(SIDE2): En fem år lang studie har slått fast at mennesker som får behandling for høyt blodtrykk om sommeren har åtte prosent mer sannsynlighet for at blodtrykket når sunne verdier enn de som får behandling om vinteren. Det melder BBC News tirsdag.

Det amerikanske forbundet for veteraner analyserte data fra 443632 veteraner som ble behandlet for høyt blodtrykk og kom fram til at trening er nøkkelen til lavere blodtrykk.

Studien rapporterte om sine funn til American Heart Association.

Vektoppgang om vinteren
- Folk legger på seg om vinteren og går ned i vekt om sommeren. Det virker som folk trener mer om sommeren enn om vinteren, sa sjefsforsker Dr. Ross Fletcher

Forskerne mente også at folk spiser mer mat med salt i om vinteren, noe som kan påvirke blodtrykket i negativ forstand.

I studien undersøkte de også helsedata fra 15 sykehus i ulike byer i USA.

Forskerne fant her det samme mønsteret, uavhengig av hvor i landet sykehusene befant seg. De sjekket sykehus fra Anchorage, Alaska i nord til San Juan, Puerto Rico i sør.

Høyere tall
Dr. Fletcher ved VA Medical Center i Washington sa at folk bør være mer observante på at blodtrykket kan være vanskeligere å kontrollere om vinteren.

Også Professor Bryan Williams i Blood Pressure Association sa at tallene for slag og hjerteanfall peker høyere om vinteren.

Høyt blodtrykk trenger ikke å ha noen symptomer, men kan føre til seriøse helseproblemer som slag, hjerteanfall, hjertefeil og nyresvikt.