[Teknofil.no] Apples lansering av nettbrettet iPad startet et race blant andre leverandører for å komme opp med et liknende produkt. HP var raskt ute og annonserte sin Windows-baserte Slate, men etter at selskapet kjøpte opp Palm og deres operativsystem WebOS ble Slate-planene kraftig utsatt. Men lanseringen av nye Slate 500 har ikke akkurat vært preget av fanfarer og konfetti, tvert i mot er det vanskelig å finne offisiell informasjon om nettbrettet.

Kommentator Paul Thurrot i WindowsITpro.com mener HP bevisst forsøker å holde Slate 500 ute av media.

- HP er tydeligvis så utrolig entusiastiske til Slate 500 at de glemte å sende ut en pressemelding eller blogge om at den endelig kommer. Faktisk, dingsen er ikke en gang synlig på HPs "Laptop, Tablet, and Netbooks PC"-side i nettbutikken, skriver han syrlig.

Nå er PC-produsentens nettbrett ute i salg i USA, men HP sier de i første omgang ikke har tenkt å konkurrere med iPad. HP Slate 500 kjører Windows 7, og er rettet mer mot bedriftsmarkedet enn konsumentene.

For selv om formfaktoren minner om Apples nettbrett, kjører Slate 500 et fullverdig operativsystem, ikke en smarttelefonversjon av et OS. Dermed kan du kjøre alle programmene du bruker på din vanlige PC også på nettbrettet. Det betyr også at du ikke får app-aktige programmer til Slate.

Les også: Her er iPad-konkurrentene.

To kamera
Nettbrettet har også et tre megapikslers kamera bak og et VGA-kamera i front, mikrofon og USB-port. Slate 500 kjører en 1,86 GHz Intel Atom prosessor som er kjappere enn Apples A4 1 GHz prosessor. Men med full PC-funksjonalitet har også Slate 500 tyngre programmer å dra rundt.

HPs første nettbrett kommer også med to gigabyte SDRAM-minne mot Apples 256 megabytes, og begge kan kjøre SSD-disker opp til 64 gigabyte, ifølge NY Times.

Begge nettbrettene har innebygd trådløst nett med støtte for 802.11 b/g/n samt Bluetooth, men enkelte iPad-modeller har også innebygd 3G-støtte. For å få samme funksjonalitet på Slate trenger du en 3G USB-dongel.

Kommer for forbrukerne
Slate har en 8,9 tommers skjerm, litt mindre enn Apples 9,7 tommer, og fem timer batterilevetid mot iPads ti. Prisen i USA ligger på 4 800 kroner, men når den kommer til Norge er ikke sikkert.

For deg som er på jakt etter et alternativ til iPad, så lover HP at de kommer med en konsumentversjon av Slate som skal kjøre selskapets WebOS i 2011.

Nysgjerrig på Slate 500? Her ser du HPs videodemonstrasjon av nettbrettet.