(SIDE2:) Alle jenter på 7. klassetrinn tilbys vaksine mot Humant papillomavirus (HPV). Hittil har det vært fokusert mest på at HPV-viruset kan føre til livmorhalskreft. Men en ny undersøkelse viser at dette kan være feil fokus.

En amerikansk studie viser at jenter blir mer positive til å la seg vaksinere når de hører at den også beskytter mot kjønnsvorter, skriver NHI.no.

Bekymrer seg ikke for kreft
Det deltok 188 kvinnelige studenter og 115 av deres mødre i studien. Begge grupper fikk informasjonsmateriale om HPV-vaksinen. Hos halvparten var fokus lagt på beskyttelse mot livmorhalskreft, mens hos den andre halvparten ble det lagt vekt på kjønnsvorter.

Kvinnene som fikk informasjon om kjønnsvorter var mer interesserte i å vurdere vaksinen, sammenlignet med den andre gruppen.

Sveinung Sørbye, overlege, klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, sier at dette ikke er spesielt for USA, men også gjelder i Norge.

- Vi ser det samme med røyking. Unge kvinner er mer opptatt av rynkete hud, stygge tenner, dårlig ånde og nedsatt kondisjon enn faren for lungekreft, sier han til Side2.

Høy risiko
Han tror mange kvinner undervurderer risikoen for livmorhalskreft.

- Det er lett å tenke at livmorhalskreft er en sykdom som bare rammer andre. Det er likevel flere kvinner som dør av livmorhalskreft enn kvinner som blir drept i trafikkulykker. Livstidsrisiko for livmorhalskreft hos en tilfeldig kvinne er 0,9 %, til tross for at mange er flinke til å ta celleprøver, sier han.

Det er også vanlig å tro at unge kvinner ikke kan få kreft.

- Noen tror at kreft bare rammer eldre kvinner, men det er feil. Det er riktig at få kvinner utvikler livmorhalskreft før 25 års alder, men deretter øker risiko fram til 35 års alder, for deretter å avta gradvis dersom man tar celleprøver som anbefalt, sier han.

Kan du nok om HPV? Test deg selv her.

- Kan være plagsomt
Selv om undersøkelsen viser at kvinner frykter kjønnsvorter mer enn livmorhalskreft, tror ikke Sørbye at man skal flytte fokus fra kreft.

- For helsepersonell er celleforandringer og kreft viktigst, men kjønnsvorter kan være plagsomt. Hvert år er det like mange kvinner som blir behandlet for kjønnsvorter som blir behandlet for celleforandringer. Det er årlig rundt 3.000 kvinner som blir behandlet for celleforandringer og 3.000 kvinner som får behandling for kondylomer, sier han.

- Kjønnsvortene er synlige og de kommer ofte tidligere enn celleforandringer. De fleste som er smittet av virustyper som kan gi celleforandringer vil aldri merke noen ting, mens mange av dem som er smittet av virustyper som gir kjønnsvorter vil bli plaget, sier han.

De fleste blir smittet
Han påpeker at kjønnsvorter er spesielt aktuelt for russen. Kjønnsvorter dukker opp etter bare noen måneder, mens celleforandringer og kreft ofte kommer minst 10-15 år senere.

- HPV er et veldig vanlig virus som de fleste blir smittet av en eller flere ganger i løpet av livet. Kondom beskytter delvis, men HPV kan også smitte fra hud som ikke er dekket av kondomet. De fleste som har HPV har ingen synlige kjønnsvorter. Dersom man ikke tar celleprøve, vil man ikke vite at man har celleforandringer før eventuelt kreft utvikles, sier Sørby.