(Mobilen.no): Nøyaktig hva det er som gjør denne mobiltelefonen så spesiell er litt vanskelig å sette fingeren på.

Det finnes mobiler med større skjerm, mer minne, bedre kamera og minst like mange funksjoner. Men ingen telefoner på markedet når helt opp til Desire likevel.

HTC Desire er en relativt stor mobiltelefon. Den er litt høyere og litt tykkere enn iPhone, men til gjengjeld er den smalere. Den har også en langt bedre skjerm. Alt i alt er Desire en lekker mobiltelefon, selv om vi ikke snakker om noe design-ikon.

HTC Desire er en mobiltelefon med operativsystemet Android 2.1. Skjermen måler 3,7 tommer, og HTC har valgt å bruke den samme AMOLED-skjermen på Desire som på Nexus One.

Fargene på skjermen er skarpe og klare under de aller fleste lysforhold, men i direkte sollys kan skjermen være vanskelig å se.

Suger strøm
Prosessoren i Desire er en Snapdragon med klokkefrekvens på 1 GHz. AMOLED-skjermer er strømsnille, men med stor belastning på prosessoren går batteriet likevel raskt unna. Som på andre smartmobiler er det mulig å tappe batteriet tomt på noen timer. Vi har brukt telefonen ganske mye siden vi fikk den, og har da også måttet lade den hver natt. Da har vi spilt musikk, sett film, brukt GPS og knipset en rekke bilder.

Les også: iPhone for gjerrigknarkene - stortest av ti økonomimobiler med touch.
Les også: Først i Norge - vi tester iPhone OS 4.

Desire er gjennomført fingervennlig, og responsen i menyene er den beste vi har opplevd. Telefonen reagerer momentant, enten vi skroller, panorerer eller zoomer. Oppdateringen av skjermen går så raskt at vi ikke ser antydning til blanke felter ved rask panorering i nettsider.

Det optiske punktet som erstatter styrekulen er en god nyhet. Men egentlig er det ikke ofte vi har bruk for det, ettersom telefonens store skjerm reagerer både raskt og presist på berøring. Men skal vi markere tekst eller flytte oss til et spesielt punkt i en tekst, så kommer styrepunktet godt med.

Sosialt nav
Telefonen er det HTC kaller personsentrisk. Det betyr at hver enkelt kontakt i telefonen kan kobles til de ulike sosiale nettverkene vedkommende bruker. Ved å åpne en kontakt i kontaktlisten kan vi derfor se ikke bare navn og telefonnummer, men også statusoppdateringer, bilder og annet vedkommende har valgt å publisere. I tillegg finner vi kronologisk oversikt over meldingshistorikk, enten vi har chattet med, sendt e-post til eller på andre måter hatt samtaler med.

Ved talesamtaler er lyden god begge veier. Den innbygde høyttaleren gir litt mye diskant når vi bruker telefonen som høyttalende, men lyden er likevel klar. Tastaturet på skjermen har i utgangspunktet bare de engelske bokstavene, men vi lastet ned det norske tastaturet som ligger gratis på Android Market. Dette fungerer greit, men de norske tegnene tar plass, og gjør tastaturet litt trangt å skrive på.

Vi er kjent med at enkelte har kritisert kameraet på Desire, men som eksempelbildene vi har tatt viser, så holder kameraet grei standard. Kameralampen er riktig nok i svakeste laget, og kameraet har ingen utløsertast på siden. I stedet kan vi knipse bilder ved å trykke på navigasjonsknappen, eller ved å berøre det området på skjermen der vi vil ha fokuspunktet.

Her kan du se flere bilder tatt med HTC Desire.

Konklusjon
Vårt totalinntrykk av HTC Desire er at den lever opp til navnet sitt. Telefonen er svært avansert, men likevel så enkel å bruke at det ikke krever noen større læringsprosess. Selv ”vanskelige” funksjoner som oppsett av trådløse nett og deling via Bluetooth er gjort enkelt på Desire.

Skjermen er briljant, og sentraliseringen av all kommunikasjonshistorikk rundt enkeltkontakter gjør at vi får en god oversikt over hva som foregår i de sosiale mediene vi bruker.

Vi finner svært lite å utsette på Desire. Selvsagt kunne batterikapasiteten vært bedre, men den er akseptabel. Ørepluggene som følger med kunne vært bedre, men også de er akseptable. Frontkamera savner vi ikke, men kanskje finnes det noen som gjør det. Støtten for synkronisering av e-post, kalender og adressebok fungerer upåklagelig enten vi bruker Exchange, Gmail eller en annen tjeneste.

HTC Desire er et kommunikasjonsverktøy snarere enn et lommekontor. Riktig nok kan den utføre de fleste oppgaver en businessbruker vil trenge, men det er som nav i ditt nettbaserte sosiale liv at Desire har sin styrke. Hadde den bare kunnet koke kaffe eller styrke klær, så skulle den fått terningkast sju.

Les tester av konkurrentene HTC Legend, Sony Ericsson Xperia X10 og mange flere her.