[Mobilen.no]: Det er ikke lenge siden Samsung Galaxy S vippet HTC Desire av tronen som markedets beste Android-mobil.

Men etter å ha lekt oss med Desire HD, er vi temmelig sikre på at den nå overtar som kongen på haugen.

Se også: Sniktitt på HTC Desire Z

Design
Det kribler litt i våre teknofile fingre når vi står med HTC Desire HD i hånden. Den enorme skjermen minner om den vi så på HTC HD2, men ny og bedre skjermteknologi gjør at fargene er blitt klarere og kontrastene bedre.

Dessuten er dette en mobiltelefon med operativsystemet Android 2.2. Dette er så mye mer brukervennlig enn Windows Phone 6.5 at vi for lengst har pensjonert HD2.

Nye HTC Desire HD er en stor mobiltelefon. Så stor at den grenser mot å havne i kategorien nettbrett. Samtidig er den slank nok til at den går ned i en bukselomme. Du kan endog ha den i bukselommen, selv om dette knapt er å anbefale.

Skjermen på HTC Desire HD er ikke like høyoppløst som skjermen på iPhone 4. Har du gode øyne og det rette bildet på skjermen, så er det faktisk mulig å se at bildet er satt sammen av 480 x 800 punkter.

Det er ellers lite ekstraordinært ved designen. HTC Desire HD minner om andre HTC-modeller vi har sett i det siste, riktig nok i større versjon enn før. Kameralinsen stikker en anelse frem. Og tastene under skjermen er erstattet av fire berøringsfelter. Noe optisk styrepunkt, kule eller annen navigasjonsløsning finner vi ikke. Her er det meningen at vi skal betjene alle funksjoner ved hjelp av lette berøringer.

Lynkjapp
En av områdene HTC Desire imponerer på er oppstartstiden. Fra telefonen slås på til vi kan ringe ut går det om lag 10 sekunder. Raskere oppstart har vi aldri sett på noen mobiltelefon.

Nettleseren er ny, og fungerer også svært kjapt. Rask prosessor (Snapdragon 1 GHz), forbedret operativsystem (Android 2.2) og mye arbeidsminne gjør HTC Desire HD til den kjappeste telefonen vi har prøvd.

Telefonen reagerer kontant på berøring, og HTCs grensesnitt med integrering av sosiale nettsamfunn og kommunikasjonshistorikk er unik.

Lekkert
Grafikken er lett gjenkjennelig for alle som har brukt HTC før. Men flyten i animasjonene er blitt så mye bedre at det er som sukkertøy for øynene.

Av andre nyheter det er verdt å nevne er kameraet, som nå tar bilder med 8 megapiksler oppløsning i tillegg til å filme i HD. Dessuten har telefonen en ny karttjeneste som gir mulighet for sving-for-sving-navigasjon. Kartet kan vi zoome inn og ut av så raskt vi bare orker, uten at vi må vente på at telefonen skal våkne opp og fylle ut blanke felter.

Batteri
Vi har bare prøvekjørt HTC Desire HD – ikke krasjtestet den. Vi vet ennå ikke hvordan batteriet vil takle omfattende bruk av den store skjermen og den raske prosessoren. Nå skal versjon 2.2 av operativsystemet Android være snillere med batteriet en de tidligere versjonene, men når batteriet er på 1230 mAh ser vi for oss at det kan være greit å ha reiseladeren i nærheten.

HTC Desire HD har en helt ny versjon av Sense. Sense er ikke lenger bare navnet på brukergrensesnittet til HTC, men hele totalopplevelsen av telefonen. En viktig del av denne opplevelsen er at telefonen kan administreres fra din egen nettside på htc.sense.com. Blant annet kan du få telefonen din til å ringe, dersom du lurer på hvor den er blitt av. Du kan også se på et kart hvor den befinner seg, lese meldinger som er sendt på telefonen fra mobilen, og slette alt innhold dersom du frykter at telefonen er havnet på gale hender.

Her kan du også administrerere såkalte ”footprints”. Et slikt fotavtrykk består av et geografisk merket bilde med tid og dato, i tillegg til at du kan legge til en beskrivelse eller kommentar. Fotavtrykket ditt kan du se på et kart, eller du kan dele det med venner og kjente.

Telefonen har også flere avanserte funksjoner som at de holder øye med lyset omkring seg og vet om den ligger i en lomme eller veske (mørkt om dagen). Da ringer den litt ekstra høyt for at vi likevel skal høre den. Telefonen reagerer også på bevegelse, slik at vi kan dempe lyden ved å løfte telefonen, eller stenge lyden helt ved å snu telefonen med skjermen ned.

De største nyhetene med HTC Desire HD er utvilsomt den store skjermen, hurtigheten, bedre kamera, kartløsningen og de mulighetene du får ved å registrere telefonen mot nett-tjenesten HTC.desire.com.

Lite som mangler
HTC Desire HD kan virke som den perfekte mobiltelefon, i alle fall målt mot det vi ellers finner i butikkhyllene. At den ikke har HDMI-utgang eller FM-sender, slik som de nye Nokia-mobilene N8 og E7 har, er riktignok en ting. I tillegg drømmer vi selvsagt om funksjoner som Mini-TV (DMB), RFID, NFC og USB 3.0, selv om vi egentlig ikke har savnet det.

HTC Desire HD skal være på markedet i Norge innen midten av oktober. Prisen er satt til like under 5000 kroner.
Finn laveste pris på HTC Desire HD i vårt prissøk

Lyst å se mer?
Her er video av Desire HD