Ventetiden har vært lang, men ifølge HTC har den vært nødvendig for å få systemet til å fungere stabilt. Etter å ha vurdert ulike løsninger frem og tilbake endte HTC med å slippe en Vista-versjon med Microsofts nye Origami-senter, Origami Experience 2.0.

Vi var heldige og fikk tidlig teste prototypen. Når vi nå sitter med den endelige versjonen ser vi at HTC har brukt tiden godt. Maskinen starter opp mye raskere enn tidligere. Den har også fått et bedre kontrollsenter for nettfunksjonalitet.

Vi merker oss også at hengslingen fungerer langt bedre enn på prototypen.

Liten
Det vil alltid være delte meninger om nytteverdien av en slik maskin. Størrelsen er begrenset, og prosessorkraften er ikke på høyde med hva du normalt får på de litt større bærbare maskinene. Det sier seg selv at du ikke får plass til et like stort batteri eller tastatur på en bærbar PC som bare er litt større enn en VHS-kassett.

Med Wlan eller mobildekning er du på nett. Shift har både WiFi, Edge og Super-3G

Vi er fremdeles like overrasket over hvor greit det faktisk går å skrive på det lille tastaturet. Dessuten har HTC Shift norsk tastatur, uten at du behøver å trykke på tilleggsknapper for å skrive æøå.

Skinnveske
Mens den amerikanske versjonen kommer med et skinnomslag som er skrudd fast i maskinen, så leveres Shift her i landet med en snerten liten bæreveske i skinn. I boksen finner du også bruksanvisning, øreplugger med mikrofon og en USB 2.0 hub med tre USB-porter og nettverksport.

Ørepluggene bruker du til internett-telefoni. Det er ikke mulig å ringe via GSM, selv om du har SIM-kort i maskinen.

Biometri
Å starte opp maskinen fra dvale tar oss under ett minutt. Når vi kommer til påloggingssiden trekker vi bare en finger over fingeravtrykk-leseren og vips, så er vi inne. Leseren fungerer utmerket, og vi har ikke hatt problemer med påloggingen en eneste gang.

To i ett
Det spesielle med HTC Shift er, ved siden av det ultraportable formatet, at du ved et tastetrykk kan veksle mellom Windows Vista og en enkel versjon av Windows Mobile. Vekslingen går lynkjapt. Om Vista ikke er startet, kan du åpne Windows Mobile-delen likevel.

La det være sagt med det samme – de to operativsystemene lever hvert sitt liv med hver sin prosessor, og du kan ikke synkronisere dem med hverandre.

Lagrer du et vedlegg du har lastet ned i Windows Mobile vil du ikke kunne åpne det i Vista og vice versa. Dokumenter du lagrer i Windows Mobile kan bare lagres til ”hovedminne”. Dermed får du heller ikke kopiert det ut på minnekort (SD) eller USB-minne.

SnapVUE
HTC annonserer det heller ikke som Windows Mobile, men kaller sin løsning for SnapVUE. Hensikten med SnapVUE er ikke at du skal ha en kjempediger PDA, men at du skal kunne sjekke e-post, kontakter og kalender uten å måtte vekke opp Vista. Du slipper å vente på kritisk informasjon, samtidig som du sparer på batteriet. Her finnes også en egen oppdatert væroversikt, lik den vi ser på HTC-mobilene.

SnapVUE bruker sin egen prosessor og eget minne, og kan stå standby og laste ned post i over 50 timer. Stenger du av automatisk postlasting kan maskinen holde på strømmen i 10 døgn.

Origami
Origami fungerer som et forenklet brukergrensesnitt der du blant annet kan betjene menyen med fingertuppen rett på skjermen. Menyen er delt inn i tre, Internett, Media og Programmer.

Starter du tilleggsprogrammet Origami Now, så får du i tillegg tilgang til flere ”tiles”. Dette er små programmer tilsvarende de vi kjenner fra andre produsenter under betegnelsen Widgets.

Origami er det eneste programmet som ikke har fungert helt knirkefritt under vår test. Ved et par tilfeller har det dukket opp en feilmelding, og Origami har lukket seg.

Mobilitet
HTC Shift er en ultraportabel PC som gir deg tilgang til å fortsette å leve ditt digitale liv samme hvor du befinner deg. Så lenge du er i en trådløs sone eller har mobildekning, så har du også Internett. Shift har prosessorkraft nok til å løse de aller fleste oppgaver, men er selvsagt ikke egnet for tunge spill og applikasjoner som krever ekstrem ytelse.

Vi har skrevet artikler på Shift, hatt gleden av å ha hele Outlook med oss over alt, chattet med lyd og bilde, streamet TV fra Dreambox over mobilnettet, betalt regninger i nettbanken, sett på DVD-filmer (virtuelt drev) og vist presentasjoner på storskjerm. Vi har til og med brukt maskinen til å redigere bilder, noe vi riktig nok ser på som en nødløsning.

Tastaturet har hele tiden fungert greit, selv om vi selvsagt skriver noe raskere på et tastatur i normal størrelse. Den medfølgende pennen gjør at vi har hatt liten bruk for den lille berøringsflaten du kan styre musepekeren med.

Skjermtastaturet er det samme her som på andre Tablet-PC-er. Med norsk tastatur virker bare QWERTY-varianten. Forsøker du å velge håndskrift eller bokstavgjenkjenning skjer det ingen ting før du bytter til et språk som støtter dette. Ikke at vi har savnet det, all den tid det forekommer oss langt enklere å ty til det ordinære tastaturet.

Systemkrav
Ikke alle programmer lar seg installere på en PC med Shifts spesifikasjoner. Om du har et program du er avhengig av å bruke bør du sjekke systemkravet før du eventuelt forsøker å installere det på HTC Shift.

Antivirus-programmet som følger med er fra Trend Micro. Når du installerer dette får du en advarsel om at det vil kunne gjøre maskinen tregere. Oppdatert antivirus er en forutsetning for at du skal kunne bruke flere av funksjonene i Origami Now.

Batterikapasitet
HTC Shift er den ideelle reisepartner, ettersom den tar svært liten plass i bagasjen. Men batterikapasiteten er begrenset så husk å ta med laderen. Bruker du Shift med Windows Vista vil batteriet være flatt etter et par timer.

Det holder til en kort flytur, men det kan fort bli kjedelig om du tar toget mellom Oslo og Bergen og ikke finner et strømuttak.

Shift har innbygde stereohøyttalere, men skal du se film eller høre musikk anbefaler vi at du bruker hodetelefoner.

«Må ha»
Det er ikke fritt for at vi tiltrekker oss en del oppmerksomhet når vi jobber med Shift på offentlige steder. Den lille kraftpakken er så absolutt et sånn-vil-jeg-ha-produkt. Prisen er også kraftig redusert i forhold til de første antydningene vi fikk.

Nå annonseres den for drøyt 10 000 kroner. Du kan få mye PC for den prisen, men foreløpig ingen som kan konkurrere om plassen i min reiseveske.

Sammenlikner vi Shift med andre UMPC-er vi har sett, så er den suveren.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.

Les også:
Vi prøver Asus EeePC med Windows
Lommesurfebrett for nettavhengige