Apple har med sin intuitive og brukervennlige touch-meny satt en ny standard for denne type brukergrensesnitt til mobiler. Riktig nok var HTC tidligere ute med sin første Touch-modell, men det var med Iphone folk virkelig fikk øynene opp for potensialet i touch-manøvrering.

Med Diamond prøver HTC seg på nytt.

Ny verden
For den som har prøvd HTC Touch fra tidligere, vil nye Touch 3D være en ny verden. Du navigerer rett og slett ikke på samme måte som før.

Telefonen er nedlesset med grafiske effekter. SMS-meldinger og e-post trekkes opp av konvolutter, kontaktlisten er en simulert arkivkarusell med bilder, og klokken kopierer de gamle stasjonstavlene der tiden ble vist på metallskilt som vippet rundt.

En egen 3D-brikke sørger for at effektene glir mykt over skjermen.

Den prismeinspirerte og asymmetriske baksiden skiller den fra andre mobiltelefoner. Men materialvalget er kanskje ikke det beste. Sort blankpolert plast suger fingermerker så det holder.

Praksis
Men hvordan fungerer så det nye grensesnittet i praksis?

Svaret er at det vet vi rett og slett ikke. Vi har riktig nok en fornemmelse, men på demonstrasjonsmodellene HTC hadde med til lanseringen i Oslo fungerte det ikke optimalt. Nettleseren fra Opera fikk vi ikke prøvd, for telefonene var ikke riktig konfigurert. Når vi rullet gjennom menyene ved å stryke fingeren frem og tilbake over ikonene på bunnen av skjermbildet opplevde vi at vi brått var inne i en meny vi ikke visste at vi hadde valgt. Og fremdeles tar det tid å åpne tyngre applikasjoner

Vi har selvsagt ikke glemt at dette er en tidlig versjon av programvaren. Når telefonen slippes i forretningene skal du heller ikke trenge å bekymre deg for innstillinger.

Superavnasert
Den største forskjellen mellom menyene på Iphone og Diamond er likevel åpenbare. Iphone er verdens enkleste mobiltelefon. Et ikon for hvert program, trykk og kjør. En knapp, og du er tilbake i hovedmenyen.

De nye HTC-menyene er ikke like enkle, rett og slett fordi arkitekturen er en helt annen. Mens Iphone er like enkel i arkitektur som i bruk, er HTC basert på verdens mest avanserte operativsystem for mobiltelefoner – Microsoft Windows Mobile 6.1.

Samtidig er HTC Diamond suveren på multitasking. Den har langt bedre støtte for synkronisering mot Exchange, og den kommer med støtte for neste generasjons Super-3G (HSUPA 7,2 Mbit/s). I tillegg har Diamond GPS, den støtter stereo Bluetooth, og har et bra kamera. Du kan også skrive på skjermen med skjermpenn. HTC Diamond er kort og godt en langt mer avansert mobiltelefon enn Iphone.

Begge modellene har WiFi og akselerasjonssensor. Sistnevnte gjør det mulig å spille spill, snu skjermbildet og utføre andre funksjoner ved å bevege på telefonen.

Se HTCs egen skrytevideo av Touch Diamond her.

Skjermtaster
Skjermtastaturet på Touch Diamond fungerer meget bra, og du veksler lett mellom de ulike tastaturvariantene. Å skrive på qwerty-tastatur med penefingeren går overraskende greit, med tanke på at det tross alt er begrenset med plass til en full qwerty-løsning.

Skjermtastene i den mer ordinære mobil-layouten med T9 bød heller ikke på store utfordringer.

Klasseforskjell
Å sammenlikne Iphone og Diamond blir nesten som å sammenlikne et brukbart kompaktkamera med et avansert speilreflekskamera. Begge kan ta gode bilder, og kompaktkameraet er utvilsomt enklest å bruke. Men så snart forholdene blir mer krevende kommer kompaktkameraet til kort.

HTC har gjort et meget godt forsøk på å gi sluttbrukeren en komplett HTC-opplevelse. Funksjonaliteten er som på andre WM 6.1-mobiler, men grensesnittet er enklere. SMS kan leses som historikk, skjermen tennes automatisk når du trekker ut skjermpennen. Du kan notere på skjermen mens du snakker i mobilen, og notatet lagres sammen med informasjon om kontakten.

Ringer telefonen mens den ligger på bordet kan du dempe lyden øyeblikkelig ved å snu mobilen med skjermen ned.

Går du dypere ned i menystrukturen vil du finne programmene du kjenner fra andre Windows-mobiler. Diamond gir nemlig i pose og sekk, og det har vi slett ikke noe imot.

Og en ting til - Diamond skal selges i Norge, med de fordeler det har for deg og dine forbrukerrettigheter.

Prisen blir trolig på rundt 4500 kroner før eventuelle subsidier.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.

Les også:
Alle får Iphone bortsett fra Norge