Gå til sidens hovedinnhold

Øker risiko for andre krefttyper

Å ha hudkreft dobler risikoen for å bli diagnostisert med andre former for kreft.

(SIDE2): Det viser britisk forskning som har blitt publisert i British Journal of Cancer.

Studien så på 1837 personer som ble behandlet for malign melanom, eller ondartet føflekkreft som er den mest alvorlige typen hudkreft, og 20.823 personer som ble behandlet for non-melanom hudkreft mellom 1993 og 2002.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Dobbelt så stor risiko
Forskningen viste, sammenlignet med den vanlige befolkningen, at de med non-melanom hudkreft hadde nesten dobbelt så stor risiko for få malign melanom hudkreft.

I tillegg hadde de også 57 prosent større risiko for å utvikle andre krefttyper.

Studien viste også at pasientene som hadde overlevd malign melanom hudkreft også hadde over dobbelt så stor risiko for å få en annen form for kreft.

En av forfatterne bak forskningen, professor Liam Murray ved Queen’s University i Belfast, sier at studien viste at det var størst risiko for å utvikle en annen type hudkreft eller lungekreft.

- Soling er en viktig risikofaktor for alle typer hudkreft, så pasienter som har hatt en type hudkreft kan være mer utsatt for å få andre typer. En ny hudkreft har større sjanse for å bli oppdaget hos pasienter som blir overvåket i forbindelse med sin første diagnose av hudkreft, sier Murray til Telegraph.

Kan redusere risikoen
Professor dr. med Erlend Bremertun Smeland, leder ved Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet har følgende kommentarer til forskningen:

- Det er velkjent at det er økt risiko for at pasienter med kreft kan få en annen type kreft. Det er flere forhold som forklarer dette. For det første vet man at behandling både med stråling og med cellegift dessverre medfører en noe økt risiko for utvikling av nye kreftformer. For det andre vet man at noen personer har en arvelig disposisjon for å lettere utvikle kreft. I tillegg kan samme risikofaktor gi økt sjanse for utvikling av flere ulike kreftformer. For eksempel vil kumulert solbelastning medføre økt risiko for flere typer av hudkreft, mens røyking gir økt risiko for flere kreftformer i tillegg til lungekreft, sier Bremertun Smeland til Side2.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Institutt for kreftforskning har ikke gjort tilsvarende undersøkelser vedrørende hudkreft, men forskningsmiljøet har arbeidet mye med soleksponering og risiko for kreftutvikling.

- Vi arbeider mye med kartlegging av sykdomsmekanismer inkludert arvelig disposisjon ulike kreftformer, inkludert mange av de store kreftformene. For eksempel når det gjelder brystkreft har vi jobbet veldig mye med det, sier Bremertun Smeland.

I den britiske studien står det at man også bør merke seg at personer som har høy risiko for å få hudkreft, også kan ha et levesett som gjør at de har økt risiko for å få en ny krefttype. Slik som røyking, matvaner og fysisk aktivitetsnivå.

En forsker ved kreftavdelingen i Storbritannia synes resultatet er viktig.

- Disse viktige resultatene kan hjelpe leger til å peke ut helseinformasjon mer nøyaktig og hjelpe personer som har blitt behandlet for hudkreft til å redusere risikoen ved å utvikle en ny type kreft, sier Sara Hiom fra Cancer Research UK til Telegraph.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Kommentarer til denne saken