(SIDE2:) Helt siden «Hjortejegeren» har Christopher Walken vært regnet som en av USAs fremste skuespillere. Et ikon, både for mange skuespillere og en horde med fans, har Walken spilt alt fra Shakespeare på scenen til Bond-skurk i «A View To A Kill». Walken, som faktisk begynte som barnestjerne i sin tid under navnet Ronald Walken, er imidlertid mer kjent sine skurkeroller, ofte med noe sadistiske trekk, enn den hyggelige naboen.

Danset seg sexy
Men han ble også etter hvert et litt annerledes sexsymbol, spesielt etter at han spilte i Fatboy Slims musikkvideo «Weapon of Choice» der han danset seg gjennom videoen. Det overrasket nemlig mange at Walken faktisk er utdannet danser - også.

- Vet du at det er mange 20-åringer som finner deg sexy? Spurte magasinet G21.

- Jeg vil bare si til dem at det er helt okay, humret Walken.

Dumpet Rickman
Da regissør Stephen Frears dro til for å lage «Les Liasons Dangereuses» eller «Farlige forbindelser» med Michelle Pfeiffer, droppet de den da ukjente Alan Rickman som hadde gjort knallsuksess som greven Valmont på scenen i London mot Lindsay Duncan (Servilia i «Rome»).

- Kvinner gikk hjem og ville ha sex - aller helst med Alan Rickman, har Duncan bemerket. Rickman hadde til da kjempet lenge som skuespiller, og han skal ha blitt ganske skuffet over å bli vraket i filmen til fordel for John Malkovich. Men han fikk sin revansje da John McTiernan hyret ham som skurken Hans Gruber i «Die Hard».

Plutselig var Rickman lystet etter av millioner av damer over hele verden. Da han tre år senere ble sheriffen av Nottingham mot Kevin Costners Robin Hood, var han plutselig en av de heteste nykommerne på lerretet - i en alder av 42 år.

I dag kjenner vi ham best som Severus Snape i Harry Potter-filmene. Men også Rickman har hatt sin storhetsstund i en musikkvideo, nemlig Texas' «In Demand».

- Om jeg føler meg veldig seksuell, ikke spesielt, har Rickman uttalt i intervjuer om sin nyvunne symbolstatus.

Gretten og sexy
I 2004 trodde regissøren Bryan Singer at han hadde funnet seg en ukjent amerikaner til å spille rollen som Gregory House i en ny og litt annerledes legeserie. Singer har senere uttalt at han er uhyre flau over at han ikke visste hvem den britiske komikeren og skuespilleren Hugh Laurie var. Laurie hadde omtrent bygget seg opp ikonstatus som litt tøysete komiker i hjemlandet sammen med Stephen Fry, både gjennom deres felles show «A Bit of Fry and Laurie» og «Jeeves & Wooster».

Men han var på ingen måte sett på som noe sexsymbol, og fremdeles omtales han fem år etterpå i britiske medier som «det usannsynlige sexsymbolet Hugh Laurie». Eller som en britisk journalist fra The Guardian bemerket i et av sine intervjuer med mannen, «ser man nøye på ham, så er han faktisk kjekk».

Det hører imidlertid med til historien at studiosjefene var redde for at Laurie, da de møtte ham, ikke skulle ha sex appeal nok for seerne. I dag er «House M.D» USAs mest sette TV-serie og doktor Gregory House gleder både mannlige og kvinnelige seere hver uke, dog på litt ulikt vis.

Selv blir Laurie synlig ukomfortabel når han får spørsmålet om hvordan det føles å være et sexsymbol.

- Selv ikke min kone synes jeg er sexy. Det er et mirakel at vi har fått barn, sier trebarnsfaren.

Mr. Beans sex appeal
En annen brite som ikke har fått merkelappen «sexy» før han ble godt voksen er Mr. Bean eller Blackadder,

Rowan Atkinson. Ikke at han har forfulgt tittelen, men fikk en aldri så liten oppdrift i komedien «Keeping Mum» der han og familien får besøk av en morderisk gammel dame, spilt av Maggie Smith. For tiden har Atkinson dresset seg ned igjen i musikalen «Oliver» der han spiller gjenglederen Fagin.

Fandolfinis
«Sopranos» er kalt TV-serien som endret hvordan man lager drama for TV i USA. Men få hadde nok forventet at James Gandolfinis gode vom som mafiabossen Tony Soprano skulle gå hjem hos damene.

Mulig det er alle tankene som Tony øser ut over sin psykiater, dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco), og som han tenker på når han står i med sine mange lettlivede unge kvinner.

Fansen til Gandolfini ble så høylytte i sin hyllest av mannen at de fikk sitt eget navn - Fandolfinis.

TVGuide omtalte mafiasjefen slik;

- Tony Soprano har sine forferdelige sider, men han ville gjøre alt for deg - om han var på din side vel å merke.

Mer enn pene
Felles for alle karene over er at de blir likt fra de helt unge i midten av 20-årene til kvinner langt oppe i 50-årene. De er ikke klassisk kjekke menn, og fansen omtaler dem gjerne som menn som har noe mer enn et godt utseende.

I samme kategori med noe yngre finner vi også nummer ni og ti, Javier Bardem og Benicio del Toro. Begge to har spilt roller der de rett og slett er lite tiltrekkende.

Men Bardem gled som en oljen spansk sjarmør gjennom Woody Allens «Vicky Cristina Barcelona» mens både Rebecca Hall, Scarlett Johansson og Penélope Cruz alle ville ha ham.

- Dette kommer aldri til å fungere, ingen vil tro at jeg er målet for alle disse tre kvinnene, sa en usikker Bardem under innspillingen.

- Yeah, right! sa Rebecca Hall som spiller Vicky, og himlet med øynene til Side2 under filmfestivalen i Cannes i fjor.

Les mer:Prippen Hollywood-yndling

Benicio del Toro er å se på kinoene for tiden i «Che - Argentineren». Han gjorde ingen suksess hos damene som den runde og gode dr. Gonzo i «Fear and Loathing in Las Vegas», men fikk atskillig mer sympati både i «Traffic» og senere «21 Grams».

Les også:Én mann skapte dem alle

- Jeg kunne godt tenke meg å spille en romantisk komedie en gang. Det hadde ikke vært så dumt å få gå i dress - og få jenta på slutten av filmen, har han sagt.