Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen er superstjerne i Australia

Men nesten ingen vet hvem han er i hjemlandet. Nå kommer han til Norge.

– Vel, se på dette som en hevn for alle de gangene vikingene invaderte Storbritannia. Nå er det vår tur.

Mannen på den andre enden av telefonen er den skotske komikeren Danny Bhoy.

Torsdag 24. oktober står han på scenen i Folketeateret i Oslo under Oslo Comedy Festival. I den forbindelse tatt seg noen minutter fri fra å skrive vitser for å ta en prat med Side3.

Svaret om «hevnen» kommer på spørsmålet om hvorfor det de siste årene har vært en slags invasjon av engelskspråklig komikere på besøk til lille Norge.

Ricky Gervais, Louis CK og Jerry Seinfelt er bare noen storheter som har vært her, og for noen uker siden hadde en av Englands største komikere for øyeblikket, Michael McIntyre, forestilling i Trondheim og Oslo.

Nå er det altså Bhoy sin tur.

Om du ikke har hørt om den skotsk-indiske komikeren, trenger du ikke å ha dårlig samvittighet. Bhoy er stor, men merkelig nok ikke i sitt eget hjemland.

Til tross for en rekke utsolgte opptredener på den anerkjente humorfestivalen Edinburgh Festival Fringe og TV-tid på blant annet «Live at the Apollo», er Bhoy mest kjent utenfor Storbritannias grenser.

Bhoy er nemlig megastjerne i Australia, New Zealand og Canada.

Blant annet har han gjort en rekke utsolgte turneer i de nevnte landene, som også inkluderte å fylle Sydneys velkjente operahus for noen år tilbake. Hans Stand up-DVD-er har også solgt som varmt hvetebrød «down under».

– Jeg har hatt en meget merkelig karriere. Selv om jeg begynte med stand up hjemme i Skottland i 1998 og bygget meg opp her, er min største fanbase fortsatt lengst mulig unna hjemlandet. Jeg er mer kjent i Sydney enn i Glasgow, forteller han lattermildt.

Faktisk oppholder han seg så mye i Australia i løpet av ett år at han til slutt så seg nødt til å skaffe seg en permanent oppholdstillatelse.

– Det var bare lettere enn å reise ut og inn av landet i løpet av en turné. Problemet nå er jo at alle i Storbritannia tror jeg har flyttet permanent, sier Bhoy lattermildt.

Turnert Sverige

Nå er Bhoy klar for det norske publikum, men han vet ikke helt hva han kan forvente seg.

– Jeg turnerte i Sverige tidligere i år, og så vidt jeg forstår er det litt sånn fiendskap mellom Sverige og Norge som det er mellom England og Skottland? Jeg får bare sørge for at Sverige er poenget i alle vitsene mine, humrer komikeren.

– Sikkert ikke dumt. For dem som ikke kjenner deg så godt til deg i Norge, hvordan vil du beskrive din egen stil?

– Mange komikere er i den politiske sjangeren, driver med one-liners eller absurd komikk. Personlig prøver jeg alltid å skrive om ting som er universelle og situasjoner alle kan kjenne seg igjen i. Det gjør det litt lettere når du du har show i andre land enn i hjemlandet. Om jeg skriver en haug med vitser om britisk politikk er ikke sjansen stor for at publikum i Norge synes det er så morsomt. Derfor prøver jeg konstant å utvikle meg og komme opp med nytt materiale.

– Jeg har sett at du liker å gjøre humor ut av kulturforskjeller, og da spesielt Skottland og det landet du besøker. Har du skrevet noen vitser om Norge?

– Hehe. Nei, det har jeg faktisk ikke. Jeg flyr inn dagen før, så jeg får bare vandre litt rundt i Oslo og finne en bar. Fra de lokale pleier det å komme fram mye festlig som egner seg som inspirasjon til nytt materiale.

HTML EMBED

– Du har nettopp kommet hjem fra en lengre turné i Australia. Er det materiale fra denne turné vi kan forvente?

– Nei, det er nok ikke det. «Dear Epson» (navnet på turneen. journ.anm.) er et show som er så tekstbasert at det burde fremføres i sin helhet. Dette blir nok mer en blanding av litt eldre og nytt, uprøvd materiale.

– Så du drar ikke en Ricky Gervais og hviler deg på gammelt materiale når du er ute på turne?

– Jeg prøver å unngå det så mye som mulig, men som komiker er det der en hårfin balansegang. Dersom du går og ser et band, ønsker du å høre en spesiell låt og blir sur dersom de ikke framfører den. Som komiker er det cirka femti-femti med mennesker som kommer for å se gammelt materiale live og de som kommer for å se nytt materiale. Jeg har tidligere opplevd å få «kjeft» for å ikke fortelle gamle vitser. Om det er noen trøst så pratet jeg med Gervais for noen dager siden og han roste Norge veldig mye. Jeg gleder meg, humrer komikeren.

HTML EMBED

Dårlig med groupies

Det å konstant være på reisefot virker kanskje som drømmetilværelsen for mange, men skal vi tro Danny Bhoy er det ofte tøft.

– Ja, helt klart. Du benytter mesteparten av tiden din på reisefot og alene. Du ser mer til hotellsengen enn sengen i leiligheten. På den annen side er all reisingen også det beste. Du får møte ny mennesker og oppleve nye steder. Høydepunktet er alltid applausen fra salen. Det er en utrolig rus.

Men når man reiser og opplever så mange forskjellige land og kulturer, må det vel gå ille en gang iblant?

– Hehe. Jo, det hender jo det. Nylig gjorde jeg et par forestillinger i Singapore og Malaysia. Da jeg skulle gjøre et direktesendt radiointervju i Kuala Lumpur gikk det ikke helt etter planen. På spørsmålet «hva er din favorittdrikke?» svarte jeg: «alt med alkohol». Det var tydeligvis ikke greit ettersom Malaysia er et muslimsk land. De måtte gå rett til reklame. Selv fikk jeg jo panikk ettersom jeg har en rekke vitser som omtaler alkohol i forestillingen, men det gikk heldigvis greit.

– Hvordan er det med stand up-groupies? Flommer det over av jenter etter en forestilling?

– Jeg skulle ønske det gjorde det! Haha. Nei, min opplevelse er ikke slik. For noen komikere er det kanskje sånn, men jeg reiser som oftest tilbake til hotellet mitt etter en forestilling. En ganske kjent komiker fortalte meg nylig at «for å få groupies, må trenger du en turnébuss». Haha. Kanskje det er noe i det? spør Bhoy retorisk.

Groupies eller ei, Bhoy har sin mening når det kommer til humor og legger ikke skjul på at han lar seg inspirere av gamle helter som Billy Connelly, Jerry Seinfeld og Chris Rock.

Det er dog et tema skotten ikke vil vitse med, selv om det er mer grunnet latskap enn frykt for å støte noen.

– Jeg har lagt merke til at du sjeldent velger å vitse om din skotsk-indiske bakgrunn. Er det en spesiell grunn til det?

– Faktisk er det et helt bevisst valgt fra min side. I mine øyne er det altfor lett for en komiker å gjøre narr av sin egen etnisitet. Det blir «den lette veien ut». For meg er det mer utfordrende å få folk til å le av andre vitser. Dessuten er min erfaring at slike vitser gjør publikum usikre og nervøse. De ler, men mange stiller seg kanskje spørsmålet: «er vi rasister som ler av dette?». Festlig nok har jeg i USA opplevd å få «kritikk» for min skotske aksent av folk som har trodd at Danny Bhoy er en inder som imiterer en skotte. På den annen side er det jo mange amerikanere som tror Skottland er som i «Braveheart». Haha.

HTML EMBED

Bhoy skal kun ha en forestilling i Norge denne gangen, men utelukker ikke at det kan bli flere i fremtiden.

– Jeg tester vannet litt med denne forestillingen. Forestillingene i Sverige gikk veldig bra. Om det går bra I Oslo og folk liker det de ser, skal du ikke se bort ifra at jeg kommer igjen. Men det blir neppe om vinteren. Jeg hater kulde og snø.

– Er det noe du ønsker å si til det norske folk før du kommer?

– Dere er alle tilgitt for alle de gangene dere kommer over i skipene deres og voldtok og drepte. La oss bare være venner alle sammen, avslutter Danny Bhoy.

Danny Bhoy står på scenen i Folketeateret 24. oktober klokken 19:00 som en del av Oslo Comedy Festival. Sjekk ut flere forestillinger fra dem på www.theoslocomedyfestival.no.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken