Gå til sidens hovedinnhold

Ting du ikke visste om Vladimir Putin

For de som ikke vet det, Vladimir Putin er president i Russland. Eller var han statsminister? Nei, president. Vi er 99 prosent sikre. For å være helt ærlig er det vanskelig å vite helt hva Putin driver med, fordi etter han tok over Russland etter Vodkalegenden Boris Jeltsin i 1999, har den tidligere KGB-agenten gjort litt som han vil.

Født under, hva han selv har beskrevet som «beskjedne kår», i St. Petersburg (tidligere Leningrad) i 1952, har Putin klart å klatre seg til topps i et land til tider preget av kaos i system.

Uansett, Putin er kontroversiell, spesielt ettersom han bytter roller og utvider presidentperioder (fra fire til seks år) litt som han vil. Han har også fått mye pepper internasjonalt for sin håndtering av mediene og pressefrihet i Russland, noe som ikke ser ut til å plage presidenten nevneverdig.

Men det er også en side av Vladimir Putin som mange i vesten ikke vet så mye om, mye fordi de mange oppslagene som er i vestlige presse stort sett har fokus på det negative av Putins regime.

Nå er ikke vi imot Amnesty International eller andre menneskerettighetsgrupper. Vi synes det er flott at de tar seg bryet til å skrive brev, sanksjonere og klage nasjoner som gjør urett i senk.

Vi bare tenkte at det kunne være festlig å vise en litt ukjent side av Putin på bursdagen hans. Derfor følger nå litt trivia om mannen som fyller 60 år i dag.

Judokongen

Vi vet nesten ikke hvor vi skal starte, ettersom det er mye å si om Putin. Men vi kan nevne at mannen har svart belte i karate og i judo. Han er også tidligere lokal mester i den russiske versjonen av judo, sambo. Sambo ble utviklet av den Røde Armé for å forbedre nærkamp egenskapene til troppene en gang på 1920-tallet.

Putin er faktisk så dreven i judo at han a) ga ut en egen judo-instruksjonsbok i 2004 (om du er interessert i å lære deg judo, the Putin way, så kan du kjøpe boken her) og b) valgte å ta turen til judoens hovedkvarter Kodokan i Tokyo da han var på statsbesøk i Japan i 2003.

Presidenten tok seg da tid til en liten oppvisningsmatch mot noen lokale judoutøvere. Han fikk også skryt av de eldre judomesterne, som skyrt av Putins eminente judoteknikk.

Presidenten briefet også med sitt eget spesielle og egetutviklede judokast.

Saken fortsetter på neste side

Populær fyr

Mange i den vestlige verden er sterkt kritiske til Putins styremåte av Russland, og da kanskje spesielt med tanke på hans stålkontroll over massemedia i landet (mindre enn et år etter Putin kom til makten i Russland, var alle de tre riksdekkende TV-kanalene overtatt av staten).

Men det ingen kan nekte for er at han har faktisk gjort en del godt også, som blant annet å doble gjennomsnittslønnen i landet og lovfeste høyere lønn til lærere og sykepleiere.

Å være sjef under økonomisk vekst i et land er ikke bare negativt, noe Putin fikk selv oppdage da han fylte 58 år.

HTML EMBED

Noen vakre og barmfagre studentinner ved universitetet i Moskva bestemte seg nemlig for å lage en undertøyskalender til ære for Putin, som bare det klinkende navnet «Happy birthday, Mr. President».

Si hva du vil om menneskerettigheter, vi kan ikke huske at noen norske studenter har gjort dette for Jens Stoltenberg.

Saken fortsetter på neste side

Machomann

Vladimir Putin er tidligere agent i den russiske etterretningstjenesten KGB, og har også vært sjef for byrået som etterfulgte KGB, nemlig FSB. Det gjør at du må opprettholde et visst macho image, noe Putin ser ut til å trives godt med.

Utenom judo, karate og nevnte sambo, er han også en ivrig friluftsmann og i 2007 publiserte den russiske tabloidavisen Komsomolskaya Pravda en rekke bilder av en toppløs Putin som er på fisketur i Sibir. Bildene viser en fleksende president som holder seg godt for alderen. Unnskyldningen til avisen for å vise bildene var visstnok for å vise leserne hvordan de kunne bygge en så veltrent overkropp som presidenten selv.

En treningsguide med utgangspunkt i machofiskende superpresident altså.

Etter bildene var på trykk i avisen hevdet blant annet en radiokanal at de ble «bombardert med eposter fra kvinnelige lyttere som uttrykte sin beundring for Putins fysikk». Avisen selv hevdet også at kommentarfeltene deres ble overfylt med kommentarer om hvor flott Putin var.

Kan minne litt om persondyrkelse, sist ivrig brukt under kommunistregimet. Men skitt au, når man får slike bilder ut av bildeserien, så må vi nesten la det gå!

Saken fortsetter på neste side

Dyrevenn

– Presidenten er ikke bare macho, han er faktisk ganske så bad ass. Du husker vel den gangen han reddet noen journalister fra en tiger? Nei? Ikke?

Vel han gjorde det, helt sant.

Putin skal ha befunnet seg Ussuri nasjonalpark i østlige Russland sammen med et TV-team og en gruppe forskere som arbeider med å spore og følge truete dyrearter i parken da hendelsen fant sted.

Visstok skal en fem år gammel tiger ha blitt fanget av forskerne for å bli GPS-merket. Men før forskerne fikk bedøvet dyret, klarte det å komme seg løs og løp i retning mot de ventene pressefolkene, som ikke hadde fått med seg rømlingen.

Heldigvis for TV-teamet var vår superagent, president og judomester våken og stoppet villkatten med en bedøvelsespistol før tigeren fikk angrepet noen.

Etterpå hjalp han forskerne med å merke, måle og registrere tigeren før han slapp den løs igjen.

Historien er helt sann. Tror vi.

Putin har også vært med hvaljakt og isbjørnregistreringer.

Saken fortsetter på neste side

Multitalent

Men Putin er ikke bare dyrevenn, presidenten/statsminister/the big kahuna og kampsportekspert.

Putin kan også skimte med å ha sin egen tegneserie hvor han hamler opp med terrorister, flere hitsanger dedikert til han (vi snakker hardcore russiske popmusikk med titler som «I want a man like Putin») og eget vodkamerke.

Den siste er kanskje ikke noe å ha på skrytelisten i et land hvor man regner med at over 500 000 mennesker dør hvert år av alkoholrelaterte skader, men, men. Er du «The big boss» så får man tåle slikt.

Men Putin kan ikke bare drikke som en mann, han kan også synge og spille piano som en.

Under en veldedighetskonsert i St. Petersburg i 2010, framførte nemlig presidenten (da statsminister. Forvirrende, vi vet det) låta «Blueberry hill». Til stående ovasjoner (vi kødder ikke. Se videoen under).

I salen befant internasjonale kjendiser som Sharon Stone, Kevin Kostner, Gerard Depardieu, Goldie Hawn og Kurt Russell seg, og de så alle ut til å kose seg stort.

HTML EMBED

Som nevnt i avsinttet over er Putin en sann dyrevenn, og selv har han en svart labrador ved navn Koni (vi tviler på at det har noe med den afrikanske krigsforbryteren å gjøre). Hunden er som kjent menneskets bestevenn, og Koni er kjent for å følge sin eier med på viktige møter, statsbesøk og andre offisielle arrangamenter.

En historie forteller også om Putins første møte med den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Merkel, som ble bitt av en hund da hun var liten, er livredd hunder, noe Putin ikke var redd for å utnytte da han skulle sette seg i respekt hos den tyske lederen. Han valgte likeså godt å ha med seg Koni på møtet, og lot bikkja løpe fritt rundt og snuse på alt og alle (som hunder som oftest gjør), til stor skrekk for Merkel.

Psykologisk master mind, med andre ord.

Til slutt vil vi også bare nevne at Putin kan være vanskelig å kjøpe en bursdagsgave til, om du hadde planer om det. Den russiske presidenten har alt.

Og da mener vi virkelig alt.

Til og med et eget fjell.

For da Kirgistan ville skaffe seg litt goodwill hos den russiske presidenten i 2011, valgte parlamentet nemlig å oppkalle det 4472 meter høye fjellet Tian Shan etter Vladimir Putin.

Noe det fortsatt heter den dag i dag.

Så da er det bare en ting å si til Vladimir Putin:

Gratulerer med dagen!

(Kilder: Boken «Putin - mannen uten ansikt»Wikipedia, Cracked.com, Reuters, The Guardian, Aolnews.com, Fightingarts.com, Psychologytoday.com, Wired.com, Cbc.ca)

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken