Gå til sidens hovedinnhold

Humpete dag ga børsfall

USA-børsene skvatt hit og dit tirsdag, men endte markant i minus.

Det var en humpete dag på USA-børsene, som begynte i pluss, falt til minus, og svingte kraftig, før de endte dagen solid nedover. De ledende indeksene falt rundt 1 prosent, som er et markant fall på USA-børsene, som jevnt over svinger klart mindre enn for eksempel Oslo Børs.

De siste dagene har man sett på USA-børsene at handelen ofte har begynt lovende, men utover dagen er det likevel blitt klart negative tall.

Tirsdag var også preget av kraftig fall i metaller og andre råvarer. Gullprisen opplevde sitt største fall på 15 år. Oljeprisen falt over 2 prosent til det laveste nivået siden månedsskiftet mars/april. Delindeksen for oljeaksjer og delindeksen for oljeservice falt begge rundt 3 prosent.

Fortsatt er det fokus på høyere styringsrenter. I dag kom produsentprisindeksen i USA inn med et blandet signal. Hovedindeksen økte mindre enn ventet i mai, men når man holder matvarer og energi utenom, var veksten på 0,3 prosent, litt høyere enn markedets forventning på 0,2 prosent.

Onsdag kommer konsumprisindeksen for mai. Her venter markedet 0,3 prosent for kjerneindeksen, utenom matvarer og energi. Blir det lavere, kan rentefrykten avta og markedet styrke seg. Blir den 0,3 eller høyere, vil renteoppgang fortsatt være øverst på agendaen.

Det var få viktige selskapsnyheter i USA i dag. Meglerhuset Goldman Sachs kom med en eventyrlig kvartalsrapport, men i likhet med hos konkurrenten Lehman Brothers, var ledelsen skeptisk til markedsutviklingen i sin telefonkonferanse med analytikere. Aksjen falt 4 prosent.

Best gikk det jevnt over med defensive aksjer, i selskaper hvor inntjeningen er relativt stabil, for eksempel innen dagligvarer og farmasi. Her klarte mange å vise små plusstall for dagen. Enkelte IT-selskaper steg også, for eksempel Apple.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,80% til 10.706,14

Nasdaq -0,90% til 2.072,47

S&P 500 -1,03% til 1.223,68

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken