Gå til sidens hovedinnhold

- Hun gikk med bind under armene

Noen har så store problemer med svetting at de hemmes i dagliglivet.

Svette er kroppens måte å holde temperaturen stabil på i situasjoner hvor kroppen produserer varme og kroppstemeraturen går opp, feks ved trening eller tungt kroppsarbeid. Målet er å unngå overoppheting, derfor produserers svette som fordamper på huden, slik at kroppstemperaturen holdes nede. Det er en type svette.

Artikkelen er levert av kvinneguiden.no

Vi kan også svette av andre årsaker. Her kommer det psykiske inn i bildet. Stress, engstelse og angst er hyppige årsaker. I tillegg kan svetteproduksjonen påvirkes av hormoner i forbindelse med pubertet, graviditet og overgangsalder.

Svettemønsteret varierer fra person til person, i tillegg varierer det hvor vi svetter hen.

- Utbredelsen og intensiteten varierer, men det er vanligst å ha problemet på hender, føtter og under armene der svettekjertlene sitter tettest, forteller Jon Langeland, hudlege ved Hudklinikken.

En del svetter mye i pannen , nakken og på ryggen. Svettingen er først og fremst temperaturregulerende, men på hender og føtter bidrar svettingen også til å bedre gripeevnen/ friksjonen. Noen ganger går svettingen helt over styr. «Termostaten i hjernen» , hypothalamus reagerer også på pyskiske belastninger.

- Svettingen blir et problem når den avviker fra normalen. Dryppende hender, våte flekker under armene og nedover skjorten kan føre til sosial angst og isolasjon. Svettekjertlene reagerer på nervøsitet og angst. Hos noen starter det å renne under armene om morgenen uten spesiell årsak, sier Langeland.

Svette er flaut
I vårt samfunn er vi svært sensitive når det kommer til tinge vi oppfatter som urenslig. Svette er et eksempel på en slik ting, selvom den er helt luktfri. Verre er det med den som lukter. Det er ikke sosialt akseptert å stinke, ihvertfall ikke i situasjoner hvor det ikke er naturlig at slikt kan forekomme. En ting er treningssenteret hvor det er mer naturlig at det av og til lukter litt hummer og kanari. Derfor aksepterer vi det også.

Noe ganske annet er jobb og sosiale arenaer. Dårlig ånde og svette forbindes ofte med dårlig hygiene. De fleste ønsker naturlig nok ikke et slikt stempel.

- Vi har nok en assosiasjon eller en kobling mellom svette og urenslighet, samt svette, nervøsitet og rødming. Dette er dem som er belastet veldig klar over, forteller privatpraktiserende psykologspesialist, Kristina S. Moberg.

Gikk med bind under armene
Kroppen responderer altså helt naturlig, men fordi det ikke helt «passer seg», skammer vi oss. At andre er vitne til at kroppen reagerer, mener Moberg kan være grunnen til skammen eller flauheten. Svetting i visse situasjoner kan altså skape så mye trøbbel at det går på den psykiske helsen løs.

- Problemet er stort hvis du iverksetter sikkerhetsstrategier for å unngå det. Jeg hadde en pasient som som var så oppbrakt over svettingen sin, at hun begynte å gå med bind under armene på fest. Da satte jeg ned foten og begynte arbeidet med å få henne til å akseptere litt svette, selvom hun ikke var på et sted hvor det nødvendigvis «egnet seg», sier hun.

Påvirkes av mat
Som sagt kan det variere veldig hvor og i hvilke situasjoner du svetter. Når du trener og har behov for regulering av kroppstemperaturen, svetter du som regel over hele kroppen. Men svetter du av psykiske årsaker, er svetten gjerne lokalisert til ansikt, underarmer, hender og føtter. Matvarer, drikke, humør, sykdom og medisinbruk kan påvirke lukten, i følge Norsk Helseinformatikk.

Det kan kanskje hjelpe å være klar over at ny svette er så og si luktfri. Lukt oppstår vanligvis først når svetten forblir på huden og kommer i kontakt med bakterier. Svetter du mye og bruker treningstøyet flere ganger, vil det florere av bakterier som er med på å bidra til sterk lukt.

To typer kjertler
Kroppen har to svettekjertler, de apokrine og ekrine.

De apokrine produserer kroppslukt og da også den karakteristiske svettelukten. Disse kjertlene er lokalisert i områder med mye hårvekst, på hodet, under armene og i underlivet.

Lukten kommer av den fettholdige væsken som kjertlene skiller ut. Denne er også svært energirik og kan benyttes som drivstoff av bakterier som finnes på huden vår. Det er denne nedbrytningsprosessen som skaper svettelukten.

Den andre typen svettekjertler, de ekrine svettekjertlene, har vi mellom to og fem millioner av. De finnes stort sett over hele kroppen og utskiller en blanding av salter og vann. Denne svetten lukter lite, og disse kjertlene er de viktigste i reguleringen av kroppstemperaturen.

Nåler mot svette
I tillegg til behandling for den psykiske belastningen ved overdreven svetting, er det også noen som søker medisink hjelp. For noen er behandling nødvendig for å kunne fungere praktisk i hverdagen. Akupunktur er en måte å få bukt med problemet på.

- Kinesisk medisin ser kroppen som et nettverk av meridianer (kanaler) og organer. Sykdom anses som en ubalanse eller blokkering i disse. Unormalt mye svette anses som en viktig kilde til å stille diagnoser innenfor akupunktur, sier Merete Lindén Dahle, akupunktør ved Klinikk Frogner i Oslo.

Hun har behandlet mange typer svette. Hetetokter ved overgangsalder, håndsvette og nattsvette er vanlige problemer. Det er ikke noe fasit på hvor nålene settes, men noen gjengangere er det likevel.

- Er problemet for eksempel nattesvette, settes nålene ofte i bena, foran på magen eller bak på ryggen. Dette er det selvsagt ingen standardsvar på, men punktvalg som går igjen i behandlingen av denne problematikken, sier hun.

Alle disse punktene bidrar til å regulere temperatur og fjerne varme i kroppen. Med 365 punkter fordelt over hele kroppen, er det viktig å velge de som gir ønsket effekt.

- Nålene stimulerer energien og styrker organene i kroppen slik at den leges og ubalansen opphører. Det krever som regel vedlikehold for å bli kvitt problemet helt, forteller hun.

Botox og andre behandlinger mot svette
Om dette ikke fungerer er det flere mulige behandlingsmetoder. Lontophorese er en av dem. Det kan utføres hos hudpleier og innebærer at lav-spennings elektrisitet tilføres det aktuelle svetteområdet. Trygg og smertefri behandling, men det strides om effekten.

Botox lammer nervebanene og brukes i rynkebehandling. Denne nervegiften virker også på de nervene som styrer svettekjertlene og er effektiv for å hindre svette. Ulempene er at det kreves flere behandlinger for å oppnå ønsket resultat. Det kan også være smertefullt. Effekten varer i noen måneder.

Kirurgi kan være en annen løsning dersom problemet dreier seg om svetting i armhulene. Det innebærer å fjerne svettekjertler, eller ved å kutte de nervene som styrer svettekjertlene (sympatiske nerver). Ulempen er at du kan få økt svette andre steder på kroppen.

Antikolinergika er medisiner tenkt til behandling av andre sykdommer - blant annet Parkinson, men kan også virke inn på svette. Medisinene blokkerer signalstoffet acetylkolin. Dette stoffet brukes av nervene for å sende ut signaler.

SlimLipo. En liten operasjon gjennom et lite snitt under armen kan gi betydelig og varig svettereduksjon i axiller. Det benyttes en laserfiber som smelter svettekjertlene fra innsiden. Må gjøres med forsiktighet. Kan ha bivirkninger.

Deo eller anti-perspirant
Deodorant og anti-perspirant er to vidt forskjellige ting. Svetter du mye, er det sistenevnte du bør skaffe deg. Deodoranter inneholder antibakterielle ingredienser som sørger for å hindre produksjon av lukt. En anti-perspirant inneholder i tillegg aktive ingredienser som forhindrer kjertlene i det aktuelle området å produsere svette, feks. aluminumklorhydrat.

Arvelig svetting
Tre prosent av befolkningen lider også av sykdommen hyperhidrose, karakterisert som overdreven svetting, enten over hele kroppen eller utvalgte steder som feks armhulene. Sykdommen er arvlig og kan behandles.

I Oslo finnes en egen klinikk som behandler sykdommen ved bruk av botulinumtoksin. Dette er et protein som har blitt brukt i helsevesenet i over 30 år. Det hindrer nervesignaler i å komme frem til svettekjertelen i en tidsperiode på 3-12 måneder.

Derfor svetter vi

- Svette kalles også perspirasjon eller transpirasjon

- Innebærer utskillelse og fordampning av væske fra svettekjærtlene i huden

- Væsken innholder salt, natriumklorid, urea, feromoner og små mengder albumin som er et eggehvitestoff

- Den viktigste funksjonen til svetten er temperaturregulering i kroppen, for å unngå overoppheting (hypertermi)

- Svettekjertlene kan reagere på psykiske belastninger som frykt, eller på for lavt blodtrykk, og gi kaldsvetting

- Ved svetting blir salt, urea og feromoner liggende igjen på huden etter at vannet i svetten er fordampe

Kilde: Wikipedia.no

Hyperhindrose

- Er alvorlig svetting som hemmer deg i dagliglivet

- Når du svetter fra store deler av kroppen, pleier «termostaten» i hjernen, nærmere bestemt i hypothalamus, å reagere altfor voldsomt på forskjellige signaler, f.eks. varme.

- En arvelig sykdom eller funksjonshemning som rammer 3 prosent av befolkningen

- Man kan ha problemet på et eller flere steder, feks i armhulene, hender og føtter eller i kombinasjon

- Ved behandling av hyperhidrose prøves gjerne reseptfrie løsninger av først, feks. aluminiumklorid, for eksempel Absolut Torr eller Bats

- Fungerer ikke dette kan botulinumtoksin forsøkes

- Det er et protein laget av en bakterie som heter clostridium botulinum

- Gir effekt i 2-3 måneder av gangen

- Proteinet hindrer signaler fra nervekoblingene i å komme til svettekjertlen

Kilde: Svetteklinikken.no

LES OGSÅ:
Jenter liker svette armkroker

Varme sminketips

Derfor er Knausgård sexy

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken