Gå til sidens hovedinnhold

Denne valpen skulle selges i Norge

Groteske valpefabrikker har blitt en millionindustri.

Å selge hunder avlet fram på såkalte valpefabrikker er en innbringende virksomhet.

I en valpefabrikk er velferden til hundene mindre viktig en profitten. Under kummerlige forhold holdes gjerne flere tisper, som hver setter til live opp mot 20 valper i året.

I Storbritannia har et mildere EU-regelverk ført til Østeuropeiske gjenger i økende grad har begynt å forsyne det britiske markedet med såkalte designervalper, som er avlet fram i usle omgivelser i for eksempel Ungarn, Polen og Romania. Dette melder Daily Mail.

- Dreptes opp av kyniske mennesker
Mattilsynet melder at det også i Norge har vært en eksplosiv økning i antallet importerte hunder fra Sør- og Øst-Europa - og sier det ikke usannsynlig at disse kommer fra valpefabrikker.

- Vi kjenner til at det forekommer, for eksempel ved at det selges hunder over internett. Det har blitt avdekket partier med hunder som har vært til salgs, og som stammer fra denne type forhold, sier Live Kleveland, jurist og informasjonsleder for Dyrevernalliansen, til Nettavisen NA24.

Hun understreker at denne behandlingen av dyr er uakseptabel.

- Hundene drettes opp av kyniske mennesker som kun er interesserte i pengene. De griske oppdretterne reduserer på dyrevelferden for å tjene maksimalt, sier Kleveland, som kjenner til de grusomme forholdene som dyrene utsettes for i disse fabrikkene.

- Vi kjenner til at valpefabrikker, eller «puppy mills», finnes i Øst-Europa og USA, men også flere av våre naboland, blant annet Sverige. Det vanlige er at farmen eier en del tisper, som gjøres drektige flere ganger i året. Tispene blir helt utslitte både fysisk og mentalt av å stadig være drektige, føde og ha omsorg for valper. Derfor blir de ofte dårlige mødre etter hvert, selv om de opprinnelig var kjærlige og interesserte i valpene sine, fortsetter hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Innavl of fokus på rasetypiske egenskaper
Som EØS-medlem er Norge forpliktet til å følge samme regler for reising med kjæledyr som resten av Europa. En endring i regelverket i 2012 gjorde det lettere å ta med seg hunder over landegrensene, også fra land utenfor EU.

Dette har ført til en eksplosiv økning i import fra Sør- og Øst-Europa til Norge.

- Innavl og fokus på rasetypiske egenskaper kan gi valpene medfødte skader, som for eksempel åpen fontanell, det vil si at hodeskallen er åpen på toppen av hodet, og hjernen ligger ubeskyttet under huden, hos forekspempel Chihuahua, sier Kleveland.

Foruten å være i særdeles dårlig fysisk og psykisk tilstand, kan disse dyrene også være bærere av alvorlige smittsomme sykdommer - som for eksempel rabies.

Mattilsynet ha tidligere uttalt at de har svært liten kontroll på helsesituasjonen til hundene som importeres, da de kan ha papirer som viser at har fått de nødvendige vaksinene, men disse kan være forfalsket eller vaksinene kan være av så dårlig kvalitet at de ikke virker godt nok.

- Smitte sprer seg lett i slike valpefabrikker og du kan også risikere å få en valp med alvorlige smittsomme sykdommer, parasitter og diaré. I tillegg vil valpene som regel være lite vant med positiv kontakt med mennesker. De kan være redde og nervøse, og noen har allerede traumatiske opplevelser knyttet til vanskjøtsel og mishandling. Dette påvirker dem naturligvis i oppveksten og kan medføre atferdsproblemer helt inn i voksen alder, sier Kleveland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det blir verre og verre
En av Storbritannias ledende dyrevelferdsorganisasjoner skildrer i Daily Mail flere skrekkeksempler på hvordan forholdene er i typiske valpefabrikker.

Ved ett tilfelle fant organisasjonen 80 valper oppbevart i bøtter i et hjem i Manchester. Fire av valpene var døde. Senere returnerte dyrevelferdsorganisasjoner til den samme eiendommen og fant 50 valper, inkludert såkalte håndveskehunder, som hadde blitt dumpet i bøtter til tross for at eieren hadde blitt forbudt å holde hunder.

Kleveland sier hun ikke kjenner til at det eksisterer slike valpefabrikker i Norge, men understreker at den Norske hundeoppdrettsnæringen allikevel ikke er stueren.

- Enkelte oppdrettere driver veldig intensivt, og vår informasjon tyder på at dette blir verre og verre i enkelte miljøer. Det gjelder særlig oppdrett av populære raser som miniatyrhunder, sier hun.

- I veldig intensive oppdrett kan tanken på inntjening gå sterkt utover dyrevelferden, for eksempel ved at dyrene avles uten hensyn til arvelige defekter, valpene selges i altfor ung alder og separeres derfor fra mor mye tidligere enn de har godt av, og omsorgen for hver valp er ikke god nok, fortsetter Kleveland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Regelverket bør skjerpes inn
Prisen på valper varierer i forhold til rase, men de mest populære rasene selges for over 15.000 kroner.

Med slike priser er det lett å forstå at valper som avles fram i valpefabrikker er en lukrativ beskjeftigelse.

- Dyrevernalliansen mener at det i dag er for lett å skaffe seg familiedyr, som hund. Mye handler om holdninger, men vi er også åpne for at regelverket bør skjerpes inn. Som minimum bør man bruke kontrakt, det sikrer både hunden, kjøperen og selgeren, sier Kleveland.

Dyrevernalliansens tips for å unngå å kjøpe hund fra valpefabrikker

- Besøk først valpen i dens hjem. Ikke ta den med deg første gang, bruk litt tid på å bli kjent og se om kjemien stemmer.

- La helst valpen komme på hjemmebesøk en gang eller flere før overtakelse. Besøket behøver ikke være så langvarig, men la den snuse litt rundt. Alternativt, hvis valpen bor langt fra deg, bør du selv ta turen og besøke den flere ganger før omsorgsovertakelse.

- Sjekk forholdene der valpen vokser opp: Er det rent, pent og virker trygt? Er den vant med mennesker? Er moren interessert og snill?

- Still spørsmål om avlen og valpens helse. Har den vært hos veterinær for sjekk? Hvem er faren? Spør om typiske avlsdefekter for rasen - er avlen gjort med tanke på å unngå dette, har foreldrene disse lidelsene?

- Unngå oppdrettere som virker useriøse og ikke vil svare på denne type spørsmål. Rapporter dem gjerne til finn.no hvis det er der du har funnet valpen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken