(SIDE2): Da dronning Elizabeths lillesøster Margaret i februar 1960 forlovet seg med Anthony Armstrong-Jones, var det mange som ble overrasket. Noen år tidligere hadde mediedekningen av hennes romanse med den betydelig eldre, fraskilte tobarnsfaren Peter Townsend vært gjenstand for intens mediedekning, men denne gangen hadde prinsessen klart å holde pressen unna privatlivet.

Margaret giftet seg med Anthony Armstrong-Jones 6. mai 1960. Han hadde ingen tittel, men det var utenkelig at en britisk prinsesse – som attpåtil var dronningens søster – skulle bli mor til tittelløse barn. En knapp måned før paret fikk sitt første barn, ble Anthony Armstrong-Jones adlet, og fikk tittelen Lord Snowdon. Da sønnen David ble født 3. november 1961, kunne han tituleres viscount Linley.

Stor sexapetitt
Ekteskapslykken varte ikke lenge. Mange mener Margaret giftet seg med Armstrong-Jones på trass, fordi hun ikke fikk Peter Townsend. Hun var glad i seine fester, han var glad i sex. En venn av paret beskrev ham slik: «If it moves, he'll have it» – «han tar alt som rører på seg». Til ryktene om at han egentlig var homofil, svarte lorden selv: «Jeg elsket aldri menn, men noen menn elsket meg».

Atter andre mente rivalisering mellom de to «stjernene» i ekteskapet førte til sammenbruddet. Margaret var prinsesse og Snowdon en anerkjent og ettertraktet fotograf. Det hjalp neppe på relasjonen at arbeidet hans førte til omfattende reisevirksomhet – noen ganger var han borte fra sin kone i ukesvis.

Ekteskapet i grus
Ekteskapet ble langsomt ødelagt, assistert av mengder narkotika, alkohol – og bisarr oppførsel fra begge parter. Lorden kunne for eksempel finne på å legge igjen lapper til Margaret hvor han skrev hva han mislikte med henne. Ifølge en biografi skrev han en gang: «Du ser ut som en jødisk manikyrist, og jeg hater deg».

Ble det for ille, stakk han av på en bortgjemt hytte med sine elskerinner, eller til utlandet på fotooppdrag.

I 1978 ble paret skilt etter at Margaret hadde hatt en kort affære med Roddy Llewellyn – hvorpå Snowdon spilte forurettet ektemann. I ettertid er det kommet fram at Snowdon ble far til en datter i 1960, tre uker etter bryllupet med Margaret. Hun var resultatet av en trekantaffære med et vennepar.

Røyk og alkohol
Snowdon giftet seg igjen samme år som han ble skilt fra Margaret, mens hun forble ugift resten av livet. Hun representerte jevnlig kongehuset både innlands på utlands, og var i tillegg involvert i en rekke frivillige organisasjoner, særlig innen kulturlivet.

Samtidig var hun fortsatt glad i en fest, og bilder av prinsesse Margaret med et glass i en hånd og en sigarett i den andre, ofte i selskap med unge menn, dukket jevnlig opp i de kulørte ukemagasinene.

Svekket av slag
Siste del av livet hennes var preget av sykdom. Hun hadde røykt siden hun var 15 år gammel (minst), og i 1985 ble deler av den venstre lungen fjernet på grunn av kreft. I 1991 kuttet hun røyken, men fortsatte å drikke alkohol. Hun ble rammet av et mildt slag i 1998, og nye slagtilfeller i 2001.

Hennes siste offentlige opptredener var i 101-årsdagen til moren Elizabeth i august 2000, og i 100-årsdagen til tanten, prinsesse Alice, i desember samme år. Prinsesse Margaret døde av hjerneslag 9. februar 2002, 71 år gammel.

4215