Selv om dusjen fylles opp med alskens skjønnhetsprodukter, kroppsskrubber, intimsåper, barberhøvler og renseprodukter, er det særlig én kroppsdel de aller fleste overser helt.

For hvor mange av oss tenker egentlig på å gi føtter og tær en grundig vask i dusjen?

Mange har vel lett for å tenke at så lenge såpe og vann renner nedover føttene, og kanskje fordi dusjen samler opp et lite vannbad uansett, er også dét alt som skal til for å holde føtter og tær velstelte.

Men ifølge den irske nettsiden, thedailyedge.ie og deres leserundersøkelse, lar hele 40 prosent av de spurte bare vann renne over føttene. Videre var det kun 29 prosent av de nesten 5000 som deltok i spørreundersøkelsen som fortalte at de vasket føttene hver eneste gang de dusjet.

De resterende 30 prosentene svarte at de vasket føttene, eller lot være, alt ettersom hva de hadde gjort rett før de hoppet i dusjen. Men hvor viktig er det egentlig å vaske føttene godt?

Akkurat som underlivet

Nå som vi bruker tykkere sokker og sko, og kanskje vil dra frem fine tær i høyhælte sko til diverse julebord og fester, får vi ofte ekstra fokus på føtter og ben.

Vi tok en prat med lege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter og norgesmesteren i negledesign samt lærer ved Tone Lise Akademiet, Linn Kristin Himberg-Larsen, for å finne frem til hvordan best stelle føtter og tær.

- Riktig fothygiene er like viktig som hygiene av underliv og armhuler. Dette er områder på kroppen hvor hud ligger mot hud, og som derfor disponerer for et fuktig miljø. Fjerning av svette, talg og hudrester er dermed veldig viktig, forklarer Slevolder.

Og hvis man sliter med mindre velduftende sko og sokker, kan problemet ligge i for dårlig stell av føttene.

- Dersom man ikke vasker føttene og tærne vil det over tid samle seg hudrester, svette og skitt mellom tærne som igjen vil gi vondt lukt, sier Slevolder.

Fører til sopp

En av de største grunnene til at man utvikler sopp under føttene, er faktisk for dårlig fothygiene.

- Hovedproblemet oppstår dersom man ikke tørker føttene godt og spesielt mellom tærne etter dusj. Fuktig miljø disponerer for blant annet soppinfeksjoner og bakterieinfeksjoner, sier Slevolden.

Det er derfor ikke bare viktig å vaske føttene godt, men også en skikkelig tørk etter dusj - uansett om føttene bare har stått i vannet eller blitt vasket direkte.

Fotsopp:
Fotsopp, også kjent som tinea pedis, er en svært vanlig tilstand. Finnes hyppig blant idrettsutøvere, men varmt og fuktig klima fører også til tilstanden.

En annen tilstand er pitted keratolyse. Dette er en infeksjon som skyldes corynebakterien. Denne tilstanden opptrer ofte hos personer med økt svettetendens på føtter, bruk av tett skotøy over mange timer og ved dårlig fothygiene.

Kilde: Lege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter.

Så hvordan vet man egentlig om man har fått en soppinfeksjon eller ikke?

- Tilstanden kjennetegnes ved svært dårlig lukt av føttene, det tykkeste partiet under føttene har gjerne flere små hull/groper - dette skyldes enzymer som bakterien skiller ut og som "spiser" keratinet. Den vonde lukten skyldes produksjon av svovellignende stoffer fra bakterien, sier Slevoldem.

Neglen kan falle av

Og er du riktig så uheldig, kan området under og rundt neglen bli så soppinfisert at hele negler faller av.

Hvis dette skjer, vil neglen vokse ut av seg selv igjen - men du må vente en god stund før du kan lakke alle ti tær flotte til fest.

- Tåneglene vokser cirka mellom en og en halv til to millimeter per måned, og det tar dermed cirka 12-18 måneder før hele tåneglen vokser fra cuticle og ut mot tuppen, sier Himberg-Larsen.

I tillegg skal man ikke tro at problemet er borte, bare fordi neglen har falt av. Selv om neglen vokser ut igjen, vil den mest sannsynlig bli infisert av den samme soppen hvis du ikke får behandling.

Negleproblemer

Men det er ikke bare under føttene og mellom tærne at soppen kan sette seg.

Negleteknikker Himberg-Larsen ser støtt og stadig at kunder har glemt fotstellet en stund ved at huden rundt neglene er svært tørr- i tillegg til at det er mye død hud i området.

- Sopp kan gjenkjennes ved at neglen forandrer farge fra sin normale lys/transparent rosatone til en gul/brunaktig farge, samt at huden under tåneglene blir svampaktig og porøs. Kan du skrape ut mye død hud under neglene dine, har du mest sannsynlig neglesopp. Det lukter også vondt, og det anbefales derfor å oppsøke lege for å få bukt med problemet, sier Himberg-Larsen.

Men noen ganger kan man tro at man har sopp fordi neglene ser misfarget ut, uten at huden er tørr eller lukter vondt, og dette forklarer Himberg-Larsen med at mange glemmer å legge en base coat under neglelakken.

- Uten en base coat, vil ofte neglelakk brukt på tærne skape en midlertidig misfarging av neglen, sier hun.

Riktig pleie

Så hvordan råder ekspertene at vi skal stelle føtter og tær?

- Korrekt stell av føtter og tær, inkludert tånegler, innebærer daglig vask med vann og såpe, samt at tånegler klippes regelmessig. Utfør omhyggelig tørk av føttene, spesielt mellom tær, og ved fortykket hud under føttene kan det være lurt med en krem som fjerner nettopp tykk hud, råder Slevolden.

- Jeg anbefaler å bruke en mild såpe mellom tærne, gjerne en som er pH-nøytral. Og jeg er helt enig i at å tørke godt mellom tærne, spesielt mellom lilletåa og ringtåa(eller titil og tåtil som det kalles på folkemunne), hvor soppen kan få huden til å se ut som små blomkålhoder med en anelse gulfarge, er noe av det aller viktigste, legger Himberg-Larsen til.

Behandling

Hvis du merker at det lukter spesielt surt mellom tærne, og at huden rundt har blitt litt gul med små groper, burde du oppsøke lege for behandling.

- Fotsopp som skyldes dermatofytter kan behandles med lokale soppdrepende legemidler eller med soppdrepende tabletter. Bakterieinfeksjoner med corynebakterien kan behandles med lokale antibiotika kremer eller tabletter, eventuelt kan man forsøke benzoyl peroxide, sier Slevolden og legger til:

- Det er viktig å være klar over at soppsporene kan overleve månedsvis i sko, sokker, badematter og håndklær. Det varme og fuktige mikromiljøet i sko sammen med svette og dårlig fothygiene er predisponerende faktorer.

Les også:

15 julegavetips til den motebevisste

Her er etter-bildet

Halsen avslører alderen din

Slik får du flotte ben:

Hudlege Ellen Slevolden tipser:

For å oppnå silkemyke legger kan man forsøke en fruktsyre-peel for å fjerne døde hudceller.

Man bør også smøre føtter og ben regelmessig med en god fuktighetskrem - gjerne en som inneholder karbamid.

Karbamid er et virkestoff som ofte brukes i fuktighetskremer mot tørr hud. Stoffet finnes naturlig i huden og mengden karbamid er redusert hos de med tørr hud og ved flere andre hudlidelser.

Negleteknikker Linn Kristin Himberg-Larsen tipser:

Jeg anbefaler å skrubbe både føtter og legger med en god salt skrubb, som TL Design sin Creamy Salt Scrub, for å få silkemyke føtter til kjolesesongen.

Den hotteste trenden på tåneglene om dagen er dype, mørke farger som rød, lilla og brun - gjerne med litt glitter til julebordet!