Gå til sidens hovedinnhold

Hva er det Bøhler vil?

80.000 flere nordmenn er kommet i jobb det siste året. Samtidig skal Jan Bøhler pumpe 100 milliarder inn i norsk næringsliv. Hva er vitsen?

(NA24-KOMMENTAR:) I går meldte Statistisk sentralbyrå at sysselsettingen har økt med 80.000 de siste 12 månedene. - Maken til ledighetsfall på ett år har vi aldri tidligere sett, sier sjeføkonom Øystein Dørum DnB NOR.

Samtidig kunne VG melde at Arbeiderpartiets Jan Bøhler vil putte 100 statlige milliarder i nye fond som skal investere i norske bedrifter.

- Jeg har aldri forstått hvorfor vi ikke kan bruke noe av oljefondet til å investere i norske bedrifter, når vi har brukt sikkert 1600 milliarder kroner i utenlandske bedrifter. Slike investeringer presser ikke kronekurs eller rente, sier Bøhler.

Ingen mangel på kapital
Men hva er hensikten med å investere 100 statlige milliarder i norske bedrifter?

Sysselsettingsveksten er bare én indikator på at det koker i norsk næringsliv. En annen er Oslo Børs, hvor hovedindeksen er firedoblet de fire siste årene – historiens sterkeste kursoppgang. 2006 ga også ny rekord når det gjelder kapitaltilførsel til børsselskapene.

Ingenting tyder på at det er mangel på kapital for å finansiere gode prosjekter i norske bedrifter. I sin siste årstale sa da også sentralbanksjef Svein Gjedrem:

«Det er stort sett bare ulønnsomme prosjekter som mangler finansiering og kapital.»

Er det disse Bøhler har tenkt å satse skattebetalernes penger på? Når for mange milliarder jager for få gode prosjekter, blir resultatet nødvendigvis dårlig avkastning.

Det er dessuten feil når Bøhler sier at statlige investeringer i denne størrelsesorden ikke vil påvirke og rente og valuta. Hvis milliarder i ny kapital pumpes inn i et land med en gitt mengde arbeidskraft, anleggsmidler og gode prosjekter, vil det skape flaskehalser som øker lønninger og priser, noe som vil gi høyere rente og sterkere kronekurs.

Hva er motivasjonen?
Siden det åpenbart ikke er behov for økt kapitaltilførsel, og effekten tvert om kan bli negativ, er det grunn til å spørre hva Bøhlers motivasjon egentlig er.

Mye tyder på at den tidligere AKP-eren Bøhler fortsatt ser for seg at Norge skal bli et sosialistisk samfunn hvor staten i hovedsak kontrollerer produksjonsmidlene. Han vil ikke stimulere aktivitet innenfor dagens norske system, han vil endre hele systemet.

Til nå er de mange utspillene om statlige gigantfond blitt møtt med betydelig støtte fra private storkapitalister. På kort sikt er det forståelig at bedriftene gjerne vil ha en ekstra kapitalkilde og at rikingene gjerne vil ha en ny kjøper til aksjene sine.

Det er likevel betenkelig at så mange applauderer en linje som vil gjøre staten til den altoverskyggende eier og maktfaktor i norsk næringsliv. Dette var en fiasko på 1970-tallet. Det blir fiasko nå også.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

En rein bløff
Uff, nå går det bra igjen
Er Fredriksen et monster?
«Allo, allo, it’s the French resistance»
Bankenes «rådgivning»
Lykkelig som rik?
Det koker – gi gass!
Fire fantastiske år
Putins jerngrep
Den uviktige prosenten

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken