Test deg selv: Hvor mye kan du om Nettavisens historie?

Nettavisen ble lansert 1. november 1996. Gründerne var Knut Ivar Skeid, Stig Eide Sivertsen og Odd Harald Hauge. Vaktsjef den første kvelden og den som har vært lengst ansatt i firmaet per dags dato kan fortelle om en begivenhetsrik kveld:

- Det var ordentlig trykk første kvelden, forteller Jon Hagebø. Ingvild Jensen var ute på jobb for å følge en sak om en mann som skjøt i Oslo sentrum, og saken ble ringt inn til desk fortløpende.

Den første dagen endte på 67.000 visninger. I dag har Nettavisen rundt fire millioner visninger daglig. Det kan kanskje også nevnes at Nettavisen den gangen hadde en nettlinje på 2mb, inn og ut. Fra vaktsjefloggen, som ble håndskrevet i bok de første månedene, kan man blant annet lese følgnede:

«Husk, pass på at økonomisystemet oppdateres. Hvis ikke, ta omstart på Macen borte i hjørnet.»

Aftenposten: Flopp
Kun tretten dager etter lanseringen kåret Aftenposten Nettavisen til årets nyhetsflopp. I mars året etter kåret PC World Multimedia Nettavisen til årets web-adresse i 1996. Nøyaktig året etter vant Nettavisen en kåring som Norges beste nettavis fra Gyldendal Norsk Forlag.

- Vi trodde aldri at vi skulle få ros fra de andre, sier Odd Harald Hauge. Det har jeg faktisk fortrengt, menneskets evne til å fortrenge er stor, ellers tror jeg ikke Nettavisen hadde vært der avisen er nå.

Så kom svenskene
Den 12. august 1999 kjøpte svenske Spray AB den norske Nettavisen. 165 millioner i cash ble lagt på bordet fra svenskene.

- Spray kom til oss og måtte tilby såpass før vi sa ja. Vi synes Spray er en langt mer spennende eier enn noen av de andre vi kunne sagt ja til, sa Knut Ivar Skeid til Digi.no den gangen.

Det svenske eierskapet holdt i litt over ett år før Lycos Europe kjøpte svenske Spray og dermed også Nettavisen.


Boblen sprakk

Det tyske Lycos og det svenske Spray hadde regnet med at børskurvene for nettselskaper ville fortsette til himmelen, men det skjedde ikke. Da Lycos Europe gikk på børs i Frankfurt, var kursen oppe i 24 euro. Ett år senere var den nede på 2 euro. (

Se kursen her

)

I 2000 ble den tyske Nettavisen lansert, netzeitung.de. Knut Ivar Skeid var prosjektleder.

- Det er en stor mulighet i Internett. Man må ha en forståelse for dette mediet, ha journalister som kan bruke det og som kan skrive i en annen setting enn på papir, sa den tyske sjefsredaktøren Michael Maier til Digi.no da avisen ble lansert.

Oppsigelser og farvel
I 2001 ble det innstramning fra de tyske eierne og nedbemanning. Flere dyktige medarbeidere måtte forlate skuta og Knut Ivar Skeid sluttet i Nettavisen.

Året etter startet Odd Harald Hauge og Nettavisen arbeidet med å skaffe seg en ny eier. En norsk eier.

- Opprinnelig ville ikke Lycos selge, og det var ansatte og ledelsen i Nettavisen som overbeviste dem om at vi var bedre tjent med å ha en norsk eier, sa Odd Harald Hauge den gangen til Digi.no.

TV 2 og Aller
Aller-konsernet var lenge den som så ut til å ende opp med Nettavisen, til slutt ble det TV 2 og Gunnar Stavrum tok over som sjefsredaktør etter Odd Harald Hauge.

- Det var en Guds lykke at vi fikk kjøpt Nettavisen, sa Kåre Valebrokk tidligere i år.

Blogg: Mitt møte med Nettavisen

PS! Digi.no var før ute enn Nettavisen som ren nettavis, vi har ikke glemt det. Forskjellen er selvfølgelig at Digi var og er en avis for teknikk, data og nett - mens Nettavisen var og er en nyhetsavis med fokus på økonomi, harde nyheter og sport. Gratulerer med dagen som var, forresten!

Hva mener du om Nettavisen? Delta i debatten!