Gå til sidens hovedinnhold

Hver fjerde mann i Asia har voldtatt kvinner

- Volden henger grunnleggende sammen med ulikhet mellom kjønnene.

I en større FN-undersøkelse innrømmer én av fire menn i asiatiske land at de minst én gang i livet har voldtatt en kvinne. Undersøkelsen dekker seks land, de fleste i Sørøst-Asia.

I Papua New Guinea sier hele 62 prosent av mennene at de har hatt sex med en kvinne mot hennes vilje. 8 prosent av mennene sier også at de har voldtatt en annen mann.

Det laveste tallet ble registrert i byer i Bangladesh, der 9,5 prosent innrømmet voldtekt.

Mer utbredt enn antatt
Undersøkelsen er basert på intervjuer med 10.000 menn og 3.000 kvinner i Bangladesh, Kambodsja, Kina, Indonesia, Sri Lanka og Papua New Guinea.

- Volden henger grunnleggende sammen med ulikhet mellom kjønnene, sier Emma Fulu i Partners for Prevention, FN-programmet som utførte undersøkelsen.

Hun framholder at undersøkelsen er banebrytende fordi det er første gang det samles inn så omfattende data om voldtekt i en av verdens mest folkerike regioner. Undersøkelsen viser at voldtekt er mer utbredt enn antatt, og at menn begår sin første voldtekt tidligere enn man kanskje trodde, framholder Fulu, ifølge The Guardian.

Tenåringer

Omtrent halvparten av de spurte sier de begikk sin første voldtekt da de var i tenårene. Nesten 75 prosent sier dessuten at de begikk voldtekt fordi de følte de hadde rett til det, mens over halvparten sier de gjorde det for moro skyld.

I rapporten går det også fram at de fleste voldtektene aldri får noen rettslige etterspill.

For nesten 70 prosent av mennene fikk voldtekten ingen konsekvenser. På Sri Lanka gjelder dette hele 96,5 prosent. (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken