Gå til sidens hovedinnhold

Hvilke stemmer!

Jeg har tilbragt timer, dager og netter sammen med Kristin Asbjørnsen, Torun Eriksen og Susanna. O lykke!

Kristin Asbjørnsen
I’ll Meet You in the Morning
Universal/Universal

Torun Eriksen
Visits
Jazzland Recordings/Universal

Susanna and Ensemble neoN
The Forester
SusannaSonata/Musikkoperatørene

Kristin Asbjørnsen tar seg god tid før hun gir oss nye visittkort. I 2006 serverte hun oss åpenbaringen “Wayfaring Stranger – A Spiritual Songbook” som blei fulgt opp av “The Night Shines Like the Day” tre år seinere. Den første bestod av mer eller mindre kjente spirituals Asbjørnsen hadde arva fra sin lærer og mentor Ruth Reese (1921-90), mens oppfølgeren var Asbjørnsens verk også når det gjaldt tekster og låter. Trilogien, slik jeg opplever det, blir komplett med mer materiale fra Reeses skattkiste, samt ei låt av Asbjørnsen. Alle arrangementene er gjort av Asbjørnsen sammen med musikantene Anders Engen på perkusjon og masse annet, pluss at han nok en gang er produsent par excellence, Gjermund Silset på basser, Olav Torget på allehånde strengeinstrumenter og Knut Aalefjær på trommer, perkusjon pluss pluss.

Sjølsagt omgir Asbjørnsen seg med et A-lag – noe annet skulle tatt seg ut. Vi har nemlig med en musikant å gjøre som fortsetter å utvikle sitt uttrykk på et vis som gjør at hun stiller i en egen, åpen klasse. Hun vet hva hun tror på, hun vet hvor hun vil og hun vet hvordan hun skal komme seg dit. Om dette er gospel, soul, jazz eller noe helt annet er jeg overhodet ikke opptatt av – for meg er det strålende personlig musikk fra en vokalist/musikant av verdensklasse. Holder – som Drillo sa det.

Torun Eriksen slo ned som ei positiv bombe da hun debuterte med «Glittercard» som 26-åring i 2003. Siden har hun gitt oss «Prayers & Observations» (2006) og «Passage» (2010) – alle tre med eget stoff og alle like flotte. På den vanskelige fjerderunden tar hun en klar venstresving og med «Visits» serverer hun oss ti av sine absolutte favorittlåter. Eriksen stammer fra tensing-miljøet i Grenland og har en så vakker, inderlig og personlig stemme som vel tenkelig. Denne gangen har hun fått med seg Ane Brun-produsenten Tobias Fröberg og han har gitt henne all den tid og all den plass det fantastisk luftige uttrykket til Eriksen spør etter. Når hun så har med Audun Erlien på basser, den for meg ukjente, men meget lyttende Ola Hultgren på trommer og perkusjon og ikke minst David Wallumrød – her snakker vi vel om landets mest musikalske familie? – på allehånde tangentinstrumenter, så er «Visits» blitt ei hyllest-skive med noe helt eget. Her får vi Rickie Lee Jones’ «Beat Angels», «Wichita Lineman» først spilt inn av Glen Campbell, Tom Waits’ «Downtown Train», Coldplays «Fix You», «Sign ‘O’ the Times» - Prince, James Taylors “You Can Close Your Eyes”, “Feels Like Home” av Randy Newman, “Spanish Joint” av D’Angelo, Pink Floyds “Wish You Were Here” og Paul Simons “American Tune”. Wow – det er ikke småtterier! Eriksen har virkelig lagt hodet på blokka, men du verden som hun kommer unna med det. Hun har faktisk makta å gjøre noe helt spesielt med hver enkelt låt og det er det ikke mange som kan si når de gir seg coververdenen i vold.

Alle utgivelsene får treningkast:

Til tross for at Susanna Wallumrød er bare 34 år, så kjennes det ut som om vi har hatt henne blant oss leeeenge. Grunnen er sjølsagt at hun i løpet av de siste ti åra har markert seg kraftig i mange slags konstellasjoner og samtidig gitt ut åtte cder. Om det har vært med originalt materiale eller med tolkninger av andres stoff, med sine egne band eller sammen med Morten Qvenild og hans Magical Orchestra, så har det alltid vært ei original og unik stemme som har møtt oss og slik er det definitivt også sammen med samtidsmusikk-gruppa Ensemble neoN.

Arrangørene Julian Skar og Jan Martin Smørdal og ensemblet samarbeida med Susanna allerede i 2010 og nå tok de initiativet til å videreføre det. De har fått ny og “gammel” musikk av Susanna som de har arrangert for det sjumanns/kvinnes-ensemblet dirigert av Magnus Loddgard og med hennes urvakre og unike stemme og sparsommelige pianospill, har dette blitt ei helt spesiell og flott reise. Tekstene handler om å være bortkommen, om hvem man er, om å være fri – med andre ord om de store spørsmåla og Susanna får fram budskapet sitt på et som alltid sjangerfritt og personlig vis.

Nok en gang er det tekster og musikk egna til ettertanke som kommer til fra Susanna - “Welcome to our universe”, synger hun. Vi kan bare takke for invitasjonen – i Susannas univers er det alltid godt, annerledes og spennende å være.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken