Bildeserie

Bildeserie

OSLO: - Jeg har aldri sett for meg at jeg skulle flytte til Oslo, og i alle fall ikke bli boende her. Men nå har jeg snart bodd her i ni år, og jeg har vært frelst i 8,7 år, sier Hanna Norberg (33).

Hun er en av dem som bygdenorge elsker å slenge med leppa til. En Oslo-borger, som attpåtil synes byen er noe av det flotteste i hele landet.

Sammen med Aina Kristiansen (35) startet hun i 2012 bloggen Stakkars Oss - en ironisk blogg om hvor fælt det er å bo i hovedstaden. Bare timer etter lansering kom første henvendelse fra pressen og kort tid etter var bloggen en viral hit.

- Det startet egentlig som et innfall helt uten mål og mening. Vi var lei av all drittslenginga om Oslo og syntes det var på tide at noen tok byen i forsvar. Først tenkte vi nok at det var mest for oss selv, at vi kunne samle noen bilder vi kunne bruke når vi fikk høre disse kommentarene om hvor fryktelig det er i Oslo. Det viste seg raskt at vi var mange som hadde lyst til å vise fram byen vår fra en annen side, og bloggen tok av overraskende fort, sier Aina Kristiansen.

Les også: - Det er bare de bitre og ensomme som ikke har flyttet til Oslo

Uvitende Oslo-hatere
Selv er hun innflytter fra Hadeland, og brukte tid på å lære å like Oslo.

- For meg var det ikke noen kjærlighet ved første blikk. Jeg måtte finne mitt Oslo – mine steder, mine folk og mine vaner. Ikke minst måtte jeg lage mine egne minner her. Det tok noen år før jeg var virkelig osloforelska, men nå er det ingen vei tilbake. Jeg elsker denne byen!

Men selv om det tok tid å finne kjærligheten, har de liten forståelse for fordommene mot Oslo.

- De aller fleste utenbys fra aner virkelig ikke hvordan det ser ut her. De vet rett og slett ikke noe særlig om Oslo, og har sjelden vært utenfor sentrum. Derfor ville vi vise at det ikke er så stygt her, så mye asfalt, så sure folk, så mye kriminalitet, så grått, så trist, så farlig og så ensomt som de tror det er, sier Norberg.

- Hvem er disse folka som synes det er så synd på oss i Oslo?

- Folk som knapt har vært her, virker det som. Eller som bare har tråkket den vante turistløypa, uten å gi resten av byen en sjanse. Og jeg vet vel ikke om de synes synd på oss, for en del av dem ser jo ikke ut til å ha noe mer til overs for oslofolk enn de har for selve byen, sier Kristiansen.

Les også: - Oslohatet er beskrevet i Bibelen

- Helt vilt
To og et halvt år etter lansering er de to bloggerne klare med en egen utstilling, der bilder som har ramlet inn fra lesere og Oslo-elskere, samt dem selv, skal vises fram i et eget Oslo i miniatyr på Norsk design- og arkitektursenter (DogA).

Så langt har godt over 5.000 meldt seg på åpningen på Facebook.

- Det er jo vilt. Det er tross alt Oslo vi snakker om, sier Norberg.

- Og det er mange som takker oss for det vi gjør for byen og byens selvbilde, fortsetter Kristiansen.

- De tar feil
I fjor høst lanserte dittOslo.no artikkelserien «100 grunner til å elske Oslo». Serien hadde omtrent samme formål som Stakkars Oss - en hyllest til vår favorittby, og samtidig et lite spark i siden til alle dem som slenger dritt om landets hovedstad.

Slikt provoserer, og blant dem som lot seg hisse opp var blant annet Jahn Ivar «Mini» Jakobsen, som hevdet at det ikke finnes én eneste bra ting å si om Oslo. Han fikk støtte fra en rekke lesere, som omtalte hovedstaden som livsfarlig, stygg og kriminell.

Tull, mener de to bloggerne.

- De tar feil!, sier Kristiansen, mens Norberg utdyper:

- Hvis du mener at Oslo er helvete på jord, da må du ta deg en bolle. Gjerne en Birken-bolle. Og så må du begynne å lese nyheter om forholdene andre steder i verden. Dessuten vil vi veldig gjerne få lov til å være Norges hovedstad, det er en ære, sier hun.

Les også: - Røkla rotter seg sammen mot Oslo

Oslo er en rød klut
De to mener Oslo-hatet nok er overdrevet i de fleste tilfeller, og at mange - som dem - har et ironisk og humoristisk blikk på det hele. Samtidig er hovedstaden som en rød klut foran en okse for andre.

- Det virker som om noen virkelig hisser seg opp og blir nesten aggressive bare de hører «Oslo» nevnt. Det forstår jeg rett og slett ikke hvordan man kan bli, sier Kristiansen.

- Jeg tror ikke det er så mange som virkelig hater Oslo. Jeg tror mange bare slenger dritt om Oslo fordi det er lov å slenge dritt om Oslo. Har du noen gang hørt noen si noe negativt om Bergen, bortsett fra at bergensere er litt brautende? Noe stygt om Bodø? Trondheim? Tromsø? Nei, ikke jeg heller, sier Norberg.

Les også: - Ingen grunn til å frykte at islamister vil styre Oslo

Blir aldri ferdig med Oslo
Men ok. Hva er det egentlig som er så fantastisk med Oslo? Hva er det som gjør at det er en by verdt å nevne, å bo i, ja, faktisk å elske?

- Alle mulighetene. Her er det virkelig noe for alle, og det gjelder bare å finne ditt Oslo. For meg handler det om flotte, grønne parker rett utenfor døra, om teater, opera og konserter, om koselige kaffebarer og fantastiske restauranter, om turmuligheter og om oppdagelsen av stadig nye hemmelige perler. Jeg blir aldri ferdig med denne byen, sier Kristiansen.

- Og noen absolutte favorittsteder?

- Altfor mange til å nevne alle, men jeg må nok trekke fram Botanisk hage, Torshov, Geitmyra, Telthusbakken, og øyene. Også elsker jeg de daglige spaserturene mine over Grønland, Sier Kristiansen.

For Norberg er det i alle fall ett sted, som henger høyere på lista enn alle de andre:

- Torshov, Nordmarka, Torshov, Akerselva og Torshov.

Egoistiske drittfolk
Torsdag kveld åpner utstillingen Stakkars oss som bor i Oslo. Her får skuelystne se et mini-Oslo. Bygget på fordommer, så klart.

- Vi bygger et mini-Oslo inne på DogA, og deler det inn i fire byrom, som skal reflektere fire vanlige fordommer vi stadig hører om Oslo: at byen er en grå asfaltjungel, at folk her er egoistiske drittfolk, at alle bygningene er stygge og at det er et fælt sted å vokse opp. Vi viser fram 99 trykte bilder fra bloggens mange bidragsytere, et panoramabilde i gigapikselformat, et titalls digitale bilder på flere ulike skjermer og en drøss annen moro.

- Og penget er ikke nødvendigvis å motbevise fordommene. Det finnes både asfaltjungel, stygge bygg og egoistiske drittfolk i Oslo. Og kanskje er det tøft å vokse opp her, for noen. Men sånn er det jo overalt. I hele Norge. Til og med i Bergen. Poenget er å vise frem at Oslo ikke bare er dritt. Vi vil vise at det finnes en million grunner til å elske Oslo, sier Norberg.

Les også: Over natta ble dette Oslos hippeste gate

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED