Gå til sidens hovedinnhold

Hvor havner Tandberg-kursen?

Det store spørsmålet for investorene mandag er hvor ender Tandberg-kursen etter fredagens resultatvarsel. iMarkedet ser også på årsaken til kollapsen i Tandberg-salget

Les iMarkedets sak fra fredag:

Nytt katastrofevarsel fra Tandberg (Ny2)

Hvor havner Tandberg-kursen ved avslutning mandag etter at selskapet fredag kom med sitt andre resultatvarsel på to kvartaler. Som iMarkedet skrev fredag venter selskapet nå en omsetning på 340 til 360 millioner kroner i første kvartal. De største pessimistene spekulerte i forkant av resultatmeldingen på en omsetning ned mot 400 millioner kroner i kvartalet.Samtidig har marginen falt. Selskapet venter nå en resultat før skatt-margin på 20 prosent.Hva har skjedd i Tandberg?

Finansdirektør Terje Rogne i Tandberg svarte selv på spørsmålet om Tandberg-veksten på Alfred Bergs teknologiseminar i forrige uke. Tandberg har i 2001 og 2002 vokst på bekostning av sin konkurrent Polycom, forklarte Rogne. Dette har gjort det relativt enkelt å vokse, til tross for at markedet for videokonferanseløsninger har begynt å stagnere.Han sa videre at en vekst, med å ta andeler fra Polycom, ikke lenger er mulig. Tandberg må fremover jobbe med å utvide videokonferansemarkedet. Dette blir dyrere og vanskeligere for den tidligere vekstmaskinen. I første kvartal 2003 viser dette seg ved at selskapet for første gang har fall i omsetningen fra år til år.Resultatvarselet fredag viser også at terror-caset i Tandberg er dødt. Analytikerne har ventet at omsetningen av videokonferanseløsninger vil vokse på økt terror- og krigsfrykt.Konklusjonen av markedsutviklingen for videokonferansesystemer etter 11. september er imidlertid at det generelt dårlige investeringsklimaet, mer enn oppveier for de eventuelle positive effektene av mindre reising.Hvor havner kursen?

Det interessante for investorene mandag er hva slags resultat pr. aksje-estimat (EPS-estimat) analytikerne havner på. Ut fra denne skal investorene bestemme seg for hva slags pris/inntjening (P/E) de ønsker å betale.P/E’en må ta inn hvordan volumveksten og Tandbergs håndtering av kostnadene blir. I tillegg til dette må investorene vurdere forventningen om utviklingen i pris pr. enhet i videokonferansemarkedet og Tandbergs åpenbare tillitsproblem.Før resultatvarselet fredag hadde de mest pessimistiske analytikerne en EPS på 2,66 kroner for 2003. Det er mulig at analytikerestimatet på resultat pr. aksje for Tandberg i 2003 vil havne nede på 2 kroner. Med en nedjustering av P/E fra 10 til 9, vil dette gi en kurs på Tandberg 18 kroner.Det er imidlertid viktig å ikke glemme at Tandberg har 1,3 milliarder i kontanter. Dette tilsvarer 10 kroner pr. aksje.Signalene iMarkedet har fått fra analytikerhold er at flere ser for seg et kursmål på Tandberg på rundt 25 kroner.Dette er milevis unna kursnivået fra i begynnelsen av fjorået, da iMarkedet var ganske alene om å mene at Tandberg-kursen var altfor høy. Les saken her:

På tide å ta Tandberg-gevinsten

.iMarkedet pekte også på at det var lurt å følge med på utviklingen i kontantstrømmen til Tandberg i fjor høst. Les saken her:

Risikoen til Tandberg

.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar