Før nyttår skrev vi saken om 19-åringen som fikk sparken fordi han hadde «stjålet strøm» ved å uten tillatelse lade mobiltelefonen sin på jobb.

Det fikk oss til å stille spørsmålet: Hvor mye koster det egentlig å lade en mobiltelefon - og generelt bruke alle disse elektriske brune- og hvitevarene vi omgir oss med til enhver tid.

EU har laget et energimerkingssystem for hvitevare som i sin tid hadde en god intensjon, med karakterer fra A til F, men som i løpet av årenes gang er systemet blitt mer forvirrende enn noe annet. Om du tror du har kjøpt noe effektivt siden det har fått karakteren A, har du blitt grundig lurt - og strømforbruket på ting som vaskemaskiner oppgis nå per år, fremfor per bruk.

Som om den evige ungkar bruker vaskemaskinen like ofte som en barnefamile på fem...

Mobiltelefon

Vi lader mobilen hver eneste dag, den blir varm - og den gir oss glede. Så hvor mye strøm er det snakk om?

Vel, amerikanske Opower har tatt med seg en iPhone 6 og iPhone 6 Plus på labben for å måle det faktiske strømforbruket ved å lade opp telefonene hver dag.

Strømforbruket her er så marginalt at det nesten er til å le av. Én fullading tar ifølge deres målinger 10,5 Wh på førstnevnte, og 16,8 Wh på sistnevnte.

Det betyr at å lade en iPhone én gang koster 0,79 øre.

Om du fullader telefonen hver eneste dag hele året blir det 3,8 kWh på en vanlig iPhone 6, noe som betyr under tre kroner i året.

Playstation/Xbox

Å beregne strømforbruket på en spillkonsoll er ikke så lett, siden strømforbruket varierer voldsomt både med last og hvor mye den brukes.

Amerikanske Natural Resource Defense Conscil har dog lagt hode på blokka, og hevder at en Playstation 4 har et årlig forbruk for en gjennomsnittsbruker på 181 kWh, mens en Xbox One svir av hele 210 kWh.

Spesielt på sistnevnte er det strømforbruket ved standby som får forbruket til å øke betydelig over PS4.

Det betyr at det tar omtrent fem timer å svi av en kWh.

Uansett: Dette gir en årlig strømkostnad på 137-158 kroner i året.

I tillegg kommer prisen på neste punkt...

TV

TV-er har blitt større, men samtidig har moderne TV-er blitt mer effektive. Så hvor mye koster det å ha på TV-en?

Vel, en standard Samsung 55" LED-skjerm har ifølge produsenten et normalt strømforbruk 65 watt per time - noe som betyr nesten fem øre i timen. De vedgår dog at skjermen kan bruke over det dobbelte av dette om alt ligger til rette for det.

Ved 65 watt, blir det omtrent fem øre per time.

Energimerkingen til en skjermen meleder på sin side om et årlig forbruk på 90 kWh - i underkant av 70 kroner i året.

Oppvaskmaskin

Det finnes mange forskjellige oppvaskmaskiner, med forskjellig størrelse - og litt forenklet kan man si at gamle vaskemaskiner er vesentlig mer strømintensive enn de nyere utgavene.

EU måler effektiviteten i syv nivåer A+++ til D, der førstnevnte er best.

Det Elkjøp hevder er deres mest populære oppvaskmaskin, havner i energiklasse A+, med det de mener er 299 kWh i året.

Årlig strømforbruk er basert på 280 årlige sykluser, så hvis vi ser bort i fra strømforbruk i standby, betyr det 1,07 kWh for én vask - noe som er omtrent 80 øre.

Vaskemaskin

EUs utregning av energiforbruket på vaskemaskiner er så komplisert at det er bortimot umulig å forstå, men igjen det Elkjøp hevder er deres mest populære modell havner i toppklassen A+++, noe som betyr 152 kWh i året.

Går vi til produsenten finner vi ut at en full trommel på 60 grader bruker denne maskinen 0,92 kWh, mens en halvfull maskin på 40 grader bruker 0,42 kWh. I tillegg bruker maskinen strøm også når den er avskrudd.

0,92 kWh gir oss en pris på knappe 70 øre for én vask.

Barbermaskin

For moroskyld tok vi med hva det koster å bruke en barbermaskin.

Ifølge Enøk Norge har en barbermaskin et forbruk på 10 watt, og om du bruker den en halvtime i uka - så er den årlige kostnaden «tilnærmet null».

Tørketrommel

Nå begynner vi å bevege oss inn i et område der strømforbruket fort kan begynne å bety litt.

På tørketromler er det enorme forskjeller i energiforbruket, der nyvinninger som varmepumper er i ferd med å gjøre underverker.

Elkjøp hevder at deres mest populære modell bruker 2,2 kWh på én tørk - mens en mer normal løsning til en langt hyggeligere pris bruker 4,7 kWh på én tørk.

Det betyr i så fall 3,54 kroner for én runde - eller over 400 kroner i året etter EUs regnemetode.

Oppvarming

Det som virkelig utgjør en stor forskjell er oppvarming - enten det er vann eller luft.

En vanlig panelovn på 1000 watt, den bruker naturlig nok opp mot 1000 watt per time - avhengig av hvor hardt den må jobbe.

Det betyr i så fall én kWh per time per ovn - altså 75 øre i timen.

På virkelig kalde dager betyr det altså i verste fall 18 kroner per ovn per dag. Det er der virkelig de store mengdene strøm går med.

Elbil

Den nye bestselgeren i elbilverdenen, en e-Golf, har et batteri på 24,2 kWh.

Nå er det i praksis umulig å helt tømme et li-ion-batteri, men det forsvinner noe strøm på veien gjennom ladesystemet. Det snakkes om 10-20 prosent tap ved å lade et li-ion-batteri.

Helt vitenskapelig blir ikke dette, men om vi legger snille premisser til grunn kan man si at det å fullade en e-Golf tar 24 kWh - betyr det full tank for 18 kroner.

Har du derimot en Tesla med det største batteriet, kan vi øke dette til 85 kWh - rundt 64 kroner, men da har du også mye lenger rekkevidde.

Funfacts

  • Dersom du lader telefonen din med effekten 5W vil det ta 200 timer å forbruke 1 kilowattime
  • Dersom du bruker klokkeradioen din med effekten 3W vil det ta 333 timer å forbruke 1 kilowattime
  • Dersom du spiller Playstation med effekten 203W vil det ta 5 timer å forbruke 1 kilowattime
  • Dersom du bruker laptop med effekten 20W vil det ta 50 timer å forbruke 1 kilowattime
  • Dersom du har på ditt trådløse nettverk med effekten 12W vil det ta 83 timer å forbruke 1 kilowattime