(SIDE2): Overlegen ved Ullevål Universitetssykehus er spaltist i klikk.no.

Han har skrevet innlegget «slipp barna fri» som har blitt delt av særlig mange foreldre i sosiale medier.

- Kom deg ut og nyt ettermiddagssola

Han mener barn bør leke mer og gjøre mindre lekser når de kommer hjem fra skolen.

«På onsdag kveld satt min eldste datter på 10 år og gjorde lekser. Utenfor huset vårt kunne jeg se andre barn fra nabolaget leke. Høsten er fortsatt varm, noen av barna spilte lus mot en garasjevegg mens andre sparket på sparkesykkel. Jeg kjente en lykkelig nostalgi av å se ut og tenke på min egen barndom, så datteren min fikk beskjed om at lekser fikk være lekser: Hun hadde tross alt sittet i halvannen time.»

Hans eldste datter er 10 år og pliktoppfyllende, skriver han. Hun ville ikke leke før leksene var gjort til punkt og prikke;

«Kom deg ut og nyt ettermiddagssola!», oppfordret jeg.

«Jeg er ikke ferdig med matteoppgavene og læreren min blir ikke fornøyd hvis ikke alt er gjort», svarte 10-åringen.

«Kom igjen. Jeg skriver melding i meldingsboken».

«Da må jeg bare gjøre de senere og kanskje jeg faller ned i nivå».

Drømmesituasjon kan mange tenke. Mareritt tenker jeg, skriver Steen i sitt innlegg på klikk.no.

Han hevder tidsbruken som påtvinges barna er helt feil.

Og mange er nok enig med ham, skal vi tro kommentarene han har fått på innlegget sitt.

«Flott skrevet. Helt enig. Er rystet over at min 8åring har prøve HVER fredag. I mange fag samlet på ett ark. HVER fredag blir de målt på om de har lært seg ukens pensum. Stakkars de som HVER uke blir skuffet og får det med rød penn at du ikke kan og ikke fyller kravene. Trist samfunn vi har fått, bare lærerene som kan mobilisere og ta grep. Det er de som er faginstans. Vi foreldre er jo helt hjelpeløse.» skriver en.

LES OGSÅ DAGENS MEST DISKUTERTE SAK:

Foreldre: - Ta makten tilbake hjemme

- Lekser uten læringsmål er unødvendig

Da Side2 intervjuet lærer Håvard Tjora tidligere denne måneden, i forbindelse med hans bok Leksehejelp i matematikk - For foreldre og elever i 1. til 10.klasse, mente han at leksefri skole ikke er veien å gå, men at ingen bør sitte med lekser i timesvis hver kveld.

- Lekser som ikke har et læringsmål er unødvendig. Mange foreldre spør hvorfor barna ikke får mer lekser og noen syns barna har for mye lekser. Det er helt individuelt. Jeg syns ikke en skole helt uten lekser er en god ide, for enkelte fag krever mye øving og trening. Som matte og lesing. Men det er når lekser kun blir en arbeidsmengde uten særlig læring det blir feil. Som lærer er det helt fair å si at i dag er det ikke lekser. Helt leksefri er jeg skeptisk til.

Han mener også at barna bør få et tidsaspekt på leksene.

- Gi barnet et tidsaspekt på hvor lenge dere skal jobbe med leksene. Ingen barn bør sitte med lekser i fire timer hver dag hjemme, da mister de gleden ved å lære. Si heller; Nå jobber vi med disse oppgavene et avtalt tidsrom så får vi se hvor langt vi kommer. Det er fair å si til læreren at dette var så langt vi kom, sa Tjora.

Blir barna bedre på skolen?

Steen viser til forskning gjort av Marte Rønning ved Statistisk Sentralbyrå i sitt innlegg. Den viser at det er relativt få elever som vil bli bedre på skolen ved å bruke tiden sin på lekselesing. Han påpeker også at barn i dag både har mer lekser og bruker mer tid på skolen enn foreldrene deres noengang gjorde.

«Mens en vanlig uke på barneskolen i 1987 var på 15,8 timer, skal dagens barn sitte bak pulten i 19,7 timer hver bidige uke. I samme periode er også barnas ferie kuttet med en uke. I tillegg begynner de som kjent ett år tidligere på skolen»

- Ja, jeg er lei av lekser, men det betyr ikke at lekser ikke er bra

Men er det slik at ungene strever med leksene og ikke vil ha lekser eller er det bare foreldrene som bekymrer seg og ikke selv har tid til å hjelpe?

En gutt på 15 år har kommentert overlegens innlegg med følgende;

«Er selv 15 år og går i 10. Klasse. Ja, jeg er lei av lekser, men det betyr ikke at lekser ikke er bra. Hvor ellers skal vi få en kunnskapen vi får av lekser? Lekser er ikke så ille heller. Få ungene deres til å ha arbeidsvaner og forstå leksene, så er de gjort på 20 min. Da har de resten av dagen å leve på. Skuffende at voksende mennesker ikke forstår dette egentlig. Ingen liker lekser, men innest inne vet alle ungdommer hvilken nytte lekser har. Og hvis det er så jævlig stress med de jævla leksene så ring læreren og finn ut av det. Jeg er sikker på at dere kan lage en avtale om hvor mye lekser ungen din skal få»

HVA MENER DU? DEL GJERNE DINE MENINGER NEDERST I SAKEN.