Gå til sidens hovedinnhold

- Hvor skal dette ende?

Økokrim vil ha en meningsløst høy straff, mener Rune Brynhildsens forsvarere.

OSLO TINGRETT (NA24): - Økokrim klamrer seg til et halmstrå, mener advokat Tor Kjærvik.

Rune Brynhildsens forsvarere la onsdag ned påstand om full frifinnelse av pr-toppen. Advokatene Knut Smedsrud og Tor Kjærvik serverte en rekke verbale og juridiske svingslag mot påtalemyndighetens prosedyre i saken.

Først sammenlignet Smedsrud Økokrims etterforskning i innsidesaken med en bremseløs trailer i utforbakke. Han mener saken aldri burde ha vært oppe i en domstol.

LES MER: - Bremseløs trailer i utforbakke

- Meningsløst høy
Deretter overtok Tor Kjærvik for å si noe om Økokrims påstand om to år og åtte måneders fengsel for Brynhildsen. Forsvareren mener at den påståtte straffen er meningsløst høy og ikke hører noe sted hjemme.

- Etter å ha hørt advokat Smedsruds grundige gjennomgang av bevis, eller snarere mangel på bevis, kunne jeg ha stanset der, sa Kjærvik i retten.

- Men når aktor på sin side påstår en fem-dobling av det etablerte straffenivået, må jeg si noe om dette. Et element av stor betydning er at Rune Brynhildsen ikke har handlet aksjer selv. Det er stor forskjell på Høyesteretts dom i Otrum-saken, og Sense-saken, som aktor har brukt som rettskilder. I disse sakene har det vært handlet aksjer til egen vinning. Når det gjelder Rune Brynhildsen, eksisterer ikke slike forhold, sa Kjærvik.

I Otrum-dommen sa Høyesterett at størrelsen av utbyttet spiller mindre rolle. Dette argumenterte aktor Hedvig Moe for da hun tirsdag la ned sin strenge straffepåstand.

LES MER: Vil kaste ham i fengsel

- Hvor skal dette ende?
- Dette er det eneste halmstrået aktor har for å heve straffen fem ganger mer enn det som er etablert nivå, sa Kjærvik, og stilte retten følgende spørsmål:

- Hvor ønsker man at straffenivået skal ende til slutt, når man vil ha to år og åtte måneder for en person som ikke har verken handlet aksjer, eller har hatt kunnskap om hvilke beløp det har blitt handlet for?

Aktor Hedvig Moe ønsket ikke å kommentere kritikken fra Brynhildsens forsvarere, og henviste til sin prosedyre i saken.