Musikk: Musikk er viktig på fest, uansett om det skal danses eller ikke. Du bør ha cd’ene du vil høre på liggende klare før festen starter, og sett gjerne på musikken noen minutter før gjestene kommer, så stemningen er der alt fra de kommer inn døra.

Husk at ikke alle har samme musikkstil som deg. Tenk gjennom hva slags musikk de forskjellige gjestene liker. Ha flere typer musikk tilgjengelig så alle kan få litt av sin favoritt. Har du minidisk eller mp3-spiller kan du samle mye ulik musikk på den.

Sitteplasser: Dersom du har invitert flere gjester enn du har sitteplasser, må du finne alternative løsninger. Finn fram alt du har av puter, sitteplater og ekstrastoler.

Mat i kjøleskapet: Selv om du ikke har planlagt matservering, vil det alltid være noen gjester som ikke har fått spist middag, som blir sultne i løpet av kvelden eller annet. Du bør derfor ha litt ekstra mat liggende i kjøleskapet. Holder du festen på en lørdag, må du huske at butikkene er stengt dagen etter, og at du bør gjemme unna maten du trenger neste dag.

Dopapir: Man må ofte på toalettet når man drikker, og det er kjedelig å måtte inn til naboen og låne dopapir under en fest. Folk kan bli syke, bruke dopapiret til å fjerne flekker på klærne eller noe helt annet. Ha heller litt for mange ruller enn å ende opp med ingen.

Pynt: Det er alltid hyggelig å komme til et pyntet hjem. Telys (stearinlys kan lett veltes), bordduk og pyntefigurer er alltid fint. Du må også passe på å ha det ryddig før gjestene kommer.

Ta av sko i gangen: Du vil ha mer enn nok å rydde opp dagen derpå, om du ikke må fjerne møkk fra titalls sko også. Rydd plass i gangen, og si fra til gjestene at de må ta av seg skoene.

Fjern gjenstander du ikke vil skal ødelegges: Uansett hvor gode venner som kommer, vil de kunne ødelegge noe når det har blitt en del alkoholinntak. Fjern alt du er redd kan bli ødelagt, og vær oppmerksom også under festen. Du bør dessuten låse rommene du ikke vil ha besøkende i.

Snacks: Flere av gjestene tar antakeligvis med seg noe snacks, men det kan aldri bli for mye godt. Kjøp inn flere typer potetgull, sjokolade og annet godteri, og legg det i boller før gjestene kommer. Husk at dersom det skulle bli for mye, blir det desto mer på deg dagen etter¿

Røyk: Hvis du ikke vil ha røyking i stua di, må du ordne et sted der røykerne kan gå når de har behov for det.

Drikkeleker: Hvis det kommer mange folk som ikke kjenner hverandre, kan en drikkelek være med på å muntre opp stemningen. Her finner du flere ulike drikkeleker. Navnelapper kan også være lurt når folk møter hverandre første gang.

Invitasjonen: Ikke be alle gjestene komme på samme tid. Si at de kan komme etter et visst tidspunkt, eller be halvparten komme først, og resten senere. Da slipper du en lang kø og mye bråk utenfor før festen begynner.

Nabovarsel: Dette bør du helst ordne dagen i forveien, men kan også gjøres noen timer før festen. Dersom du bor i blokk er dette spesielt viktig. Heng opp en lapp eller gå rundt til de nærmeste naboene og fortell at du skal ha fest, og at det kan bli litt bråk. Si også fra at naboene kan klage hvis det blir for ille. De aller færreste vil klage på deg uansett, men tilbudet bør være tilstede.

Isopor: Det kan være lurt å legge isopor under høytalerne på stereoanlegget ditt, så spres ikke lyden så godt til naboene.

Vær grei: Husk at det bor folk rundt deg, og at det ikke er et diskotek. Ikke spill altfor høy musikk hele natta, og be folk være stille hvis de er ute på verandaen eller i hagen. Sett deg inn i naboenes situasjon, og husk hvordan du selv reagerer når det er mye bråk nattestid.