Gå til sidens hovedinnhold

- Hvorfor tør ingen politikere si at ransbølgen skyldes ukontrollert innvandring?

Ransbølge-debatten skapte twitterkrangel.

(SIDE2): «Hvorfor tør ingen politikere si at ransbølgen skyldes ukontrollert innvandring?»

Det twittret psykiater Nils Håvard Dahl onsdag kveld, og satte dermed i gang en meningsutveksling på Twitter, der blant annet lege ved Rikshospitalet, Wasim Zahid reagerte sterkt på Dahls uttalelser.

- Jeg reagerer fordi det er en feil påstand. Flere forskere har pekt på at det kanskje ikke er en ransbølge, men tilfeldige variasjoner i ranstendenser, og at det ikke er grunn for panikk eller sette i gang spesielle tiltak, sier Zahid, og fortsetter:

- Dessuten er bruken av «ukontrollert innvandring» en logisk feil på mange måter. Vi har ikke ukontrollert innvandring i Norge. Vi har hatt innvandringsstopp siden 70-tallet, og det er få som kommer til landet, sier legen og påpeker at det heller ikke er snakk om at innvandrere står bak alle ranene.

- Flere av dem som begår ranene er ungdommer med tilhørighet til Norge, og er oppvokst og født her. At de blir kriminelle har ikke noe med at foreldrene kom hit for 10, 20 eller 30 år siden. De blir kriminelle av årsaker som gjør at også andre ender som kriminelle.

Flere ran

Oslo har opplevd godt over 200 ran de siste månedene - i november er det til nå registrert 58 ran. Ved flere av dem er det blitt brukt våpen. Flere av dem har blitt begått av såkalte ungdomsranere - 22 personer er mistenkt for ranene, der ni er under 18 år. 14 har norsk statsborgerskap, og de fleste av disse er født i Norge.

Enkelte mener det er snakk om en ransbølge, og politiet har satt inn flere tiltak, blant annet er det opprettet en egen ransgruppe . Det er satt opp flere avganger på kollektivnettet og det skal være vakthold på de største taxiholdeplassene i julebordstiden.

LES MER HER: Slik vil de stoppe ransbølgen

Psykiater Nils Håvard Dahl utdyper overfor Side2 hva han mente med tweeten og «ukontrollert innvandring»

- Jeg mener det er ganske ukontrollert. De som blir utvist kommer tilbake, uten at det får nevneverdige reaksjoner. Vi klarer ikke stå imot bølgen, sier han og fortsetter:

- Jeg mener vi har en plikt å ta imot asylsøkere med rett til beskyttelse. Men det kommer også en del som ikke har det, men er her for å utnytte det økonomiske systemet.

Han er også kritisk til behandlingstiden for asylsaker.

-Det er en langdryg saksbehandlingstid i asylsaker, noe som i seg selv er rasismefremmende, ettersom det går ut over de som har et reelt behov for beskyttelse. Er det noen som taper på at de som gjentatte ganger begår kriminalitet og blir sendt ut, så er det først og fremst nettopp de.

- Det er synd vi er så tafatte når det kommer til dette.

Konsekvensene

Psykiateren forteller at han ofte møter konsekvensene av behandlingstiden i sin jobb som psykiater - nemlig menneskene.

- Jeg opplever ofte i min jobb at mennesker har gått i årevis uten å få opphold eller avslag. Det er en forferdelig belastning, sier han, og peker på den tragiske hendelsen på Valdresekspressen for kort tid siden, der tre mennesker ble knivdrept av en person som hadde fått avslag.

- Ser man på hendelsen i Årdal og bussdrapene der, så burde han ha vært sendt ut av landet. Det rammer selvsagt ofrene, men det går også ut over de som er lovlige innvandrere. Vi må bli flinkere til å differensiere, med kjappere behandlingstid og avgjørelser for dem som får bli, og kjappere og hardere reaksjoner for dem som ikke har grunnlag for å være her.

Zahid peker også på at Dahl har bakgrunn som psykiater.

- Uavhengig av utdannelse burde man vite bedre. Men hvis man har et yrke der man jobber med folks tanker og er opptatt av atferd ut fra livshendelser, synes jeg dette blir en banal analyse.

Reell redsel?

Forstår du at folk blir redde når det har vært så mange ran?

- Jeg har ikke noe problem med å forstå at folk blir redde. Man ser og hører ting og det blir slått opp i media, og da er det lett å forstå at hjernen danner seg et bilde om at det er farlig. Det som da er viktig er å puste ut, få oversikt og beholde rasjonaliteten. Ikke la følelsene ta overhånd, sier Zahid og understreker:

- Jeg mener det skal være nulltoleranse for ran og kriminalitet generelt, men at det må holdes et høyt trykk mot det og konstant arbeides for å gjøre noe med det hele året. Ikke la seg rive med av emosjonene.

- Det Dahl sier er feil og det bidrar til å skape den frykten.

Dahl mener hvordan ranene foregår er grunn til å være redd.

- At folk er redde for å bli ranet, tar jeg for gitt, media er også fulle av at slikt skjer. Når det ikke bare er på natten eller når man er full at man risikerer å ranes, men også på dagtid og det rammer eldre, så er det naturlig at frykten er der.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken