Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor utsette seg for ydmykelse?

Flere store forfatternavn er ikke medlem av Forfatterforeningen. For Tom Egeland og Jørn Lier Horst er det flere årsaker til det.

Forfatterne som blogger ivrig på Forfatterbloggen har de siste dagene tatt opp diskusjonen om opptakspraksisen til Forfatterforeningen. Diskusjonen har bølget frem og tilbake delvis på bakgrunn av at norges store seriebokmester Frid Ingulstad fortalte at hun for 15 år siden ble funnet for lett.

- Velger ikke å søke
Og fordi foreningens opptakskrav er at en person må ha skrevet og utgitt to bøker av «litterær verdi». Den litterære verdien vil til enhver tid variere ut fra hvilke ni forfattere og oversettere som sitter i det litterære råd.

I vår sak fra i går, torsdag, skrev vi blant annet at det er flere forfattere som har valgt ikke å søke medlemskap.

LES MER:Disse avgjør forfatternes kvalitet

Der nevnte vi blant annet at forfattere som Tom Egeland, Unni Lindell og Anne B. Ragde ikke er medlemmer av foreningen. I sin blogg redegjør Tom Egeland for hvorfor.

- Å skulle levere inn to av mine bøker til et litterært råd som muligens vil konkludere med at de er uten litterær verdi, er en ydmykelse jeg rett og slett ikke vil utsette meg selv for, sier han. Samtidig så forteller han at det inntil nylig også var prinsipielt for ham som journalistredaktør ikke å være medlem av en interesseorganisasjon som kunne gå på tvers av hans jobb som redaktør.

- Jeg mener at alle som har utgitt én bok eller to burde få medlemskap. Punktum, skriver Egeland og mener at foreningens utnevnelser i ytterste konsekvens kan smake av elitetenking.

LES EGELANDS BLOGG

Rangerer kvalitet
Krimforfatter Jørn Lier Horst tenker i de samme baner.

- Jeg føler meg nemlig rett og slett noe ubekvem ved tanke på å skulle tilhøre en forening som rangerer andre mennesker ut i fra egen synspunkt og holdninger (les: rangerer andre forfattere). Er det solidarisk?, spør Lier Horst.

LES HORSTS BLOGG

Øystein Hauge etterlyser mer åpenhet rundt begrepet «litterære kriterier».

LES HAUGES BLOGG

Medlem Torgrim Eggen anbefaler imidlertid begge til å søke og trekker frem foreningens stadig pågående arbeid for landets forfattere.

- Jeg synes du skal søke. Jeg er av den oppfatning at foreningen bør være så bred som mulig, at den også skal være en organisasjon for «de kommersielle», skriver Eggen.

LES MER I EGGENS BLOGG

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis