Gå til sidens hovedinnhold

- Hydro legger til rette for korrupsjon

Korrupsjonsforsker lister opp tre grep Hydro bør ta i forhold til bestikkelser.

Hydro innrømmer at de ikke har full kontroll over penger de betaler for aluminium fra smelteverket Talco, Tadsjikistans største industribedrift. Hydro betaler penger til et selskap som heter Talco Management Ltd, registrert på De britiske jomfruøyene og eid 70 prosent av staten og 30 prosent av pengesterke tadsjikere.

NA24 - din næringslivsavis

- Min reaksjon på dette er at det er ganske åpenbart at Hydro tilrettelegger for korrupsjon. Det er ikke slik at man bestikker selv, men man legger til rette for problemet, sier seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt, Ivar Kolstad, til NA24.

Han er økonom og deltar blant annet på instituttets prosjekt «Corruption in Natural Resources Management».

Er dette presidentens konto?
Kolstad mener selskaper som opererer i land med mye korrupsjon, må være bevisst på å bidra til systemer som ikke legger opp til korrupsjon. Det Hydro i dette tilfellet mener med nulltoleranse i forhold til korrupsjon, holder ikke.

Hydro har et ansvar for å forholde seg til korrupsjon utover det å bestikke selv. Man må heller ikke tilrettelegge for korrupsjon blant andre.

- Jeg lurer på hvor mye de vet om dette selskapet de betaler penger til. Er dette presidentens konto, eller hans kone? De har et ansvar for ting som skjer utover sine fire vegger, sier han og skisserer tre ting Hydro bør gjøre.

Tre råd til Hydro
For det første bør man unngå å betale penger til en konto i et skatteparadis. Hydro bør kunne kreve overfor leverandøren at de betaler inn pengene til en konto i et annet land, hvor det er mer klart hvem som er ansvarlig for kontoen. Det er ikke sikkert det hjelper, men det er et steg på veien.

Det andre de bør gjøre, hvor pengene bare forsvinner inn i et ugjennomsiktig system, er å offentliggjøre hvor mye de betaler. Opposisjonen og befolkningen i Tadsjikistan har krav å på å vite hvor mye Hydro betaler til et statseid selskap. Det tredje de kan gjøre er å kreve at mottakeren er mer åpne om hvor pengene tar veien.

- Man kan ikke bare se på bestikkelser innenfor sine egne fire vegger. De har veldig fromme ønsker om større gjennomsiktighet og forutsigbarhet, men de må gjøre noe også, sier han til NA24.

Høres veldig merkelig ut
Han får støtte fra Ingvild Vaggen Malvik (SV), avtroppende medlem av Stortingets næringskomité.

«... dette høres ut som en korrupt historie.»

Stortingsrepresentant Ingvild Vaggen Malvik

- Jeg synes i utgangspunktet dette høres ut som en korrupt historie. Det høres veldig merkelig ut, sier hun til NA24.

Med Libya-saken friskt i minne bekymrer hun seg litt for Hydros interne rutiner og sitter igjen med en følelse av at Statoil hadde utviklet bedre rutiner i forhold til korrupsjon og bestikkelser enn Hydro.

- Det er et selskap hvor jeg får en følelse av at det trengs litt opprydding. Det er flere ting som peker i samme retning og ting som tyder på at rutinene bør bli bedre, sier hun.

Ikke problemfritt
Hun mener dette også viser at det er viktig for Hydro å være påpasselig når de opererer i regimer med store korrupsjonsproblemer. Hydro har de siste årene blitt kritisert for å bygge ned virksomhet i Norge og satse hardt i utlandet.

- Det er klart at det er masse utfordringer med å drive i utlandet, ikke minst i regimer som Tadsjikistan, forteller hun.

- Dette høres ikke bra ut, istemmer Sigvald Oppebøen Hansen, Ap-politiker i næringskomiteen.

Han er enig i at det ikke er helt problemfritt å operere i slike regimer og at det viktige er at man holder sin sti ren.

- Det er lett å gå i fella og man må etablere rutiner så man unngår det. Hvis dette er tilfelle, føyer det seg inn i rekken av litt for mange uheldige tilfeller, sier han.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter