Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ofte bør du vaske deg?

Unngå å bruke såpe hver gang du dusjer.

(SIDE2:) Noen er fornøyd med å dusje et par ganger i uka, mens andre gjerne dusjer flere ganger om dagen. Finnes det egentlig noen fasitsvar på hvor ofte man bør vaske seg?

Både positive og negative sider

Det finnes både fordeler og ulemper ved kroppsvask. For mye bading eller dusjing kan for eksempel gi negative effekter for huden din.

Professor Jørgen Serup, som er dermatolog og overlege ved Bispebjerg Hospital, mener det er et problem hvis man såper seg inn fra topp til tå hver eneste dag. Såpe fjerner nemlig hudens naturlige fettstoffer og da er det større sannsynlighet for å få tørr hud.

Dermatologen påpeker at det er store individuelle forskjeller på hvor følsom hud hver enkelt av oss har. Han forklarer at såpe er et kjemisk fremmed stoff som kan irritere huden og til basisvasken kan man nøye seg med å bruke vann.

Hvis man vasker seg for mye risikerer du også å fjerne de gode bakteriene på huden som har i oppgave å beskytte oss og som vi rett og slett ikke klarer oss uten.

Flere forskere mener dette er noe av det mest negative ved hyppig kroppsvask fordi disse naturlige bakteriene hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner.

Samtidig påpeker ekspertene at håndvask er viktig for å unngå sprekdning av sykdomsbakterier, men at det ellers ikke er noen helsemessige fordeler ved å dusje eller bade.

Gir deg en god følelse

Positive effekter ved å vaske seg er at man fjerner vond lukt av svette, røyk eller mat. Hvor mye man «lukter» avhenger av hvor aktiv du er og hvor mye du svetter. Dusjing vil også hjelpe til med å fjerne eventuelle uheldige stoffer og skitt som er kommet på huden.

Flere av ekspertene påpeker samtidig at det finnes andre grunner for å vaske seg hver dag. En av forskerne, mikrobiolog Mogens Kilian, sier til Videnskab.dk at mange blant de som dusjer ofte, gjør dette ganske enkelt fordi de liker det.

Jørgen Serup forklarer at dusjen gir en følelse av å være ren og at kroppsvask også handler om velvære. Generelt anbefaler den danske hudlegen å dusje hver dag i tre-fem minutter og at vannet ikke er for varmt, men han understreker samtidig at det ikke finnes noe godt svar på hvor ofte man bør vaske seg fordi dette er et svært individuelt spørsmål.

Videre vil Serup råde deg til å være forsiktig med såpebruken. Han sier at du kan bruke mild såpe i armhulene og skrittet hver dag, men på resten av kroppen kan man bruke såpe en eller to ganger i uken - avhengig av hvor sart hud man har.

Reklame

Ny grillpakke for sommeren 2021: - Våre absolutte favoritter i en pakke

Kommentarer til denne saken