Gå til sidens hovedinnhold

Snusfri i 20 dager

Skyldes det hypnose?

(SIDE2:) - Prosessen har vært mye enklere enn sist jeg prøvde å slutte med snus, sier Karl Björk (25).

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Januar er høytid for å stumpe røyken eller kaste snusboksen. Det finnes en rekke ulike metoder for å få bukt mot avhengigheten. En av dem er hypnose. Vi ble med da Karl testet hypnose mot snusslutt hos psykoterapeut MAEPH og hypnotisør Remi Marents ved StudioDay.

Bakgrunn: Hypnose mot snusing

Klarte å slutte
Karl har snust i cirka 10 år, og prøvd å slutte tidligere. Denne gangen synes han det gikk enklere. Han har nå vært snusfri i snart tre uker.

- De første ukene snuser man som normal, for deretter å slutte helt etter den tredje hypnosetimen. Da føltes det naturlig å kaste snusboksen i søpla. Så alt i alt har prosessen vært mye lettere enn hva jeg trodde, sier Karl.

Han er imidlertid usikker på om hypnosen er årsaken til at han har klart det denne gangen.

- Jeg er fortsatt ganske skeptisk til hypnose. De gangene jeg var hypnotisert så føltes det mer som om jeg slumret litt. Det kan hende jeg har et urealistisk bilde av det hele. De eneste erfaringene jeg har med hypnose er det jeg har sett på TV. Hvorvidt hypnosen har hjulpet meg med snusslutt vet jeg ikke.

Men 25-åringen tror absolutt Remi Marents har hjulpet ham når det gjelder hva han har lært om fakta rundt snussug og nikotinavhengighet.

- For min del ble det mer som coachingtimer enn hypnose, mener jeg. Det kan også ha noe med at jeg er skeptisk og avhengig av fakta når det gjelder slike ting. Det kan jo også hende at jeg ble hypnotisert?

Utfordringene
Hypnotisør Marents påpeker at personene som kommer til ham i utgangspunktet er mer positive til hypnose enn Karl, så det var et potensielt problem.

- Men Karl er som meg en kritisk og analytisk person, så vi har brukt god tid på å forklare hypnose utefra et medisinsk og fysisk perspektiv. Og som de fleste andre som er mer enn snittet oppegående, så virker det lett for ham å akseptere det når han forsto hvordan det virket, mener Marents.

Han nevner flere utfordringer når det gjelder å slutte med snus eller røyk:

- Utfordringene til Karl var som for nesten alle andre som vil bryte en avhengighet todelt; det er en fysisk del, «narkomanien» hans som jeg kaller det for å vekke litt indre avsky - som jeg anser som den enkle biten. Skal du slutte med et eller annet dop - så må du slutte å ta det. Etter noen dager – cirka fem - vil ikke lenger kroppen registrere at du har sluttet som en «underbalanse», og abstinensene forsvinner. I tillegg er mitt spesialfelt vaneendring. Her er min «hemmelighet» kontra de fleste andre som driver med dette at jeg er veldig opptatt av hvilke positive ting snusen, røyken, hasjen, sukkeret osv. gir - og så er min kjepphest at vi bruker en blanding av kognitiv terapi og hypnose for å sørge for at han får det samme, for eksempel «kos» på andre måter enn som i Karls tilfelle med snus. Når en person har gjort dette, altså dekket behovene sine på en annen måte enn det de er avhengig av - så kollapser den psykologiske avhengigheten. Og motsatt - du kan glemme å forsøke å slutte, før det er gjort. Mennesker er laget slik at de alltid dekker behovene sine, og hvis den eneste kosen er snus - ja så vil du fortsette å snuse til du dør - eller finner en annen måte å kose på. Jeg sørger da for at det er det siste som skjer, sier Marents.

Flere ønsker røykeslutt
Marents hjelper oftere folk med å kutte røyken enn snusen, så han er usikker på hvor mange som lykkes med sistnevnte.

- Jeg gjør så lite snuseslutt i forhold til røyk at jeg ikke har en egen eksternt utført statistikk på det - men det er erfaringsmessig betydelig mindre enn 10 prosent som ikke lykkes med snuseslutt hos meg. Grunnen til at det er bedre resultater med røykeslutt er at abstinensperioden er litt kortere, så der er det enda lettere.

Karl er imidlertid ganske sikkert på at han ikke kommer til å begynne å snuse igjen.

- Nei, jeg ser ingen grunn til det. Nå føles det også mye bedre å slutte enn hva det gjorde da jeg prøvde sist. Jeg har knapt tenkt på snus siden jeg sluttet. Jeg har vært sugen på «noe» hele tiden, men det har aldri vært snus. Jeg kommer nok ikke til å begynne å snuse igjen!

Dette mener Sirus-forsker
Side2 har tidligere snakket med forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) når det gjelder hypnose mot snusslutt. Han er usikker på om hypnose kan ha en funksjon, men avskriver det ikke helt:

- Oppsummeringer av forskningslitteraturen om metoder for røykeslutt viser at effekt fra hypnose og akupunktur er svakt dokumentert. Det foreligger likevel anekdotiske data – altså historier fra enkeltpersoner – som forteller om effekt. Det finnes ingen entydig, riktig og universell måte å slutte å røyke på. Veien til røykfrihet er individuell, og jeg vil derfor ikke helt avskrive disse alternative metodene, sier han.

Les mer om røyk- og snusslutt: Kan hypnose mot snusing fungere?

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar