Gå til sidens hovedinnhold

Hypokondere blir friskere

Trenger stadig mindre legebehandling.

(iBergen.no) I disse dager er Hypokonderklinikken i Bergen i ferd med å etterkontrollere til sammen 200 pasienter. Og det viser seg at hypokonderne slett ikke trenger timevis med behandling for å bli kvitt vrangforestillingene, skriver På Høyden.

Mindre behandling
Da Hypokonderklinikken startet i 1995 på Haraldsplass Diakonale Sykehus fikk pasientene 16 timer behandling. Dette er nå redusert til fem timer, og likevel ser det ut til at pasientene får samme resultat.

En gruppe på 50 pasienter som mottok 16 timer behandling for ti år siden, og en annen gruppe på 150 pasienter med bare fem timer for fire år siden ble nylig etterkontrollert.

100 pasienter
- Mitt inntrykk er at begge gruppene er blitt bra eller mye bedre. Svarene vi har fått så langt tyder på at en tredjedel er helt friske, som om de aldri har lidd av hypokondri. En annen tredjedel har fortsatt fokus på helse, men de takler det på en helt annen måte, mens den siste tredjedelen er i samme situasjon som før, sier professor og lege ved Institutt for indremedisin, Ingvard Wilhelmsen til På Høyden.

Årlig tar klinikken imot 100 nye pasienter. Wilhelmsen benytter seg av kognitiv atferdsterapi og mener nøkkelen til å bli frisk fra hypokondri er å endre livsstil, holdning og tankemønster.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot