HTML EMBED

(SIDE2:) På 1800-tallet og spesielt i det viktorianske England fant man at kvinner ofte led av hysteri. Hysteri kommer fra Hysteria som betyr «lidende livmor» og ble diagnostisert som irritasjon, søvnproblemer, muskelvondt. seksuelle fantasier og en følelse av tyngde i underlivet.

Hadde ikke seksualitet
Ingenting av dette ble knyttet til kvinnelig seksualitet etter som det var medisinsk antatt at kvinner ikke hadde noen. At kvinner kunne få orgasme, som jo var resultatet av behandlingen de gikk til, var helt utenkelig for deres mannlige leger.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Legene behandlet hysteri med å massere underlivet til kvinnene til de opplevde en dramatisk forløsning. Siden hysteri hadde en tendens til å vende tilbake, måtte behandlingen gjentas flere ganger og det gjorde legene som drev med dette ganske velstående.

HTML EMBED

Legene som behandlet disse kvinnene syntes ofte det var hardt og krevende arbeid, og det ble overhodet ikke sett på som seksuell stimulans. Neste måned kommer filmen «Hysteria» om den unge Dr. Joseph Mortimer Granville (Hugh Dancy) som ble en ledende lege på området.

Det var ikke han som oppfant den første vibratoren. Det gjorde amerikaneren George Taylor, men denne var så stor, komplisert og vanskelig at da Mortimers variant kom på markedet, ble den straks uhyre populær fordi den var elektrisk.

Den ble oppfunnet for å løse muskulære problemer hos kvinner.

Som man ser fra traileren så ble behandlingen og oppfinnelsen oppfattet ganske så ulikt blant kvinner og menn, hvorav sistnevnte var ganske forbauset over dens popularitet.

«Hysteria» er regissert av Tanya Wexler og har også Maggie Gyllenhaal på rollelisten. Hun spiller Mary, kvinnen som ble Mortimers kone, og datteren til hans sjef, en dame som så hysteribehandlingen for det den var - en måte å gi kvinner glede.

Bærbare varianter
Fra 1883 da Granville tok patent på sin oppfinnelse, varte det ikke lenge før bærbare varianter ble avertert åpenlyst i kvinneblader «for å lette den kvinnelige helse». Det var et helt stuerent produkt i motsetning til i dag.

Produktet ble svært populært, men siden det ble assosiert med massasje, var det ingen kvinner som trengte å ta ordet masturbering i sin munn.

Selv i 1903 ble «massasje av underlivet» regnet som en god behandlingsmetode for kvinner med underlivsplager. Og den elektriske vibratoren ble hyllet fordi mange av legene hadde problemer med håndarbeidet.

De første vibratorene hadde ikke form av en dildo, og ble derfor heller ikke knyttet til sex. I 1952 konkluderte American Psychiatric Association at kvinnelig hysteri var en myte og ikke en sykdom.