SJUSJØEN/NORDSETER (Gudbrandsdølen Dagningen / Nettavisen) I lavlandet kom væromslaget og snø blir til vann, men ikke på fjellet. Der har snømengden økt, og det merkes på noen hyttetak.
Tor Ole Brukstuen driver firmaet Hyttefixer'n som yter diverse vaktmester- og vedlikeholdstjenester på Sjusjøen, deriblant snørydding.
Væromslag fra kulde til mildvær og forventet regn på store deler av Østlandet, har fått flere til å bekymre seg for hus- og hyttetak.
– Vi har fått mange henvendelser, og greier ikke ta unna alle forespørslene om snørydding, men har du en hytte av nyere dato på Sjusjøen, så er det per nå ingen grunn til bekymring for takvekt, sier Brukstuen.
På Eggedal derimot, forteller Espen Bråten at det er mye tung snø på hyttetakene.
– Snøen er tung nå og jeg anbefaler å måke takene, sier han. Det er spesielt skjevfordeling av snø på taket, som folk ikke tenker på. Det kan være to meter på den ene siden og en halv meter på den andre siden. Da kan det gå galt, sier han.
– Store lokale forskjeller
Han sier det ikke er spesielt mye snø årstiden tatt i betraktning.
– Det er tross alt relativt tidlig på vinteren. Men det er til dels store lokale forskjeller når det kommer til snømengder på hyttetak på Sjusjøen.
Noen steder har vind og terrengets beskaffenhet gjort at det har dannet seg skavler og mye snø på tak, mens det på andre hyttetak knapt er snø.
– Det du kan være oppmerksom på hvis du har en gammel hytte, er skjevfordelt snø på taket. Stor ujevn belastning øker risikoen for takskader, og verste fall sammenbrudd.
– Som sagt så ser jeg generelt ingen større risiko for nyere hytter på Sjusjøen, men det skader jo ikke om folk tar seg en tur og ser om hyttene sine, sier Brukstuen.

Plastpose-trøbbel for Rema, Kiwi og Extra: – Nå kommer krav om straff
Gleder seg over snøen
Snøforholdene på Nordseter er ganske så like som på Sjusjøen.
– For hytteeiere flest på Nordseter, er det ingen grunn til å frykte for snø på taket slik det er nå. Tvert imot er det grunn til å glede seg over det som rett og slett er en normal norsk vinter, sier Anders Friis som driver Nordseter Fjellpark.
– Nå er det ikke uvanlig store snømengder, og selv om det har vært væromslag til mildere vær, så øker ikke vekten på taket av den grunn, sier Friis.
Snørydding fra hyttetak som service, er ikke noe Nordseter Fjellpark per nå tilbyr.
– Akkurat nå er vi opptatt med snørydding rundt våre egne eiendommer, sier Anders Friis.
– Jeg skulle gjerne sett at snøen hadde kommet enda tidligere, slik at sesongen hadde blitt lengre. Det hadde brakt inn førjulsturister og snøen ville satt seg, slik at man var sikret gode skiforhold til langt ut på våren.
For mange er dansken Anders Friis «Mister Nordseter». Selv har han i 20 år drevet turistrelatert virksomhet på Nordseter, og han viderefører det som hans danske onkel og tante startet allerede på 70-tallet.

Milliardær nekter å godta dagbøter for navnløs veistump
Kan koste deg dyrt
Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring sier til Nettavisen at skader som følge av for mye snø på hyttetakene, skjer hver eneste vinter. Som regel er problemet størst mot slutten av sesongen, når det er mye snø, og den blir tyngre som følge av snøsmelting og regn. Han sier at hytteeiere kan risikere å må betale en del av skadene selv, hvis de ikke passer på å måke takene.
– Du er pålagt etter forsikringsavtaleloven å forhindre at skade oppstår eller blir større enn den kunne vært. Du har en forebyggingsplikt. Du kan altså ikke stå med hendene i lomma og se på at mengden snø på taket vokser, sier Clementz.
– Ved grov uaktsomhet kan du måtte ta en del av regningen selv. Det skjer noen ganger hvert år, men mitt generelle inntrykk er at hytteeiere er opptatt av at hytta kan brukes, og hvis taket kollapser så kan den ikke brukes på en stund, sier han.

Spektakulær bolig til salgs: – Det mest spesielle jeg har kikket på
Denne tabben må du unngå
Clementz anbefaler alle hytteeiere å få seg en hyttevenn, som kan se til hytta og varsle hvis snømengden på taket blir for stor, eller hvis det oppstår andre problemer som du å se til.
– Så er det viktig å måke riktig når du fjerner snø fra taket, sier Clementz og serverer tittelforslaget «Denne tabben må du unngå når du måker hyttetaket».
– Er det mye snø på taket, så må du ikke begynne å måke på den ene siden, slik at all snøen fjernes fra den ene siden av taket. Da blir det kjempetungt på den ene siden av taket, og veldig lett på den andre siden. Feilbelastningen kan ødelegge hyttekonstruksjonen, forklarer han.
Trikset er å måke litt og litt over hele taket, slik at snøen til enhver tid er jevnt fordelt på taket.
– Pass også på å sikre deg selv når du måker hyttetaket. Slå et tau om livet ditt og om pipa. Og ikke reis alene til hytta for å måke taket. Pass alltid på å ha noen med, slik at de kan hjelpe deg hvis noe skulle skje, sier Clementz.