Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du stanse strømsluket

Det er mye penger å spare på hyttebruken.

Oslo (ANB): Mange norske hytter er strømsluk av dimensjoner, men slik behøver det ikke være.

- Heldigvis kan strømforbruket på hytta reduseres med enkle tiltak, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Og det er mye penger å spare. I 2009 brukte vi hele 1,5 milliarder kroner på hyttestrøm her i landet.

Varmestyringsanlegg
- De fleste hytteeiere kan bruke mindre energi til oppvarming og likevel beholde eller øke komforten i fritidsboligen, sier Hugnes.

- Tar du kontroll over varmen, tar du kontroll over energiforbruket. Det finnes både enkle systemer som styrer ovner og mer avanserte systemer som styrer varme, lys, ventilasjon og alarmer med mer.

Varmestyringsanlegg sørger for at tilkoblet utstyr jobber sammen for å dekke ditt behov for energi, samtidig som det sikrer lavest mulig forbruk.

Ingen sprengfyring
- Med et godt styringssystem kan du heve temperaturen på panelovnene før du ankommer hytta, slik at du slipper å sprengfyre de første timene etter ankomst, sier seniorrådgiveren.

- Med mer avanserte systemer kan du i tillegg til å heve temperaturen, slå av/på og dimme lys, koble ut brannfarlig utstyr som TV, komfyr og kaffetrakter som ofte står i standby, overvåke og styre alarm, varsle vaktsentral med mere. Slike systemer kan styres fra en sentral enhet i huset, fra en PC via internett eller SMS.

Bytte vinduer
Selv om vinduene i ei hytte utgjør bare fem-ti prosent av bygningens totale ytterflater, kan vinduene stå for 40 prosent av varmetapet.

- Hvis hytta har isolerglassvinduer fra 60- og 70-tallet eller eldre, samt gjennomgående sprosser, bør du vurdere å bytte vinduer, anbefaler Hugnes.

- Jo eldre vinduene er, jo større varmetap vil det være med etterfølgende kaldras.

Med moderne vinduer er kaldras fra vinduer nærmest eliminert. Kaldras er nedkjølt luft som synker mot gulvet og oppleves som trekk.

Tett lekkasjer
Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet.

Flammen vil blafre dersom det er trekk. Ved å sette på tettelister kan du spare ca. 100 kWh per vindu. Med en energipris på 1 kr/kWh sparer du 100 kroner i året - det tilsvarer omtrent investeringen i tettelister.

Bytt ovnene
Mange tar med gammelt elektrisk utstyr til hytta, og tenker ikke så mye på at dette ofte bruker mye strøm. Men ettersom hyttestrøm ofte er ekstra dyr, kan det være en del å spare på å velge energieffektive hvite- og brunevarer.

- Gamle ovner har mye dårligere reguleringsegenskaper enn moderne gode ovner. Det betyr at en gammel ovn vil kunne varme rommet mer enn strengt tatt nødvendig og dermed sløse med energien, i Enova.

- Den viktigste forskjellen på gamle og moderne varmeovner er reguleringsnøyaktigheten som betyr mye i forhold til energiforbruk og strømregning, sier seniorrådgiver Roar Hugnes.

- I tillegg har moderne varmeovner en lavere overflatetemperatur og et varmeelement med mindre støvforbrenning. Dette gir en bedre luftkvalitet inne. (ANB)

Kommentarer til denne saken