Gå til sidens hovedinnhold

I dag gifter prins Carl Philip seg med sin Sofia

Etter måneder med forberedelser er alt klart for at Sveriges prins Carl Philip og Sofia Hellqvist kan gi hverandre sitt ja.

Bryllupet starter klokken 16.30 i Slottskyrkan i det svenske slottet, der Carl Philips lillesøster Madeleine giftet seg for ganske nøyaktig to år siden.

Blant gjestene er dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Også det danske kongehuset vil være representert ved dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie.

Meteorologene har varslet pent vær, og politiet tror så mange som 100.000 mennesker vil samle seg utenfor slottet og langs den 2,7 kilometer lange kortesjen som skal frakte de nygifte og deres gjester til festen ved Logården.

Sofia Hellqvist ble først kjent i Sverige som deltaker i TV-serien «Paradise Hotel» i 2005. Fem år senere ble hun sammen med den svenske prinsen, som hun lørdag gifter seg med

Færre pressefolk
Prins Carl Philip får langt mindre oppmerksomhet i forkant av bryllupet sitt enn det søstrene hans gjorde da de giftet seg.

Det bekrefter sjef for internasjonal presse ved det svenske utenriksdepartementet, Boel Lindbergh, overfor NTB.

– Vi har drøyt 250 akkrediterte pressefolk. Ved prinsesse Madeleines bryllup i 2013 var 450 akkreditert, mens da kronprinsesse Victoria giftet seg var det flere tusen. Det var helt enormt, sier Lindbergh, som har vært med under organiseringen av pressen ved alle tre bryllupene.

Les også: Slik ble Sofia Hellqvist prinsesse

170 artikler
Et søk i nyhetsdatabasen Retriever gir 1.562 treff i norsk presse på «kronprinsesse Victoria» for de 30 døgnene fram bryllupsdagen 19. juni i 2010. Tilsvarende søk på «prinsesse Madeleine» for de 30 dagene før hennes bryllup 8. juni 2013 gir 789 treff, mens søk på «prins Carl Philip» de siste 30 dagene gir 170 treff.

Lindbergh har merket en lavere interesse generelt, og sier nedgangen i antall som påmeldte pressefolk er størst blant utenlandsk mediene:

– Det har flere årsaker. For eksempel kommer fotografer hit for å få bilder av de kongelige gjestene, og siden det er færre av dem i år enn før, blir også interessen fra pressen mindre.

– I år sammenfaller også bryllupet med andre arrangement, først og fremst feiringen av dronning Elisabeth i Storbritannia, og det er nok mange fotografer som har reist dit, som ellers ville kommet til Stockholm, tror Lindbergh.

Les også: - Har lest at en prins skal gifte seg med en realitystjerne

Feiring i London
Dronningen har lagt den offisielle feiringen av fødselsdagen sin, som egentlig er 21. april, til lørdag. Da blir det storslagen parade i London og på ettermiddagen kommer hele den britiske kongefamilien ut på balkongen på Buckingham Palace. Da blir det en mulighet til å få tidenes første bilde av fire generasjoner tronarvinger sammen.

– Det bildet av dronning Elisabeth, prins Charles, prins William og lille prins George på balkongen frister nok, sier Lindbergh.

Hun tror likevel det blir mye virak rundt prinsebryllupet i Sverige

– Særlig tyske medier er veldig tungt inne, i tillegg til norske og danske, som har fem deltakere fra sine kongehus på gjestelista.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken