Nordmenn låner stadig mer. Ved utgangen av 2015 hadde norske husholdninger totalt 84 876 millioner kroner i forbrukslån.

Hvem låner mest og hva låner de til?

Les også: Banker tilbyr forbrukslån med sjokkrente

Flere titalls tusen utbetalte lån i 2015 har blitt analysert av selskapet Zmarta Group. Resultatene viser store forskjeller både innen lånesum og -formål mellom kjønnene. I tillegg er det svære regionale forskjeller.

- Slike undersøkelser er viktig for å forstå mønsteret i samfunnet og det er interessant å følge, sier markedsdirektør i Zmarta Group Mattias Hallgrim.

Er det for enkelt å få lån? Si din mening nederst i saken!

Les også: – Ikke bind renta nå

Zmarta Group tilbyr en rekke tjenester innen forbrukslån og eies av H.I.G. Capital.

Selskapet skal fortsette kartleggingen fram til sommeren.

Les også: Ny storbank setter ned renten

- Man prater mye om boliglån, men forbrukslån er det ikke sett mye på. Vi har mye data og vi ønsket derfor å se på hvem som låner og hva de låner til, sier han.

Menn låner mest

Tallene viser at menn i gjennomsnitt låner 30.000 mer enn kvinner.

Les også: Lønnsfest i DNB-ledelsen

- Vi ser store kjøpsforskjeller, men det er viktig å se på det store bildet, forklarer Hallgrim og fortsetter:

- Om man titter, så tar flest opp lån til oppussing, og deretter bil og båt. Dette er avgjørelser man ikke tar alene. Mannen har kanskje høyere inntekt enn kvinnen og derfor står lånet på ham. Likevel betaler begge for lånet og det er på en måte begges.

Saken fortsetter under illustrasjonen.

Oppussing

Det vanligste låneformålet blant nordmenn er oppussing. Hele 45 % oppgir at forbrukslånet skal brukes til å pusse opp. Det gjennomsnittlige lånebeløpet er på 133.000 kr.

Kvinner låner oftest til oppussing, mens hvert fjerde forbrukslån menn tar opp er til bilkjøp.

Kartleggingen gir også et bilde av den typiske låneren.

- Det er solide kunder som låner. Midt i livet 35-50 år, med normal årsinnktet og som jobber heltid. Man kan si at det er Ola Nordmann som låner, sier Hallgrim.

Rogaland på topp

Det er store forskjeller mellom noen av fylkene. Rogalendninger låner i gjennomsnitt 136.000 i forbrukslån, og topper dermed lista med et lånebeløp på hele 24% mer enn landsgjennomsnittet.

Sogn og Fjordande utgjør sisteplassen med et gjennomsnittslån på omlag 92.000 kr. Til sammenligning låner rogalendinger nesten 50 % mer enn nordfjordinger, sogninger og sunnfjordinger.

Hallgrim er ikke overrasket.

- Vi er ikke så overrasket over resultatene, men det er interessant å se regionale forskjeller. Vi vet at høyere inntekt ofte gir høyere konsumpsjon. Da låner man mer, det er logisk, sier han.

Nordmenn låner mer enn svensker

Hallgrim forteller at selskapet har gjort tilsvarende kartlegging i Sverige.

- Det er interessant å se hvilke mønster som finns Sverige og Norge - hvem som låner og hva de låner til, sier han.

Resultatene er i stor grad like, men nordmenn er noe mer aktive på lånefronten.

- Gjennomsnittsbeløpet er høyere i Norge enn i Sverige. Samtidig må man tenke på at prisbildet er høyrere i Norge enn i Sverige og det påvirker, avslutter Hallgrim.