Gå til sidens hovedinnhold

Førjulstid

Så er vi i gang igjen. Den første uken i adventstiden har vi lagt bak oss, og nå er det bare drøye tre uker igjen til jul. Dette betyr at vi må henge i, om ikke den spesielle kvelden skal komme som det heter den gjør på kjerringa.

Men hvorfor må vi absolutt stresse så voldsomt i disse ukene? Hvorfor må vi gjøre alt før vi skal ha disse fridagene som heter julen?

Jeg har vel ikke noe godt svar, men tror det har noe med tradisjon å gjøre. Fra gammelt av var det skikk og bruk at hele huset skulle vaskes, det skulle lages mengder med mat og ikke minst måtte kakeboksene fylles opp med minst syv slag. Man skulle jo ha besøk, må vite, og da skulle serveringen være både god og rikelig.

Nå vet jeg ikke hvor mange som gjennomfører den nevnte husvask, men jeg er helt sikker på at det er et fåtall steder hvor hele grisen kommer inn på kjøkkenbenken. Og da jeg var på et kjøpesenter her om dagen, var det stabler med kakebokser. Der lå krumkaker og sandkaker og hva de nå heter alle sortene.

Det er altså ikke nødvendig å gjøre all verdens ut av disse momentene.

Men gaver må vi kjøpe, og i år er det jo litt spesielt. Vi leser og hører jo hele tiden om denne finanskrisen, og ett av utslagene av denne er at nå har vi i noen uker hatt salg i forretningene. 40% avslag eller ta tre - betal for to. Dette må vi tro gjør handlingen enklere - i alle fall rimeligere.

Nei, det er nok ikke de gamle, tradisjonelle gjøremålene som tar så mye tid at vi nesten ikke rekker å bli ferdige til jul. Nei, det er alt vi synes vi skal være med på som tar så mye tid.

Forrige helg hadde jeg vakt, og nettopp de to dagene i året skjer antakelig aller mest i hele året. Da skal alle juletrær få lys, kor og korps skal underholde, julemesser arrangeres og på denne første søndagen i advent innledes serien av julekonserter. Hadde jeg fulgt listen over arrangementer vi visste om, hadde jeg hatt 26 steder jeg skulle vært innom. Det sier seg selv at jeg ikke hadde muligheten til å rekke alle.

Men det er nok akkurat ved alt dette som skjer som tar så mye tid. Og så vil vi jo så gjerne få med oss mest mulig. En ting er at det er trivelig, og møter vi opp, viser det at vi engasjerer oss og setter pris på alt som tilbys. Nettopp slikt er av stor betydning for lokalmiljøene.

Det er derfor all grunn til å takke all de ildsjelene som nå i ukene før jul trår til. Hadde vi ikke hatt disse, hadde det heller ikke blitt noen førjulsstemning.

Kunsten er bare å prioritere og sortere ut det vi egentlig ikke behøver å få med oss. Da har vi litt krefter igjen til høytidsdagene.

God adventstid!

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem