Gå til sidens hovedinnhold

I kveld er årets farligste kveld

Se hvorfor elgen er en ekstra stor fare i kveld.

- Januar er den måneden i året med flest ulykker, og mandag 9. januar er den dagen i 2012 med størst risiko for å kjøre på elg, sier seksjonsleder Ketil Voll i Tryg forsikring i en pressemelding.

Bakgrunnen for påstanden er at januar er den måneden i året hvor det statistisk sett er klart flest elgpåkjørsler, og det er spesielt når det er fullmåne at ulykkene skjer.

Dette er ikke av overtroiske årsaker, men har en svært praktisk årsak: En doktorgradsavhandling fra 2003 forklarer kort og greit at elgen ser bedre i månelyset, og bruker derfor kvelden til å lete etter mat. Dermed forflytter elgen seg over større områder når det er mørkt da enn ellers.

At januar kommer ekstra ille ut er at elgen har en tendens til å trekke ned til veien når det er kuldegrader og kaldt, noe det gjerne er i januar.

- Det er helt tydelig en sammenheng mellom ulykker og årstid. Vinterhalvåret og januar er risikosesong, sier Voll.

Det å kjøre på en elg er noe du ikke har lyst til å oppleve. Ifølge Tryg skjer påkjørslene som regel utenfor tettbygd strøk, hvor folk har høy hastighet.

- Elgen kommer brått på, og da vil farten være avgjørende. Sett ned hastigheten i områdene hvor du vet elgen ferdes – og ta hensyn til skiltingen, anbefaler Voll.

- Elgen er så stor, at den ofte blir kastet inn i kupeen, i stedet for at bilen skyver den foran seg. Det er svært dramatisk. En slik påkjørsel er ofte en sjokkartet opplevelse; det å treffe – og drepe et stort dyr, sier Voll.

Ifølge SSB ble det forrige vinter påkjørt og drept hele 1449 elger langs norske veier. Hedmark var klart verst, med Akershus på andreplass.

Reklame

Så enkelt kan du sende blomster på døren

Kommentarer til denne saken