Gå til sidens hovedinnhold

I tråd med naturen

Kiteboarding handler om snø og vidder på vinteren, strand og vann på sommeren. Men mest av alt handler det om fart og spenning.

Det er ikke så rart sporten har tatt av i store deler av verden. Ikke minst i Norge. Vi har gode forhold til både vinterkiting og sommerkiting. Idag handler det om det siste. Vi skal til Lista. Plassen som har vært mekka for surfere i mange år, tiltrekker seg flere eventyrlystne mennesker nå som kitesurfing har sett dagens lys. Stranden heter Kiljo og er omringet av gårder på alle kanter.

Terrenget blir flatere når du drar noen mil øst for Kristiansand og du kan se kitene, eller dragene på typisk norsk, som setter spor på himmelen lenge før du når stranda. Landskapet er forblåst og stranden minner om de danske klitter. Det er ingen surfere. Kristiansand Kite Klubb har derimot samlet ti personer til dagens trening, av klubbens totalt 40 medlemmer. Noen har reist helt fra Arendal.

Hobbysport
Selv om de har startet en klubb og bruker alle sparepengene sine på kiteutstyr, er det ikke konkurranse som betyr noe. Gutta tar en tur til Lista som andre folk tar en tur i parken. Det er frisk luft, mosjon og mye action, bare jentene mangler.

På Lista har kiterne tatt på seg draktene sine som ser ut som søppelsekker de har klistret på kroppen. Fire av dem har kiten i lufta. Det minner litt om et dukketeater. Kiten henger rundt 30 meter opp i himmelen. Et kraftig vindkast og surferen blir kastet høyt opp i været.

Noen har lue, men alle har sko og hansker. Det er iskaldt på kroppsdelene hvor våtdrakten ikke dekker. Her på Lista samles kiterne i Kristiansand Kite Klubb denne søndags morgenen tidligere i vår, til en dag med saltvann og sol, fart og høyde.

Nei til motor og manualer
Kiting er en sport for dem som ikke har ergometersykkelen foran TVen eller manualer foran tak-til-gulv-speilet på soverommet. Kiting handler om mye mer enn muskler og utholdenhet. Det er bare noe man får hvis man driver med dette. Noen vil høyt, andre vil fort og de som har holdt på med det en stund synes det er gøy å lære seg nye triks.

– Jeg hater ikke motorsport, men går fort lei av det, det er kombinasjonen av det å bruke vindkraften og spenningen som denne sporten byr på. Det er moro med motor og fart, men kiting tilbyr noe mer som jeg ikke går lei av, sier formann i klubben Kjetil Iversen.

Mange som vil starte med kite synes det er lite viktig å gjennomgå et kitekurs. Dette resulterer ofte i feil rigging av kiten, ukontrollerte svev innover land og revnet kite.

– Jeg anbefaler alle som vil starte med kite å ta et kitekurs eller få opplæring av en som har kitet en stund. Da blir læringskurven bra, råder Iversen

Hvor gammel må man være for å kite?

– Det er et vanskelig spørsmål. En bør ikke kite alene før en er 14-15 år. Men under tilsyn av andre kitere er det ikke noe i veien for at seks syvåringer kan teste. En gutt jeg er onkel til har kjøpt seg eget utstyr, han er ni år og kiter på ski og vann. Fordelen for de unge er at de lærer fort. Det er nok ikke lenge før de yngste kjører bedre enn oss som har holdt på en stund, sier Iversen.

På kurs i Stavanger
Han har kitesurfet i fem år og sliter ut to kiter i året. Sammen med to andre startet han klubben i 2000 etter et kitekurs i Stavanger.

– Vi gjennomgikk kitekurs på Solastranden høsten 2000. Faktisk var nåværende ordfører i Kristiansand med. Når vi kom hjem fra Stavanger ble Kristiansand Kiteklubb etablert med Henning Reme som formann.

– Vi prøvde oss på ting men det var ikke så mange å se på, så triksene måtte vi finne på selv. Dessuten har utstyret blitt revolusjonert siden den tiden, sier Iversen.

Hvert år arrangerer klubben Downwindrace i Kristiansand. Arrangementet er det neste på kite-kalenderen i år og går av stabelen 2 og 3 juli.

– Det er et race vi har vært år, hvor målet er å komme først til Lillesand fyr. Ofte skjer det mye action på denne turen. I 2003 mistet fire kitere brettene sine utenfor grønningen fyr, forteller Iversen.

Vær og vind er første trinn
På Kiljo blåser det østavind i dag. Med nordavind ville kitemulighetene forsvinne og en drøy times bilkjøring ville vært bortkastet. Men med denne vinden kan kiterne velge mellom to strender. De fleste bruker stranden med mest bølger. På stranden litt lenger vest er det flat sjø og lettere for nybegynnere å prøve seg. Iversen har tre kiter som han foretrekker. 8, 12 og 16 kvadratmeter, slik at han kan gå ut i forskjellig vindstyrker. Det er første dagen han er ute i år og med ti meter i sekundet bruker alle 12 kvadratmeters kiten.

– Det er viktig å alltid sjekke hvor mye det blåser før en starter, slik at en velger rett kite størrelse. Vindmåler er en kjekk ting å ha, selv om man etter hvert blir ganske flink til å lese tegn i naturen på hvor mye det blåser, for eksempel bølgetopper. Når kiten flyr til værs, kjenner en straks hvor mye vind det er. For mye vind i forholdt til kitestørrelsen kan resultere i ukontrollerte løft på land. Det tryggeste er å få noen til å holde kroppen tilbake, spesielt i starten, sier Iversen.

Fem års erfaring
Det er mye spenning knyttet til årets første tur. Det er nå man skal teste om triksene fra i fjord sitter. Iversen gjør seg klar for en tur i vannet. Han tar av seg den varme kjeledressen som han har på seg på land og fester trapesen rundt livet. Kiten, som er klar og pumpet opp med luft, ligger klar mens Iversen forsvinner lenger bort på stranden. En annen kiter i stor bobledress hjelper kiten med å fange vinden og holder den opp i været. Vinden tar et godt tak i kroppen idet kiten blir utløst og Iversen stritter imot og bruker kroppsvekten aktivt, helt til kiten har stabilisert seg 30 meter over hodet hans.

Det er første turen i år, og han er spent på om triksene han lærte seg i fjord sitter som de skal. I løpet av vinteren har Iversen vært flere turer til Hovden og kitet med brett på snøen. Mange foretrekker det. Når man snø- kiter er en alltid tørr og man kan oppnå en ekstrem fart. Dessuten kan man variere i mange typer brett og ski. Men samtidig er det mye farligere. For et par år siden havnet en kiter i høyspent ledningene og mørkla hele Hovden i to timer. I år havnet en kamerat av Iversen i et tre, derfra ble han tatt av et nytt vindkast og kastet flere titalls meter bortover bakken. Han kom utrolig nok fra det med livet i behold.

Ett fall og en løsning
I vannet våger man å gjøre flere triks. Iversen og de andre kiterne på Kiljo farer frem og tilbake langs stranden. Det ser ut som triksene sitter. Hoppene kan vare i mange sekunder, og de henger gjerne opp ned i luften. Noen konsentrerer seg om å kontrollere kiten.

Iversen har god fart og satser til et gigantisk hopp. Men i luften forstår han at det går helt galt og sparker av seg brettet. Hvis man faller fra en stor høyde kan det gjøre vondt å lande med brettet på bena. Han faller flere meter mot bakken, mens kiten styrter ukontrollert innover mot stranden. Iversen havner på trynet, heldigvis i vannet, men det er bare noen få meter fra land. Kiten smeller i stranda. Folkene som står på stranden stimler til for å se hvordan det gikk. Iversen er allerede på beina, men holder seg for brystet. Han løsner på kiten og går for å hente brettet som ligger i strandtangen 50 meter lenger borte.

– Det spørs om ikke det er en brist i ribbenet, sier Iversen idet han rusler oppover stranden. Søren, skulle hatt et par turer til. Han begynner å pakke den gigantiske sekken som rommer alt utstyret.

HTML EMBED

– Fotball er mye farligere. Der skal det mye til for å holde seg skadefri. Med kitesurfing er det bare uforsiktighet som fører til skader. Skulle aldri ha hoppet så nærme land, på så grunt vann. Det bare måtte gå galt, sier den erfarne kiteren.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken