En ny søketjeneste, iam.no, som i disse dager lanseres gir en informasjonsmengde man sjeldent har sett på en og samme side. Ved søk på personer kan man få oppgitt adresse, skatteinformasjon, roller i næringsliv, fødselsdato og mye mer.

Vi har prøvd flere søk i søketjenesten, og det er svært mye informasjon som er tilgjengelig. Ved ett enkelt søk på en person får du mobilnummer, stjernetegn, fødseldsato, skatteinformasjon, lenker til Facebook, LinkedIn, blogger og mye mer. Tjenesten finner også gamle nettsider både du og andre muligens kan ha glemt.

Alt om Erling Lae
For mange personer ligger også linker til Facebook-profiler, Twittersider og annet også tilgjengelig ved det samme korte søket. Søker du på den nylig avgåtte byrådslederen i Oslo, Erling Lae, får du fødselsdato (16.mars 1947), hans bosted i Henrichens Gate 5 A, skatteinfo (inntekt: 892 179) og mye mer.

Alle personene i Norge over 16 år har også fått sin egen side med denne informasjonen, fritt tilgjengelig for alle som ønsker å søke.

Oppstandelse blant brukerne
Tidligere i år ble det brukeroppstandelse når Gule Sider/Telefonkatalogen la ut fødselsdagen til alle sine oppføringer på nett. Brukerne raste, og Eniro, som står bak tjenesten, måtte forsvare seg i media:

- Vi er ydmyke i forhold til brukerne våre. Hvis brukerne vil ha dette, så skal de få det. Hvis konklusjonen blir at de ikke ønsker denne tjenesten, så tar vi den bort, sier kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro til Nettavisen.

Senere fjernet tjenesten fødselsdagene igjen.

Id-tyveri
Teknofil skrev den gangen at informasjonen som lå ute på Gule Sider gjorde det svært enkelt å foreta ID-tyveri. Fram til august i år hadde 1.808 personer måttet sperre sin identitet for kreditt. Det er like mange som i hele fjor, ifølge tall fra Dun & Bradstreet.

- Kongeriket Norge tar rett og slett ikke nok initiativ overfor dette problemet. Er du et offer for ID-tyveri og melder fra til politiet, så må du gå en kanossagang mellom selskaper, butikker og offentlige etater og bedyre din uskyld. Vi kjenner til flere tilfeller hvor biler blir kjøpt for andres regning, sa leder seniorrådgiver Christian Meyer, leder for ID-tyveriprosjektet i NORSIS, til Aftenposten.

Her kan du besøke tjenesten og forsøke et søk