Fredag meldte Lundin Norway om det femte største oljefunnet på norsk territorium noensinne. Lundin Norway er et heleid datterselskap av børsnoterte Lundin Petroleum.

Etter suksessen åpner de nå opp for nye ansettelser i Norge.

- Vi er fornøyde med de ansatte vi har i Norge. Og veksten fortsetter, sa konsernsjef Ashley Heppenstall i Lundin Petroleum på en pressekonferanse i Oslo fredag.

Det svenske familieselskapet Lundin Petroleum, som bare har eksistert i ti år, eier 40 prosent av feltet Avaldsnes i Nordsjøen. De har estimert at det består av mellom 800 millioner og 1,8 milliarder fat utvinnbar oljeekvivalenter på feltet. Det er det femte største funnet på norsk territorium noensinne.

Og det kan godt hende de finner mer.

Kan finne enda mer
- Det er et stort område. Så det kan godt bli enda større. I november skal vi drille sørvest i området. Der kan det befinne seg 300-400 millioner nye fat, fortalte Heppenstall.

Les mer om funnet her: Svensker fant elefant i Nordsjøen

Han forklarer den plutselige suksessen med en kombinasjon av dyktighet og flaks.

- Det skyldes ny teknologi og utstyr. Vi er også svært takknemlige ovenfor norske myndigheter som for ti år siden åpnet for oljeselskaper utenfra. Dette kommer til å bli et nytt og viktig oljeområde for Norge. Men det må nevnes at det franske selskapet Elf har vært bare var noen meter unna å finne denne oljen tidligere, presiserer han.

- Største norske funn uansett
Aksjeanalytiker Espen Hennie i DnB Nor, er spent på fortsettelsen.

- Avaldsnes er nå det største oljefeltet i Norge. Om det «bare» blir funnet 800 millioner fat, vil det fortsatt være det største oljefunnet i landet. Dette er ekstremt positivt Avaldsnes. Også svaret på drillingen i november vil være viktig, melder Hennie.

Størrelsen er på et slikt nivå at det vil gi et gigantisk løft for norsk oljeproduksjon i Nordsjøen. I flere år har trenden vært at det stadig pumpes mindre opp fra stadig tørrere felt. Men den siste tiden har store funn igjen gitt enorm optimisme for hele sektoren.

Investorene gliser over nyheten og sender aksjekursen opp med over 30 prosent på børsen i Stockholm.

Statoil eier også 40 prosent av feltet mens Maersk Oil Norway har 20 prosent.