Gå til sidens hovedinnhold

Butikkeiere dro inn kvart millard

Eiere av svenske Ica-butikker tjente mer enn toppsjefer i storbanker.

Å eie en Ica-butikk i Sverige kan være en svært lønnsom affære.

Svenska Dagblad har undersøkt de tjue Ica-butikkene i Sverige med høyest omsetning, og har kommet fra at deres eiere blant annet tjener mer enn sjefer i storbanker.

Tilsammen har de tjue butikkene utbetalt på omtrent 250 millioner svenske kroner, som er cirka 215 millioner norske kroner, i utbytte til sine eiere. Det blir altså i snitt over ti millioner i utbytte på hver butikk.

Tjener 68 ganger mer enn kasserere
Rolf Karlsson er eier av Sveriges største butikk - Ica Maxi i Gøteborg. Han dro inn aller mest ifølge tall fra 2010. Butikken hans omsatte for mer enn en halv milliard svenske kroner, og hadde et positivt resultat på 28 millioner svenske kroner.

Dermed kunne Karlsson ta et utbytte på hele 17 millioner svenske kroner, som tilsvarer nesten 15 millioner norske kroner, samt gi seg selv en månedslønn på omtrent nesten 350.000 norske kroner.

FØLG NA24 på FACEBOOK HER!

Den svenske avisen peker på at det er en enorm forskjell mellom leder og ansatt. Rolf Karlsson tjente for eksempel 68 ganger mer enn en kasserer.

Anders Fredriksson kontrollerer 99,8 prosent av askjene i eierselskapet til Ica Kvantum i Lidköping. I 2010 ga det han et utbytte på 15 millioner svensker kroner.

Det setter Fredriksson på samme nivå som Nordeas konsernsjef, Christian Clausen, og Handelsbankens konsernsjef, Pär Boman, og høyere enn Swedbanks konsernsjef, Michael Wolf, som dro inn rundt 11 millioner svenske kroner.

- Ikke mange som tjener så bra
Anders Svensson er konsernsjef i Ica Sverige. Han forteller at det finnes mindre forhandlere, som ikke har det like bra økonomisk sett.

- Innenfor Ica i dag, går omtrent 200 av 1.300 butikker med tap. For disse er det en kamp å få økonomien til å gå opp, sier Svensson til Svenska Dagblad.

Ifølge konsernsjefen er gjennomsnittsfortjenesten til en daglivarebutikk i Sverige på omtrent to prosent av salget, noe som ikke skal være høyere enn elleri i Europa.

- Det er tross alt ikke mange Ica-eiere som tjener disse kjempestore pengene. Men for de det som gjør det veldig bra, så gjelder det å fortsette passe på butikken og kundene. Hvis det blir gjort, så håper jeg det er tillatt å tjene penger også i daglivarebransjen, sier Anders Svensson.

Kommentarer til denne saken