Gå til sidens hovedinnhold

- Det er så flaut - jeg klarer ikke se på det

Jakten på det perfekte sosiale liv ble en pinlig affære for Ida Fladen.

(SIDE2): Ida Fladen har i løpte av tre måneder jaktet på det perfekte liv i serien «Prosjekt Perfekt».

Vi blir alle eksponerte for alle mulige livsstilsråd gjennom mange forskjellige kanaler, både gjennom media, men også sosiale medier. For mange har sistnevnte blitt viktig å mestre med tanke på et «perfekt liv» - i alle fall sett fra utsiden.

I kveldens program forsøker Fladen derfor å se om rådene for både sosialt liv med venner, og for hvordan man skal være vellykket innen sosiale medier, har noe for seg.

Blant annet må hun gå på en kjendisfest og mingle, etter å ha fått råd om hvordan man skal føre «small talk». På festen får hun beskjed om å gå bort til tidligere MGP-kommentator Jostein Pedersen.

- Vondt å se på
Dette ble en pinlig affære, rett og slett den «svetteste timen» i Idas liv.

- Det vanskeligste med hele greia var å starte samtalen, og å komme på en god grunn til å faktisk bli stående og prate videre. Vanligvis når man prater med folk man ikke kjenner, så gjør man jo det av en grunn, enten fordi man blir introdusert eller fordi det oppstår en naturlig situasjon. Dette var ikke særlig naturlig, og det å skulle bryte isen og starte var utrolig flaut, sier hun til Side2.

Fladen har ikke gruet seg noe særlig i forkant av noen av de andre fire episoden som har blitt vist, men akkurat denne gruet hun seg til.

- Jeg har ikke klart å se episoden. Jeg har prøvd så mange ganger, men jeg har bare måttet skru av. Det gjør så vondt å se på, sier hun og ler.

- Jeg har venninner som har sett den, og de synes det er så flaut. Det er jo en morsom episode å se på for alle andre, bare ikke meg.

Når det kommer til å være «sosialt perfekt» så er det mange råd der ute som også går på sosiale medier.

- Er det viktig for deg?

- Sosiale medier er ikke så veldig viktig for meg, nei. Jeg synes det er gøy, men det er langt ifra det jeg ser på som viktig i forhold til et sosiale liv, det er så mange ting som er mye viktigere. Instagram, Facebook og Twitter er for meg mer som underholdning, sier hun.

Klippet kan du se på NRKs nettspiller.

Slitsom å følge «de perfekte» på sosiale medier
I episoden skal Ida se hva hun kan gjøre for å få flere følgere, og finner ut at det hjelper å bli frontet av andre kjente mennesker - blant annet fikk hun Leo Ajkic til å hjelpe seg, i tillegg til å legge ut bilder av katten sin Yolo, og å like andres bilder.

- Men det beste tipset jeg fikk var faktisk å ta bedre bilder. Jeg tenkte over det selv også, at jeg liker å se bilder av god kvalitet, så jeg kjøpte en telefon med bedre kamera, sier hun.

Selv om hun ikke klarte målet for uka, om å få 1500 nye følgere, så har hun nå kommet seg langt over det. Etter at programmet har blitt vist har hun gått fra 4500 til 17.000 følgere.

Men det er nok ikke på grunn av hennes perfekte fremstilling av eget liv, at folk har valgt å følge henne.

Innen de sosiale medier har det i det siste blitt lagt vekt på at man skal ta det man ser med en klype salt. Det er lett å fremstille seg selv i glansbildeform, takket være filtre og smilefjes. Også her ligger det et press om å skulle, i alle fall fremstå, som vellykket. Det har ikke Ida noen tro på.

- Jeg synes det er helt håpløst når man skal fremstille seg selv som så veldig perfekt. Det blir rart å fremstille seg selv på Instagram og blogger på enn annen måte enn hvordan man er. Jeg liker de som er mer ekte og rett fram, og som man kan kjenne seg igjen i. Det er rett og slett slitsomt å følge de som til enhver tid gjør alt riktig. Slike såkalte «perfekte» profiler får jeg ikke noe særlig ut av, sier hun.

Kan man trene fire dager i uka og samtidig ha et vellykket sosialt liv?
I løpet av serien finner hun ut at det er nærmest umulig å trene like mye som rådene sier, og samtidig beholde et aktivt sosialt liv.

Å kombinere disse to oppskiftene på et perfekte liv, gikk altså ikke særlig bra.

- Jeg trente fire dager i uka, og det skal vel være mulig å fortsatt være sosial da, men for meg gikk det ikke noe særlig bra. I alle fall ikke med tanke på alle disse småtingene som at jeg skulle starte og slutte dagen med push-ups og situps, og gå til og fra jobben. Det var ikke mulig, sier hun - og ikke minst ble det vanskelig på grunn av det strenge kostholdet, siden hun tidligere har vært sosial på en måte som ofte inkluderer god mat og drikke.

Hun bretter seg ut på TV, blant annet har hun fått utført en tarmskylling, avslørt hvor mange bakterier hun har på kjøkkenet, og filmet private samtaler med ham som nå er hennes ekskjæreste.

- Jeg har jobbet mye med morgenradio, og også der valgte jeg å dele mye fra mitt eget liv. Jeg er ærlig og direkte, og har aldri hatt noen problemer med det, så det føles ganske naturlig å skulle være sånn foran kamera også.

Ønsker å bidra til mindre press
Etter at serien ble sendt for første gang har hun fått stort sett bare positive tilbakemeldinger.

- De fleste tilbakemeldingene går på at mange liker at programmet er med på å dempe presset rundt det å skulle leve et perfekt liv - og det var det eneste jeg egentlig ville med programmet. Så jeg synes det er utrolig hyggelig at mange føler seg roligere, og mindre presset. Jeg synes det er et viktig tema, og for meg var det viktig å ikke fremstille meg selv på en falsk måte, jeg ønsket å vise fram alle sider av hva som skjedde, og jeg blir glad når jeg ser at folk har tolket det riktig, sier hun.

Når Fladen endelig var ferdig med innspillingene, og kunne legge fra seg alt «det perfekte», var det en gledens dag.

- Jeg kjente at jeg var ganske lei, og det ble masse godteri og øl. Men jeg har tatt med meg noe videre; blant annet spiser jeg supermat, og trener en til to ganger i uka, og litt andre småting som å prøve å gjøre andre aktiviteter sammen med venner og familie. Og selvfølgelig har jeg fortsatt katten min, Yolo, som jeg skaffet meg, sier hun.

«Prosjekt Perfekt» ser på NRK3 onsdager, 21.30.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken