Gå til sidens hovedinnhold

Idols aller yngste

Hele 16-årsdagen i Idol-kø? Ida Olsen kunne ikke fått en bedre gave.

– Egentlig skulle jeg være med på audition i Bergen for to uker siden. Men da var jeg bare femten, forteller Ida Olsen.

Fredag fylte hun 16 år, akkurat i tide til å få lov til å delta på Idol-audition, og jenta fra Geiranger kunne ikke fått en bedre presang enn en hel dag på Idol-sirkus i Oslo.

Nervøs - snart
Det piper det i mobilen. Det er foreldrene som lurer på hvordan det går. Om hun er spent. Om hun er nervøs.

– Jeg er egentlig ikke så nervøs nå, men jeg kommer nok til å bli det. Iallfall blir jeg det av å bli oppringt hele tiden.

I to uker har hun niøvd på Pinks «Dear Mr. President» av Pink. Det er en sang hun synes er nokså lett å synge, og nå er hun kommet til Chateau Neuf i Oslo for å teste om sangstemmen er god nok for å gå videre i Idol.

Søtt sjenert
Venninnene Linn Kammen (15) og Maria Kalsnes (16) er med for å støtte Ida. De skal ikke delta selv. Maria liker ikke å synge, Linn mener hun ikke kan. Det er bursdagsbarnet det handler om denne helgen. Og venninnene har ingen problemer med å finne noe pent å si om bursdagsbarnet.

– Hun er veldig flink til å synge, og så har hun fin sangstemme, skryter Linn mens Maria nikker.

– Hun er det man kan kalle «søtt sjenert», fortsetter Linn, og håper dommerne faller for Idas sjarm.

Spent på tilbakemeldingen
Hovedpersonen setter pris på ros, men minner om at det er dommerne som bestemmer. Hvis hun skulle være så heldig og få synge for juryen senere i helgen, er det særlig én av dommerne hun tror kan bli vanskelig å imponere.

– Jan Fredrik. Jeg har sett på Idol tidligere, og han kan være ganske streng, sier Ida.

Linn og Maria synes ikke det er noe å bekymre seg over. I stedet gir de Ida hvert sitt bursdagskyss på kinnet.

Karaokemester vil til topps
Da May-Kristin Sundet (34) sang for amerikanske turister på cruise i Karibia, ble de så rørt at de ville melde henne på American Idol. Nå er hun i Oslo for å smelte Idol-dommerne.


– Jeg er litt showmenneske, og liker å være der det skjer, sier May-Kristin Sundet. Hun beskriver seg selv som scenevant, etter mange år som vokalist i bandet «Something New» – og som vinner av flere karaokemesterskap i Norge. Hun er dessuten nordisk sølvvinner.

Rørt til tårer
Men Idol er ingen karaokekonkurranse. Fredag skulle hun, helt uten akkompagnement, forsøke å synge seg videre til helgens hovedaudition med «How do I live without you» av LeAnn Rimes. Sist hun sang den for publikum, fikk hun flere av bargjestene til å felle tårer. May-Kristin vet at det nok ikke er like lett å sjarmere Idol-dommerne.

– Det kan bli vanskelig, men jeg tror at denne sangen vil appellere til Jan Fredrik Karlsen og Benedicte Adrian. De to andre er jeg mer usikker på.

Hatt lyst lenge
Kameraten Bjørn Lien (21) har øvd inn en helt annen type sang, «Det finaste eg veit» av Hellbillies.

– Den sangen er virkelig en av de fineste jeg veit, sier Lien.

Han har lenge hatt lyst til å melde seg på Idol, men det har alltid kommet noe i veien. May-Kristin Sundet har vært for gammel for deltakelse, helt siden Kurt Nilsen vant i 2003. Nå er aldersgrensen hevet til 35 år.

– Tror du at alderen din er en fordel eller en ulempe?

– Jeg håper at Norge ønsker seg et idol som er litt eldre og har mer erfaring. Men jeg ser litt ung ut for alderen, så jeg tror ikke det vil spille noen rolle, ler Sundet.

Begge innrømmer at de er litt nervøse, og nå har de stått så lenge i kø at de snart må få seg en matbit. Bjørn Lien har en spesiell magefølelse.

– Jeg kjenner en blanding av rumling og sommerfugler.