Gå til sidens hovedinnhold

Jakob (11) løper syv mil i uken

- Hadde vi ikke engasjert oss, hadde vi ikke gjort jobben vår som jobb foreldre, sier faren, som trener gutten.

(SIDE2): Mange foreldre engasjerer seg sterkt i sine barns idrettsprestasjoner, og investerer mye tid og ressurser for at avkommet skal nå langt innen den sporten de driver med. Det er mange barn som satser høyt, har stor fokus på prestasjoner og trener flere ganger i uken med høy intensitet med både hjelp og støtte fra sine familier.

I programmet «Morgendagens idrettshelter» stifter TV-publikummet bekjentskap med åtte slike barn, og deres svært så engasjerte foreldre.

- Vi hadde veldig store diskusjoner i forkant av aksepten, og vi sa først nei. Men etter stort press fra produsenten, som absolutt synes vi skulle være med da vi er en så stor og engasjert familie, bestemte vi oss for å si ja, sier Gjert-Arne Ingebrigtsen, til Side2.

Les også:- Ikke så farlig når idrettsgleden er drivkraften

- Redd det skulle bli feil fokus
Fembarnsfaren fra Sandens er pappaen til elleve år gamle Jakob, som er ett av barna som var å se i TVNorge-programmet, torsdag. I episoden kommer det tydelig fram at skolegutten har et talent for løping, og at hans far, som trener, er en viktig brikke i hans suksess.

- Vi var redd for at det skulle blir feil fokus, og for at det skulle stjele av vår tid. Vi har ikke kontroll på hvordan programmet blir klippet, og medias makt er stor. Når man blir filmet hjemme i så mange timer er det også lett glemme at TV-kameraene er der, og vi var redd for at ting skulle bli tatt ut av sammenheng. Det var ikke det at vi var redde for at vi skulle si eller gjøre noe galt, men mer at det skulle bli feil fokus og at det skulle skape en debatt, sier Gjert-Arne, som allikevel åpnet hjemmet sitt for TV-teamet.

Han forklarer hvorfor.

- Samtidig var det en fin måte å vise lidenskapen i toppidrett og friidrett på.

- Vi har hjulpet han med å ta ut sitt potensial
Til tross for at Gjert-Arne fremstår som en svært engasjert forelder, avviser han at det er viktig for han at sønnen lykkes i sin idrett.

- Det vi alltid har sagt til ungene er at om de setter seg mål innen idrett og jobber for å nå de målene, så skal vi hjelpe dem med å lykkes. Disse målene skal ikke være noe de bare slenger ut, men de må være realistiske og de må legge ned arbeid for å komme dit, sier han.

- I så måte er vi strenge, med at de må gjøre det de kan for å lykkes. Men de har satt sine mål selv, og vi bare hjelper dem med og nå dem, fortsetter Gjert-Arne.

Han forteller videre at verken han eller kona var spesielt interessert i idrett selv som barn. Familiefaren mener dette har bidratt til å skape balanse rundt barnas trening, for Jakob er langt ifra den eneste idrettsutøveren i familien. Både minstejenta på fire år, og hans fire andre sønner er svært interessert i sportslige aktiviteter, og det er grunn til å tro at gode gener har gjort at flere av familiemedlemmene også har lykkes godt med det de gjør.

Gjert-Arne er nemlig far til blant andre Henrik, 21-åringen som kom på en femteplass under Sommer-OL i London i fjor, og Filip, 20-åringen som vant gull på 1500 meter ved junior-NM i 2010, og Gjert-Arne mener at et talent for løping også er en av årsakene til at Jakob har lyktes så bra med friidretten.

- Det at Jakob er så god har mest med forutsetningene han har fått fra naturens side å gjøre. Vi har hjulpet han med å ta ut sitt potensial, men uten hans egen lidenskap hadde han aldri lykkes så bra, sier Gjert-Arne, som avviser at sønnen må ofre noe for idretten.

- Nei, ikke Jakob. I og med at jeg trener han så har han stor fleksibilitet, så han har ikke måttet forsake noe foruten opp mot viktige konkurranse. Da har han måtte velge bort de mest utagerende aktivitetene. Men til daglig er det ikke noe han må forsake.

Faren mener heller ikke at elleveåringen er for ung til å trene hver dag, spesielt med tanke på at det ikke er lange økter Jakob gjennomfører daglig.

- Han trener ikke så mye, men han trener ofte. Mye av treningen foregår nede i kjelleren hjemme - der kan han for eksempel løpe 30 minutter på mølla, men så er han ferdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Det tytet har vi hørt i tolv år
Til tross for at Gjert-Arne mener sønnens treningsopplegg er godt innenfor det akseptable, er det ikke alltid omgivelsene har vært av den samme oppfatning og mange har kommentert at Gjert-Arne har trent barna sine for hardt.

- Det tytet har vi hørt i tolv år nå. Hadde han eller de andre ungene trent for mye hadde de fått belastningsskader, og så hadde de heller ikke hatt motivasjon til å drive på med det de gjør etter puberteten. Det er den indre motivasjonen som driver dem, sier han.

Foruten mye trening har flere reagert på at familien har reist mye rundt, og deltatt på mange ulike arrangementet.

- Vi er også veldig engasjerte som foreldre, men det er noe vi skylder ungene. Når de bruker tid på idretten så skulle det bare mangle at vi engasjerer oss. Hadde vi ikke engasjerte oss, så hadde vi ikke gjort jobben vår jobb foreldre, mener Gjert-Arne.

- Samtidig bygger vi vennskap, og skaper minner med ungene, legger han til.

«Morgendagens idrettshelter» sendes på TVNorge torsdager kl. 21:30.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk

Kommentarer til denne saken