Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er Internet Explorer forsinket

Forsinkelsen er på et halvt år. Nå vet vi hvorfor.

Det er nå et halvt år siden Microsoft slapp den andre betaversjonen av Internet Explorer 8, men fortsatt har ikke programvaregiganten tatt skrittet fullt ut med å lansere en ferdig versjon av programmet. En såpass lang utsettelse av en nettleser er høyst uvanlig.

Ytelsesrace kom overraskende
Men nå kommer det fram at det er konkurranse fra primært Google Chrome, men også de andre nettleserne, som har ført til at Microsoft har måttet gjøre fundamentale endringer i sin nettleser.

- Plutselig så vi at konkurrentene begynte å ville konkurrere på andre ting enn bare funksjonalitet, og da måtte man ta tak og fokusere kraftig på ytelsen. Og det er ikke så enkelt når dette er grunnleggende ting som en ikke har hatt fokus på fra begynnelsen, forteller Microsofts evangelist Anders Føyen til Nettavisen.

Og det var nettopp ytelsen vi påpekte negativt da vi så på betaversjonen av IE8 i fjor sommer, da Microsoft var mest interessert i å snakke om «opplevd ytelse» fremfor målbar ytelse.

I denne testen kan du se hvordan dagens Internet Explorer måler seg i ytelse opp mot de store konkurrentene.

Ikke bare JavaScrpt
Google satt omtrent internettverdenen på hodet da de lanserte Chrome i fjor. Med nettleseren lanserte de håndtering av JavaScript, det grunnleggende komponentet for all nesten all dynamikk på nettsider, som var mange ganger raskere enn konkurrentene.

- JavaScript er definitivt en av elementene, men det foregår mange ting under panseret som påvirker ytelsen, sier Føyen, uten å ville gå inn på detaljer.

Kampanje for å bli kvitt IE6
For tiden foregår det en aldri så liten kampanje på en rekke norske nettsteder, startet på Twitter av Finn.no , for å få brukere til å droppe den gamle nettleseren Internet Explorer 6. Denne kampanjen baserer seg på det faktum at IE6 både er en usikker nettleser, og ikke minst at den er så sær at nettutviklere må bruke veldig mye av sin tid for å spesialtilpasse sine nettsider for de få brukerne som ennå ikke har byttet.

Å få privatbrukere til å bytte er en relativt enkel oppgave, men de fleste brukere av IE6 sitter i store bedrifter som har utviklet interne systemer som er spesialsydd rundt IE6, fra den lange perioden da nettleseren praktisk talt hadde monopol som standard nettleser i Windows XP.

Vanskelig med store bedrifter
Disse spesialtilpassede systemene er bygget rundt spesielle løsninger i Internet Explorer 6 som ikke er videreført i Internet Explorer 7, eller i andre konkurrerende nettlesere. Dermed er det mange større bedrifter som vil slite med at intern programvare ikke vil fungere om de oppgraderer til andre nettlesere.

Med Internet Explorer 8 har Microsoft forsøkt å gjøre noe med dette problemet ved at nettleseren kan emulere oppførselen til Internet Explorer 6 på nettsider som er spesialtilpasset den gamle nettleseren. Men den endelige lanseringen vil neppe ta livet av IE6 helt, mener Føyen.

- Jeg er en av de store forkjemperne for å kvitte seg med de gamle systemene, men realiteten er at du ikke bare ruller ut et nytt system med fare for at de gamle løsningene skal slutte å fungere. Det vil nok for mange bedrifter være en lang tid med uttesting av Internet Explorer 8s tilbakekompatibilitet før de tør å droppe IE6, sier han.

Kommentarer til denne saken