Gå til Nettavisen Motor

Du skal selge bilen din, og har fått besøk av en hyggelig potensiell kjøper.

- Kan jeg få nøkkelen og prøvekjøre bilen først?

Svaret du da skal gi er: - Nei.

- Stjeler under prøvekjøring
- Gi aldri fra deg bilnøklene, med mindre du selv blir med på kjøreturen, advarer fagsjef i If Skadeforsikring, Kurt Undereidet.

Han oppgir at forsikringsselskapet har merket en økning i antall bil- og motorsykler som blir stjålet under prøvekjøring.

- De fleste biler i dag er utrustet med startsperre, og resultatet er at biltyvene stadig blir frekkere i sine metoder, sier Undereidet.

Les også:Biltyvenes nye metoder

- Du får ingenting igjen
Dersom bilen din blir stjålet av prøvekjøreren, defineres ikke dette som tyveri – men underslag.

- Dette dekkes ikke av vanlig bilforsikring, og du får ingenting igjen, sier Undereidet.

Bileier har altså det fulle og hele ansvaret, og du kan risikere å miste flere hundretusener ved å stole på en potensiell kjøper.

- Dette er snakk om falske kjøpere som går gjennom annonsene på Finn.no og velger seg ut en passende bil. Deretter kontakter han selger for prøvekjøring med den hensikt å stjele bilen, sier Undereidet.

Han legger til: - Det dummeste er å la den potensielle kjøperen kjøre av gårde med bilen din og avtale å møtes en halvtime senere.

Den vanlige kaskoforsikringen dekker imidlertid skader som er blitt påført under prøvekjøring.

- Falske selgere
If opplever også biltyver som dukker opp på døra hjemme hos selger.

- De tilbyr deg å selge bilen på vegne av eieren mot et lite honorar. De tar nøkkelen, og stikker av med bilen, sier Undereidet.

- Ikke la nøkkelen stå i
- Vi opplever også at folk går fra bilen med nøkkelen i, for å gjøre korte ærender. Det har vi sett spesielt nå i kulda. Vi vet ikke hva vi skal gjøre med dette, bortsett fra å fortsette å advare folk mot å gå fra bilen slik, sier Undereidet.

If har faktisk opplevd at folk har latt millionkjøretøy stå ubevoktet med nøkkelen i.

- Det er jo katastrofalt å ta slike sjanser. Vi ser også her en økning i antall tilfeller, sier Undereidet.

- Tapte flere hundre tusen
- En av bilene var verdt én million kroner, den andre litt over to millioner kroner. Den ene sjåføren lot nøkkelen stå i utenfor kiosken fordi han skulle ha en pølse. Det ble en dyr pølse for å si det slik, sier Undereidet med et smil.

Bilen ble raskt stjålet mens eieren var inne i kiosken.

- Dette kostet vedkommende flere hundre tusen kroner. Dette er snakk om luksusmodeller, og man får rundt 30 prosent avkortet forsikring. Dette er grovt uaktsomt, spesielt disse tilfellene, som var midt i Oslo sentrum, sier Undereidet.

- Forsvinner østover
- Mange av bilene forsvinner østover. Noen kommer til rette, men det er kun ett fåtall, sier Undereidet.

Det er spesielt østeuropeiske bander som skiller seg ut.

- Mange av dem er meget oppfinnsomme i sine metoder, og det gjelder å passe på bilen sin og ta alle forholdsregler, sier Undereidet.

- Pass på vognkortet
Vognkortets del 2 bør aldri ligge i bilen.

- Forsvinner denne delen med bilen din, kan biltyven registrere bilen din på nytt i et annet land i Øst-Europa som ikke er så nøye med legitimasjonen. Du får heller ikke solgt bilen din uten del 2, advarer Undereidet.

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor