Gå til sidens hovedinnhold

- Når tør folk kjøpe dem igjen

Lavinnskudd var markedets pariakaste. Nå går de unna som varmt hvetebrød.

Da finanskrisen sendte boligmarkedet ut i mørket for et par år siden, var det særlig én boligtype som fikk gjennomgå . De såkalte lavinnskuddsboligene ble raskt komplett umulige å få solgt.

Nå er boligprisene på full fart mot nye rekorder . Dermed har det også løsnet for boligmarkedets stygge andunge i sommer.

SELGE BOLIG?Sjekk ut Meglerguiden

- Bare i juli solgte jeg 4 lavinnskuddsboliger, sier eiendomsmegler Joachim Schala ved iHus på Grünerløkka til Nettavisen.

Blant leilighetene han solgte var 2 stykker i det tidligere omstridte Grünergarden på Grünerløkka.

Schala opplyser at tiden rundt studiestart er svært god for salg av disse leilighetene. Mange foreldre velger å kjøpe en lavinnskuddsleilighet for å hjelpe barna med bolig til studiestart.

- Foreldrene betaler innskuddet, og overlater så fellesgjelden til barna, sier Schala.

Han mener de fleste nå har tatt høyde for økte renter, men at man ikke regner med noe brått og kraftig skift i renten - den vil krabbe rolig oppover.

Schala sier at det nå er stor rift om leilighetene med svært lave innskudd. Her er noen eksempler på lavinnskuddsleiligheter Schala har solgt i det siste:

* Trondheimsveien 5 - 39 kvadratmeter - prisantydning 190.000 kroner - solgt etter 1. visning for 250.000. Fellesgjeld 1.609.000 kroner. 9 stykker på visningsliste.

* Trondheimsveien 5 - 20 kvadrat - prisantydning 390.000 - solgt etter 1 visning for 400.000 kroner. Fellesgjeld 720.000. 5 stk på visningsliste.

* Rolf Hofmosgt. 11/Ensjø - solgt for prisantydning 400.000. Fellesgjeld 1.050.000 kroner. 6 stk på visning.

* Thv. Meyersgt./Grünerløkka - leilighet nylig solgt for 850.000. Prisantydning 890.000. Budrunde startet på 700.000 kroner. Fellesgjeld drøyt én million.

Hvorfor var disse lelighetene så utskjelt under finanskrisen? Årsaken var at mange unge som hadde kjøpt disse leilighetene ikke lenger greide å betale husleia si. De hevdet de var lokket inn i prosjekter med lavt innskudd, og så var de ikke klar over hvor kraftig husleien ville øke når renta gikk opp.

Grådige utbyggere og spekulative investorer ble koblet til disse prosjektene. Det endte med at myndighetene satte ned et utvalg for å se om man burde skjerpe regelverket. Det har resultert i at nye krav til sikringsordninger for borettslagsmodellen som benyttes i disse prosjektene.

Utbygger Arne Hvidsten i Hvidsten Eiendom fikk så ørene flagret for sine innovative innskuddskonsepter som Icon City Residence, Living in a Box og Grünergarden.

Til Nettavisen sier Hvidsten at han mener kritikken av prosjektene med høy fellesgjeld i mange tilfeller var uberettiget.

- Boligprisene går opp, og vi ser nå at denne typen prosjekter selger godt. Jeg mener dette er og blir en god løsning for å skaffe unge folk en billig inngangsbillett til boligmarkedet, sier Hvidsten.

FØLG BOLIGMARKEDET PÅ BOLIGA.NO

Han trekker frem flere argumenter for borettsslagsmodellen med lave innskudd og høy fellesgjeld.

Unge etablerere kan skaffe seg en bolig med lav inngangsbillett. Det gjør det lettere for mange foreldre å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Hvidsten trekker også frem fordelen med at man slipper dokumnetavgiften på 2,5 prosent.

Utbyggeren mener det er viktig å skille mellom prosjekter der det bare er noen få enheter, og de større prosjektene.

- De med over 30 enheter gir en langt lavere risiko for beboerne dersom det skulle vise seg at en andelseier ikke klarer å møte forpliktelsene sine, sier han.

Hvidtsen understreker at han på sine prosjekter har holdt seg til en egenkapitalandel rundt 30 prosent, og at mange av de utskjelte lavinnskuddsprosjektene som ble lagt ut hadde langt lavere egenkapitalandel enn dette.

Han mener mange rettet baker for smed da de kritiserte utbyggerne av lavinnskuddsprosjekter under finanskrisen. I mange tilfeller var det første eller andre eier av leilgheten som ikke ga tilstrekkelige opplysninger da han solgte videre, mener Hvidsten.

Arne Hvidsten mener det er fornuftig med det nye regelverket som pålegger sikringsordninger for borettslagsprosjekter der egenkapitalandelen er svært lav. Videre mener han behovet for en slik ordning også avhenger av prosjektets beliggenhet. Et andelsprosjekt med attraktiv beliggenhet i et pressområde som Oslo vil ha lavere risiko enn prosjekter utenfor sentrum.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken