(Nidaros): 9. august drakk to kunder ved Ikea på Leangen industrielt desinfeksjonsmiddel, heter det i en bekymringsmelding til Mattilsynet. Ifølge bekymringsmeldingen var desinfeksjonsmiddelet av typen Oasis Pro 20 Premium, og var i en glasskaraffel med det som som kunden oppfattet som is ved vanndispenseren ved Ikeas kafé.

Kundene skal ha trodd at dette var saft.

«Det begynte å [***] og vi trengte vann umiddelbart, noe som restauranten nektet å gi fordi det var stengt», hevder klageren i meldingen.

Kjørte til akutten

Etter hvert skal kundene ha fått fire flasker vann, men ikke før de hadde insistert på å få snakke med noen ansvarlige hos Ikea.

«Giftsentralen ble ringt og vi fikk råd å ringe ambulansen umiddelbart. Karaffelen og drikkeglassene var fortsatt på benken mens andre kunder og barn var i området da vi dro. Vi kjørte til akutten og legene holdt oss over natten for observasjon. Heldigvis, det var ikke etsende skader i svelgerøret, bare irritasjon», hevder klageren videre.

«Det kan ikke være lovlig og forsvarlig at en restaurant gir så lett adgang til barn og kunder til industrielle giftige midler som kan lett forveksles med drikke i et område med selvbetjente drikkedispensere. Legene syntes det var så alvorlig svikt at de ringte politiet», står det i bekymringsmeldingen.

Nidaros har vært i kontakt med Felles straffesaksinntak hos Sentrum politistasjon. De bekrefter at det er opprettet undersøkelsessak på forholdet.

Varehussjef Randi Schjetne ved Ikea Leangen sier at deres øverste prioritet alltid er sikkerheten til kunder og medarbeidere.

– Det er svært beklagelig at kundene opplevde dette hos oss. Dette er en svikt som ikke skulle ha skjedd, og vi er veldig glade for at det gikk bra med kundene. Etter hendelsen har vi gjort flere tiltak for å sikre at dette ikke skjer igjen, sier Schjetne.

Les hele tilsvaret fra Ikea lenger ned i saken.

Enorme prisforskjeller på parkering

– Alvorlig

Seksjonsleder Anne-Britt Haugen Østeraas i Mattilsynet sier til Nidaros at de ser på saken som alvorlig.

– Det er viktig at de (Ikea) har kontroll på vaskemidlene og at det ikke framstår slik at folk tror det er saft, sier hun.

Haugen Østeraas opplyser at Mattilsynet ikke gjør mer i saken, og viser til at Ikea skal ha skjerpet rutinene sine for å hindre at dette skjer igjen.

– Skal mye til

Seniorrådgiver Charlotte Rosenberg Ulstad ved Giftinformasjonen hos FHI opplyser til Nidaros at Oasis Pro 20 Premium er et produkt som inneholder flere kjemikalier.

– Om noen skulle fått i seg dette produktet, har konsentrasjon og mengde inntatt produkt noe å si for hvor alvorlige symptomer som kan oppstå, skriver hun i en e-post.

Hun legger til at dersom produktet er tilstrekkelig fortynnet og mengden er liten, kan man oppleve lette irritasjonssymptomer fra munn, svelg og magen.

– Dersom konsentrasjonen av produktet er større kan man i verste fall få etseskader i munnen, magen og tarmen. Noen av virkestoffene i dette produktet kan ved inntak også gi påvirkning av organer, men det skal svært mye til før det er aktuelt med dette produktet.

– Nei, prisene skal ikke øke med over 100 prosent

Har laget nye rutiner

Varehussjef Randi Schjetne på Ikea Leangen opplyser til Nidaros at hendelsen oppsto ved at kundene fikk i seg kjemikalier som de bruker i forbindelse med rensing av brusdispenserne ved stenging.

– Kjemikalet var blandet ut i en mugge og alle dispensertuppene lå oppi. Kunden trodde dette var vann og forsynte seg, sier hun.

Schjetne opplyser at middelet var blandet ut.

– Har dere gjort noen tiltak i etterkant?

– Ja. Vi har nå en egen, merket beholder til desinfisering. Denne tilføres kjemikalier utelukkende bak på kjøkkenområdet, og forblir der. Den nye rutinen ble formet i samarbeid med vernetjeneste, tillitsvalgt og sikkerhetsansvarlig. I tillegg har vi sikret ekstra oppfølging på den nye rutinen hver stenging. Vi har også hatt god dialog med Mattilsynet, helsevesen og politiet.

Schjetne forteller at hun flere ganger i etterkant har vært i kontakt med de berørte for å følge dem opp. Hun har forståelse for at gjestene trodde desinfeksjonsmiddelet var drikkelig.

– Ja, det har vi forståelse for, og innførte derfor umiddelbart de nye rutinene.

I 30 år har ekteparet bodd ulovlig på «hytta» – nå har de fått nok et avslag